Mijn tips voor een bezoek aan Leeds, Engeland (een uitgebreide gids!)

door Explorista

Ik ben dol op Engeland, dus toen ik een uitnodiging kreeg om Leeds te bezoeken, kon ik die natuurlijk niet afslaan. Leeds is een stad die bij veel Nederlanders niet zo bekend is. Leeds ligt in het Noorden van Engeland, tussen Manchester en York in. Een super toffe bestemming om te combineren dus.

Ik wist van te voren eigenlijk niet zo veel van Leeds, maar toen ik er aankwam werd ik meteen geconfronteerd met een urban stad vol verborgen bezienswaardigheden, geweldige restaurants, en eindeloze winkelstraten. Ik spendeerde er een heerlijke drie dagen terwijl ik de hele stad uitpluisde en genoot van het beste dat Leeds te bieden heeft. Kijk mee naar mijn tips!

Hoe kom je in Leeds?

Leeds is super makkelijk te bereiken met het vliegtuig. Je vliegt er in 1h15 naartoe vanaf Amsterdam. Volgens mij vliegt KLM 3x per dag, en Jet2 één keer per dag. Het vliegveld waar je naartoe vliegt is Leeds Bradford, en vanaf daar is het met de taxi nog zo’n twintig minuutjes naar het centrum.

Je kunt ook met de boot naar Leeds, dan neem je de P&O ferry vanaf Rotterdam naar Hull. Deze gaat ‘s nachts, dus je overnacht aan boord. Je kunt vervolgens een taxi of de trein pakken. Die doen er allebei een uur over.

De mooiste bezienswaardigheden in Leeds:

Leeds Town Hall

Het meest opvallende gebouw van Leeds is mogelijk wel het stadshuis. Leeds barst van de Victoriaanse architectuur, en zo ook de Town Hall die gebouwd werd tussen 1853 en 1858. Het is één van de grootste stadshuizen van Engeland, en is zo groot om een bepaalde grandeur aan te duiden. Om te laten zien hoe belangrijk Leeds was in die tijd. Het was lange tijd het hoogste gebouw van Leeds.

Binnenin vind je een prachtige concerthal, The Victoria Hall, dat nog steeds voor concerten gebruikt wordt. Als er geen concerten aan de gang zijn, en je vraagt het lief, dan mag je meestal wel een kijkje nemen. Het is echt zo mooi!

Leeds Art Gallery

Ik weet niet wat er tegenwoordig met me gebeurt maar… ik vind kunstmusea bezoeken tegenwoordig dus echt leuk! En toen ik zag dat ik tijd had om Leeds Art Gallery te bezoeken, greep ik die kans natuurlijk aan. Ook leuk is dat musea van de overheid gratis zijn om te bezoeken, en zo ook dit kunstmuseum. Allereerst waren er superveel leuke details, zoals het kleurrijke trapgat, maar ook het rijkelijk gedecoreerde museumcafé.

De kunst is een mix van verschillende dingen. Zo is er een grote collectie Engelse kunst, en heeft het zowel oude schilderkunst als moderne abstracte kunst (waar ik zelf dan weer minder mee heb). Het is niet supergroot, dus met een uurtje kun je alles wel gezien hebben.

Henry Moore Institute

Daarnaast ligt het Henry Moore Institute. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord, maar het is blijkbaar een beroemde beeldhouwer uit Engeland. Voor de Art Gallery zie je een standbeeld van Moore. Het instituut draait om het promoten van beeldhouwkunst uit de hele wereld, en zeker niet alleen de werken van Moore. De werken van Moore zijn trouwens heel abstract, en meestal menselijke lichamen. Ook dit museum is gratis!

County Arcade

Leeds is van buiten misschien niet de mooiste stad die je ooit gezien hebt, maar Leeds verbergt zijn pareltjes dan ook vooral aan de binnenkant en in de details. Sla bijvoorbeeld eens één van de shopping arcades in, overdekte winkelstraten. Het is alsof je zó honderd jaar terug in de tijd stapt.

De prachtige County Arcade is de mooiste van allemaal, zó prachtig versierd met krullerig ijzerwerk en kleurrijke mozaiëk. De winkelstraat opende in 1900 en tegenwoordig vind je er de meest luxe merken, zoals Louis Vuitton, Mulberry en natuurlijk Vivienne Westwood.

Thornton’s Arcade

Een andere leuke Arcade om te bezoeken is Thornton vanwege de klok binnenin, boven de ingang. Als de klok twaalf uur ’s middags aanslaat, bewegen de figuurtjes. De arcade stamt trouwens uit 1878, wat hem ouder maakt dan County Arcade. Deze straat kent veel originele bedrijfjes waarbij je een écht inkijkje krijgt in Leeds, zoals bijvoorbeeld een barbier en een comic store.

Marks & Spencer-kraam

Als je wel eens naar Engeland bent geweest, dan zul je van Marks & Spencer gehoord hebben. Deze keten van warenhuizen kom je echt in iedere Engelse stad tegen, en heeft zelfs in Nederland gezeten. Maar de allereerste vestiging van Marks & Spencer? Die staat in Leeds, in Kirkgate Market. Deze marktkraam verkocht alles voor 1 penny. De eerste officiële winkel van M&S opende trouwens in Manchester.

Victoriaanse buurt

Behalve de prachtige arcades vind je in de Victoriaanse buurt ook… Victoriaanse architectuur. Dat zou je niet zeggen he? Leuk om even doorheen te wandelen. Het centrum is trouwens toch zo compact dat je het bijna niet kunt vermijden.

Kirkgate Market

Dit is dus waar je de originele Marks & Spencer vindt. De overdekte markthal stamt uit 1857, en is nog steeds een populaire en voordelige plek voor locals om hun verse producten te halen. Met ruim 170 verkopers, worden producten uit iedere windhoek verkocht.

Leeds Corn Exchange

Mijn eigen favoriete overdekte winkelmarkt is die van de Leeds Corn Exchange. De koepel torent al zo’n beetje boven omliggende gebouwen uit, maar binnenin is het echt nog veel mooier dan je denkt. Vroeger werd hier dus maïs verkocht, maar nu vind je er een aantal winkeltjes en cafeetjes.

Leeds Minster

Even buiten het hart van het centrum ligt Leeds Minster, ookwel The Minster and Paris Church of Saint Peter-at-Leeds genoemd, een hele mond vol. Op dezelfde plek als deze kerk stond in de zevende eeuw al een kerk, al is de huidige kerk een Gotische kerk uit het midden van de negentiende eeuw.

Royal Armouries

Je kunt niet naar Leeds gaan en dan het bekendste museum van de stad missen, of wel? Dat is The Royal Armouries, gelegen aan de Leeds Dock. Het leukste hieraan is dat je hier trouwens gratis met een pontje naartoe kan. En het is niet zomaar een watertaxi… nee, het is een Nederlandse watertaxi!

Terug naar het museum: dit museum heeft vijf verdiepingen vol wapens en harnassen en is daarmee een must visit als je geïnteresseerd bent in die geschiedenis. Het was, eerlijk is eerlijk, niet helemaal mijn ding, maar ik kan wel zien dat een geweldige collectie is.

Kirkstall Abbey

Ik vind niets leuker dan een stad combineren met bezienswaardigheden in de omgeving. En dus greep ik de kans aan om Kirkstall Abbey te bezoeken. Met de bus is het nog geen twintig minuutjes buiten de stad. Als je met de taxi vanaf het vliegveld komt, dan zal dit gebouw je opvallen. Het is namelijk één grote ruïne van een gigantisch klooster. Het klooster is sinds de zestiende eeuw gesloten en verlaten, en sindsdien in verval geraakt.

Het bezoeken van het klooster is gratis, en je vindt er binnenin bordjes met informatie over het leven in het klooster en de indeling van het gebouw. Ik vond het magisch om door de ruïne te struinen en me voor te stellen hoe het leven hier vroeger moet zijn geweest.

In het omliggende park worden tegenwoordig vaak events georganiseerd, en ik had geluk dat ik ’s ochtends ging, anders zou ik overstroomd worden met mensen die naar een of ander festival voor kinderen gingen. Op zich wel jammer, want neongele springkussens leiden toch wel een beetje af van de sfeer van dit prachtige bouwwerk.

Mijn favoriete restaurants & bars in Leeds

  • Friends of Ham: Een leuk café met goed eten. Perfect als je zin hebt in charcuterie, kaas of gewoon een lekkere lunch. Ik had een heerlijke mashed avocado met poached eggs sandwich.
  • Pintura: Wow, het eten hier is zó lekker. Pintura richt zich op de Baskische keuken en dan vooral tapas & pintxos. Het gebouw is super strak ingericht, en ik at het heerlijke (en betaalbare!) lunchmenu: ik koos mosselen, kaaskroketjes en een tomatensalade samen met een Elderflower-drankje. Super goed!
  • Bundobust: Ik hóú van originele zaakjes, en Bundobust is echt zo’n concept. Je kunt er allerlei kleine gerechtjes bestellen die geïnspireerd zijn door de Indiase streetfood scene. Aangezien ik nogal van Indiaas eten hou, moest ik dit natuurlijk proberen. Ik koos voor bhajis met allerlei groenten en een massala dosa. Dikke aanrader, maar ik zou je wel aanraden om te vragen of het minder pittig kan, als je niet zo goed tegen pittig eten kon. Ik bleek er minder goed tegen te kunnen dan ik dacht, maar wat wás het lekker. (rechterfoto bovenin)
  • Lost & Found: Dit is zonder twijfel mijn favoriete gebouw in heel Leeds, toen ik binnenkwam viel mijn mond echt open. Dit beschermde gebouw is één van de oudste in Leeds, en in de inrichting zijn allerlei originele details zoals de plafonds behouden. Aan de muren hangt fantastische kunst, en er is zelfs een ‘geheime’ bar. De toiletten zijn trouwens ook een bezoekje waard, want die zijn ook in originele stijl ingericht. Het eten was trouwens heerlijk, ik had de zalm met ceasar salade.
  • Angelica: De hipste plek om cocktails te drinken is Angelica. Zelfs op een maandagavond was het al moeilijk een plekje te veroveren. Niet zo gek ook, je hebt vanaf hier geweldig uitzicht op Leeds. Je vindt Angelica bovenin het Trinity winkelcentrum. Ik had een heerlijke cocktail met vanille en vodka, geloof ik.
  • Matt Healy x The Foundry: Aan de overkant van het water, ten zuiden van het centrum, ligt Matt Healy x The Foundry. Dit is een restaurant van voormalig Masterchef-kandidaat Healy. Het menu serveert een moderne twist op Britse klassiekers, en ik genoot van gerechten als beef tartare met een uien-kaas tosti (OMG), een heerlijke steak en een toetje met een prachtige macaron dat eigenlijk te mooi was om te eten. Super goed!
  • Crafthouse: Als je de ultieme plek zoekt voor een high tea, dan zit je bij Crafthouse aan het goede adres. Ook dit ligt bovenop het Trinity winkelcentrum. Er werd me een prachtig plateau geserveerd met scones, kaascroissantjes, citroenblini’s met zalm, finger sandwiches, en toetjes in de vorm van macarons en taartjes. Mijn favoriet was denk ik het fruittaartje, al was echt werkelijk alles heerlijk (inclusief het glaasje champagne). Hee.. ik moest alles proberen in de naam van research, ja! ;-).

Shoppen in Leeds

Leeds kent een aantal grote winkelcentra die een bezoekje waard zijn als je wilt shoppen. Daarnaast vind je in de omliggende straten, en de bovengenoemde arcades, natuurlijk ook leuke winkeltjes.

  • Trinity Leeds is het grootste en populairste winkelcentrum. Je hebt hier ook een aantal restaurants (zoals hierboven uit de lijst), en een bioscoop. Hier vind je allerlei grote ketens.

Mijn luxe hotel-tip in Leeds

Ik verbleef tijdens mijn stedentrip in het Malmaison Leeds. Geluksvogel dat ik ben hoor, want ik hou zelf wel van de Malmaison-keten. De keten heeft goede hotels (degene in Leeds is viersterren) en dat voor een prettige prijs.

Echt waar ik van hou: affordable luxury. Ook dit hotel is met heel veel oog voor detail ingericht, en de kamers zijn ruim en comfortabel. Mijn bed… was echt het beste hotelbed ever. Ik wilde er niet meer uitkomen. Dat gold overigens ook voor de badkuip, die ik na een dagje sightseeing vol liet lopen.

Een van de ochtenden heb ik gegeten van het continental breakfast, en voor een upgrade van £2 genoot ik de dag erop van een gekookt ontbijt (Eggs Benedict met zalm, mijn favoriet).

De locatie is superhandig, op wandelafstand van alles: het treinstation, het centrum, en op kruipafstand van de gay bars van Leeds. Echt een superfijn hotel, en ik zou het je zeker aanraden.

Kijk hier naar huidige prijzen & beschikbaarheid.

Combi-trip met Manchester & York

Leeds zelf is niet zo heel groot, en in een dag of anderhalf á twee heb je alles wel gezien wat er te zien valt. Maar wat ook nog echt leuk is aan Leeds is de locatie. Het ligt zo ongeveer tussen York en Manchester in. York is super charmant met een historisch stadscentrum, en is in een halfuurtje te bereiken met de trein. Manchester is juist groots en industriëler, en is in een uurtje te bereiken met de trein. Met de auto ben je bovendien in niet al te lange tijd in Yorkshire Dales National Park of zelfs het Peak District.

Natuurlijk kun je Leeds voor een snel weekendje bezoeken (tof!), maar hoeveel leuker zou het zijn om een paar dagen te gaan, en alle bovenstaande plekken te bezoeken? Dan kun je het makkelijkst in Leeds verblijven, want dat ligt in het midden (en kun je meteen alle lekkere restaurants van mijn lijstje uitproberen!). Tof idee ofniet?

Voor meer informatie over Leeds, bezoek visitleeds.co.uk.

Dit waren mijn Leeds tips en aanraders, heb jij nog toevoegingen?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Lenneke 19 september, 2018 - 08:36

Weer een plaats in Engeland erbij voor op mijn bucketlist.

Die reis wordt langer dan ik dacht ????. Maar mij hoor je niet klagen haha

Plaats een reactie
Explorista 19 september, 2018 - 11:06

Haha Engeland is echt zo’n land waar je altijd weer terugkeert, tenminste ik wel :)

Plaats een reactie
Marit 19 september, 2018 - 09:12

Hoihoi,
Ik volg je blog ak heel lang maar sinds je nieuwe lay-out is het aantal advertenties wel erg gestegen ????In dit artikel moest ik over 21(!) advertenties scrollen, na elke alinea een. Dat zorgt er toch voor dat het niet fijn leest en ik afgehaakt ben. Ik denk niet dat je er bewust zoveel ads in hebt gezet? Maar misschien even naar kijken!

Plaats een reactie
Explorista 19 september, 2018 - 11:02

Hi Marit! Dankjewel voor je eerlijke feedback. Dat waardeer ik enorm. Het was me nog niet opgevallen dat er het zo veel waren, maar dat vind ik inderdaad ook echt onacceptabel. Ik ga meteen contact opnemen met het platform dat mijn advertenties regelt! Hoop dat je toch lekker blijft lezen :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter