Dit zijn mijn goede voornemens voor 2019 (+ terugblik op die van 2018!)

door Explorista

Het jaar is nu toch écht ten einde, en dat is altijd een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Hoe is het gegaan, ben je trouw gebleven aan jezelf en aan je doelen? Of heb je de controle verloren in de stress van het dagelijks leven? In dit artikel kijk ik terug op de goede voornemens die ik had in het afgelopen jaar en wat daarvan gekomen is. Én ik kijk vooruit naar komend jaar en deel daar ook mijn goede voornemens. Kijk mee!

Terugblik goede voornemens 2018

Waar ik normaal gesproken hele to do-lijstjes met goede voornemens (zie hier die van 2017 haha!) had, was ik aan het begin van dit jaar eindelijk eens zacht voor mezelf. Ik kwam uit een zware, verwarrende periode en eindelijk zat mijn leven langzaam aan weer een beetje op de rit. En dus koos ik voor 2018 maar één focus om me op te richten:

Gezondheid

Mijn hele jaar wilde ik in dienst stellen van dit doel. En dan vatte ik het woord “gezondheid” wel vrij breed op. Dit jaar zou de prioriteit liggen bij gezonde relaties, gezonde financiën en fysieke en mentale gezondheid. Al het andere zou pas hierna op mijn prioriteitenlijstje komen.

Is dat gelukt?

Ja. Ik heb afgelopen jaar mijn gezondheid echt voor alles geplaatst. Vooral op mentaal vlak. Ik ben me steeds meer gaan afsluiten van allerlei ‘stoorzenders’. Social media is een grote. Als ik merk dat ik me op social media aan het vergelijken ben met iemand, of dat ik stress krijg van het volgen van bepaalde accounts… hoppa, unfollowen.

Ik hoef dat soort invloeden niet toe te staan in mijn leven, dat is een keuze. Dat is denk ik de grootste stap die rust met zich mee heeft gebracht. Ik richt me nu echt alleen nog op mezelf, mijn geliefden en mijn pad in het leven. Ik volg alleen nog maar accounts waar ik echt plezier van krijg (hechte vrienden en schattige dieren, voornamelijk haha!)

Ook in mijn relaties staat gezondheid voorop. Ik geef tegenwoordig enorm goed mijn grenzen aan. Ik heb geleerd dat je andere mensen moet leren hoe ze jou moeten behandelen, en dat als ze jouw grenzen niet willen respecteren… dan hebben ze niet het beste met je voor. Afgelopen jaar heb ik super waardevolle vriendschappen opgedaan, en vriendschappen losgelaten waarbij alles alleen maar van mijn kant kwam. En ook dat brengt rust met zich mee. Ik herken steeds beter wie mijn échte vrienden zijn, wie net zoveel moeite in mij stoppen als ik in hen. Ik ben elke dag dankbaar voor de mensen die ik in afgelopen jaar om me heen verzameld heb.

Qua financiële gezondheid gaat alles prima, daar is weinig over te melden, behalve dat ik steeds meer verantwoordelijkheid neem en saaie volwassen dingen aan het uitzoeken ben. Bah. Maar hee… verantwoordelijkheid nemen is ook een gezond iets.

Fysiek gezien gaat het ook goed met mijn gezondheid. Ik heb wat gezondheidsprobleempjes opgelost, en ik heb aan het einde van het jaar zelfs een sport gevonden die ik leuk vind om te doen. Ik heb de ideale balans nog niet helemaal gevonden qua mediteren, sporten, gezond eten, maar ik merk wel dat ik er steeds dichterbij kom, en dat vind ik voor nu helemaal prima. Ik kom er wel, op mijn manier en op mijn moment. En alles wat ik wèl doe is vooruitgang ten opzichte van ervoor.

Kortom: ik heb een jaar gehad waarin ik mijn eigen welzijn voorop stelde, en heel goed voor mezelf zorgde. Daardoor werd ik gezonder en gelukkiger. Als bijproduct daarvan ging ik steeds minder fucks geven om wat andere mensen vinden van de beslissingen die ik neem voor mijn eigen welzijn, en dat IS ME TOCH FIJN JONGENS. Hiep hoi.

Lees hier mijn updates over mijn goede voornemens in 2018:

Mijn goede voornemens in 2019

Dan is het nu tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar! Net als vorig jaar voel ik heel sterk dat er één woord is wat bij mij erg naar voren komt, en wat voor mij een grote focus wordt in het nieuwe jaar.

Vriendschap

Hoewel het grootste deel van de moeilijke fase in mijn leven al wel weer achter me lag, was het ook afgelopen jaar af en toe nog verwarrend en moeilijk, en in die periode heb ik zulke waardevolle vriendschappen opgedaan en verdiept. Ik heb een hecht clubje mensen om me heen verzameld wereldwijd bij wie ik me veilig voel, bij wie ik mezelf kan zijn, en op wie ik kan steunen als ik ze nodig heb. En dat is voor mij echt goud waard. Ik heb het gemist de afgelopen jaren.

Dat ik die vriendschappen zo heb kunnen laten groeien is eigenlijk best bijzonder, want ik ben dit jaar vanwege mijn reizen naar veel minder events en conferenties geweest dan normaal. En ik mis mijn vrienden een beetje! Komend jaar wil ik dus mijn best doen vaker te reizen met als doel om vrienden op te zoeken. Ik doop 2019 tot het jaar van de vriendschap! Ik begin 2019 in Londen, met het zien van een aantal van mijn beste vrienden, dus dat komt helemaal goed.

Andere goede voornemens voor 2019:

Om eerlijk te zijn, zijn dit allemaal goede voornemens die ik mezelf een beetje voor de lol stel, omdat het me leuk lijkt, maar ik ga er niet van wakker liggen als het niet lukt!

Reizen:

  • Minimaal 3 nieuwe landen bezoeken

Afgelopen jaar heb ik vijf nieuwe landen bezocht. Best wel veel! Aangezien ik komend jaar iets vaker wil reizen om vrienden te zien, verwacht ik dat ik relatief gezien vaak zal reizen naar plekken waar ik al eens geweest ben. Zo staan er tot nu toe drie reisjes ingepland voor 2019, en dat zijn allemaal landen in Europa waar ik al eens geweest ben.

Dus ik denk dat drie nieuwe landen voor komend jaar een mooi streven is. Heb je een land waarvan je vindt dat ik die eens moet bezoeken om erover te schrijven? Laat het dan weten in de comments!

Werk:

  • Meer videos maken

Één van de dingen waar ik over nadenk om iets meer mee te doen is video. Ik hou helemaal niet van vloggen (zodra de camera aangaat verdwijnt iedere gedachte in mijn brein en kijk ik als een schaap voor me uit), maar ik heb nog best een berg videomateriaal liggen. Toch zonde om niets mee te doen. En zoveel werk ik het nou ook weer niet om soms een paar beelden te schieten. Wat vind jij, moet ik vaker iets met video doen? En wat voor videos dan? (Haha dit was trouwens ook één van mijn goede voornemens in 2017…. duidelijke fail)

Hobby’s:

  • Ik wil meer dingen doen die me vrolijk maken

Dat is een beetje vaag, maar één van de dingen die ik bijvoorbeeld nu al heb gedaan, is een concertkaartje kopen voor mei volgend jaar. En in Londen wil ik bijvoorbeeld naar een musical. Daar wil ik meer geld en tijd voor vrijmaken, voor dat soort dingen. Ik wil niet dat mijn leven alleen maar draait om werken en reizen, al zijn dat mijn twee grootste passies. Ik moet ook af en toe ontspannen en leuke dingen doen, niet om over te schrijven, maar gewoon omdat ik het leuk vind. Dat is een van mijn goede voornemens!

Dat zijn mijn goede voornemens voor 2019, wat zijn de jouwe?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Manouk 30 december, 2018 - 17:21

Je kunt in Londen ook goedkoop naar musicals hè. Dat weet je vast allang, maar als je op Leicester Square naar het kioskje van TCKTS gaat kun je lastminute kaartjes kopen voor weinig. Dan heb je weinig keus, maar als je nog niet veel gezien hebt is het echt top :) Mijn vriend was naar Phantom bijvoorbeeld. Maargoed, je weet meer van Londen dan ik, dus dit wist je vast al ;) Veel plezier alvast!

Plaats een reactie
Explorista 2 januari, 2019 - 11:45

Haha dit wist ik inderdaad al! Maar ik vind het toch super lief van je <3 Gelukkig nieuw jaar!!!

Plaats een reactie
Jessica 31 december, 2018 - 16:44

Mooi gezegd meid! Het is inderdaad raar als je zo veel van je werk en van reizen houdt dat er ook nog andere dingen bestaan waarmee je kunt ontspannen haha ;p Ik wil me daar het komende jaar ook meer op focussen. Ik zie je snel weer!

Plaats een reactie
Explorista 2 januari, 2019 - 11:45

Jaaaa, snel weer afspreken :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter