LAGOS: Een stil Portugees dorpje met een Afrikaanse geschiedenis

Lagos11 - LAGOS: Een stil Portugees dorpje met een Afrikaanse geschiedenis

Ik had in mijn vijf volle dagen in de Algarve een aantal dingen vaststaan die ik wilde zien. Maar ik had nog één dag niets ingepland waarop ik een dorpje wilde bezoeken. Welke maakte me niet uit, het werd een wilde gok. Een prik op de kaart leidde me naar Lagos: een schattig toeristenstadje met een adembenemend strand. Het dorpje waarnaar de tweede grootste stad van Afrika is vernoemd: Lagos, Nigeria.

Het had werkelijk waar elk ander dorpje kunnen worden. Maar Lagos klonk wel leuk, en was bovendien dichtbij. Later bleek het een fascinerende geschiedenis te hebben waar de meeste toeristen niets van weten. Lagos

Lagos4

Het centrum van Lagos bestaat vooral uit een aantal kleine pleintjes met terrasjes, en een uitgebreide boulevard die langs de haven loopt. De sfeer was gemoedelijk, gezellig, hoewel er weinig dingen waren die veel indruk maakten. Dat is ook niet altijd nodig. Soms is een gezellige sfeer genoeg om een fijne middag te hebben op een lekkere zonnige plek.

Lopend langs de boulevard kom je uit bij een klassieker uit de Algarve: de vismarkt. Weliswaar overdekt in een grote ruimte, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend om gerimpelde bejaarde Portugezen trots bij koppen van zwaardvissen te zien staan. Het beste kun je hier ’s ochtends komen, toen ik er rond lunchtijd was, was de markt aan het opruimen. Een verdieping erboven verkopen ze verse groente en fruit. Een prima plekje om alvast je avondeten samen te stellen. Enthousiast om te lunchen liepen we naar het aangegeven restaurant op de bovenverdieping, om er vervolgens achter te komen dat die niet bestond. Wel kreeg je er een leuk uitzicht op de haven.

Lagos1

Lagos2
Flanerend over de boulevard zie je boten in alle soorten en maten de haven in en uitvaren. Van vissersbootjes tot toeristenschepen en van zeilboten tot een kleurrijk Turks uitziend bootje met gele masten. Aan de rechterkant doemt na een tijdje de stadsmuur op, met daarnaast een prachtig bijna Latijns Amerikaans aandoende kerkje. Binnenin de Santa Mariakerk maakte ik bijna een sprongetje van enthousiasme toen ik het supergave moderne altaar zag. In de muur achter het altaar zit een soort 3-D constructie. Via een grote ronde uitsnede zie je een beeld van Jezus aan het kruis, met daarachter moderne religieuze tekeningen. Het geheel is heel grafisch, licht en bestaat uit gekleurde lijnen, met vrijwel geen ingekleurde vakken. Compleet het tegenovergestelde van de zware donkere schilderijen die je normaal treft in een kerk. Awesome!

Even buiten het stadje tref je een paradijselijk strand, Praia donna Ana. Met zandkleurige rotsen die uit het water steken en bijna azuurblauw water, doet de baai denken aan de wallpapers die je op je computer installeert met als droom er ooit te mogen liggen. De grote rotsen om de baai zorgen ervoor dat je bij hitte makkelijk de schaduw op kunt zoeken. De local die ons erover vertelde, loog niet toen hij het had over het beste strand van Lagos. Maar dan de geschiedenis.

Lagos3

Lagos5
Hoewel ik nooit in Nigeria ben geweest, kan ik me in geen enkele cel van mijn lijf inbeelden waarom de twee steden dezelfde naam dragen. Bij Lagos, Nigeria, dat als een na grootste stad van Afrika uit zijn voegen barst van de mensen (zo’n vijftien miljoen), staan de kalme, zeg maar rustig uitgestorven, straatjes van Lagos, Portugal in schril contrast. In werkelijkheid blijkt het gemoedelijke toeristenstadje ooit de kern van de Portugese ontdekkingsreizen in de vijftiende eeuw. Een toen onbekende zeevaarder met de naam Columbus lijdt in 1476 zelfs schipbreuk bij Lagos. Hij wordt gered door de plaatselijke vissers. En nog zo’n naam: er staat zelfs een standbeeld voor Vasco da Gama in Lagos.

Helaas stond in Lagos ook de wieg van de slavenmarkt. Halverwege de vijftiende eeuw keert er uit Afrika een Portugees schip terug met Afrikaanse slaven, die op de markt worden verhandeld. Dit blijkt het startsein van vele jaren Afrikaanse slaven- en goudhandel. Een zwarte vlek op de anders zo onbekende en glorieuze geschiedenis van Lagos.

Lagos6

Lagos7
Ik kijk zelfs met andere ogen naar het gebied Algarve. Waar ik eerst dacht dat het vooral een toeristisch gebied zou zijn met weinig geschiedenis, en alleen maar lekker weer, blijkt de Algarve een waanzinnig boeiend gebied te zijn geweest in de geschiedenis van Europa. Niet alleen is het prachtig in zijn ruige natuur; het kent verhalen van kruistochten, Arabische overheersingen en moedigde ontdekkingsreizen. Ik kijk om me heen naar de verlaten straten en de bedrijvige haven. Ineens zie ik Christoffel Columbus voor me en denk: Algarve, ik heb je onderschat. Wat jammer dat er van je geschiedenis bij zoveel mensen zo weinig bekend is. Onbekend maakt onbemind.

(Meer weten over de Portugese scheepsvaart? Binnenkort komt er een post met meer geschiedenis!)

Lagos8

lagos9

lagos10

Ben jij wel eens verrast over de geschiedenis van een plek die je bezoekt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties

 1. Anne

  Wauw wat ziet het er mooi uit! Als geschiedkundige (mag je jezelf zo noemen als je bent afgestudeerd in geschiedenis? ;-)) wist ik wel van de rijke geschiedenis van dit gebied, dat is ook meteen de reden dat een bezoekje hoog op mijn verlanglijst staat. Wat beschrijf je het trouwens goed, het gaat helemaal leven voor me!

  | Reageer op deze reactie
 2. Leuk, een trip down memory lane. We verbleven in 2008 een week in Lagos, een heerlijk stadje. Ben blij dat het nog steeds zo mooi en rustig is. Inderdaad dat strand is geweldig en de rotsen werken ook andersom, uit de wind in de zon kan je zelfs eind november nog op het strand liggen.

  | Reageer op deze reactie
 3. Ben nog nooit in Portugal geweest maar deze foto’s en verhalen doen me hunkeren naar méér! Ik weet niet of het er binnenkort van komt, want er zijn al zoveel plannen, maar ik ga zeker een keer richting die kant!

  | Reageer op deze reactie
 4. Kirsten

  Aaah Lagos <3 mijn stadje :) mijn opa woonde er vroeger, heb er gewerkt en nu nog woont er familie. Moet snel maar eens terug. Leuke post, doet Lagos goed recht! :D

  | Reageer op deze reactie
   1. Kirsten

    Tochtjes begeleiden naar Sagres of BBQ met toeristen op een boot :) (de Via Sagres)

    | Reageer op deze reactie
 5. Nick

  Alles wat jij schrijft over de Algarve vind ik heerlijk om te lezen. Lagos ben ik (hoe stom ook) nog nooit geweest. Word dus maar eens tijd. Kijk ook uit naar je post over de geschiedenis.

  | Reageer op deze reactie
  1. Leuk! Ach, Lagos valt makkelijk te missen, het is niet zo groot. En gelukkig is er veel om te zien in dat gebied :-)

   | Reageer op deze reactie
 6. Lijkt mij echt een ontzettend leuk dorpje! Ik verbaasde mij over de geschiedenis van bepaalde delen van Valencia!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring