De 9 leukste verborgen en onbekende plekjes in Londen

door Explorista

Als je mijn artikel met Londen tips hebt gelezen, dan zul je misschien gezien hebben dat Londen een stad is die enórm veel te bieden heeft. Wereldberoemde bezienswaardigheden, leuke restaurants en een grote diversiteit aan leuke wijken zorgen ervoor dat je je makkelijk vermaakt.

Maar je loopt misschien ook wel op het bekende pad. Toen ik zeven maanden in Londen woonde heb ik als local heel veel geheime plekjes en andere leuke plekken ontdekt,  juist ver weg van de bekende paden. Vandaag deel ik de 9 leukste verborgen plekjes in Londen.

Ik kwam er tijdens het schrijven van dit artikel trouwens achter dat hoewel ik op al deze plekken ben geweest (vaak meerdere keren) ik van de meeste plekken helemaal geen foto’s heb. Oeps! 

Foto: Fiach, Pixabay

1: Verdwaal in het kleurrijke Neal’s Yard

Van alle tips op dit lijstje, is dit denk ik nog de meest bekende. Maar het zou ook zomaar kunnen dat je in en rondom Covent Garden bent geweest, en toch Neal’s Yard nog nooit ontdekt hebt. Het ligt trouwens ook dichtbij Seven Dials (zie punt 5). Het is een kleurrijk pleintje, weg van alle drukte die het theaterdistrict van Londen met zich meebrengt. 

Het pleintje wordt omgeven door hoge gebouwen, waardoor je je nek moet strekken om überhaupt de lucht te kunnen zien. De oude pakhuizen zijn in vrolijke kleurtjes geverfd, en je vindt er onder andere wat cafeetjes (Jacob the Angel is mijn favoriet!), winkeltjes en veel plantenbakken die het geheel een groener aanzien geven. 

2: Ontdek de Mews in West-Londen

Toen ik nietsvermoedend een wandelingetje ging maken rondom mijn hotel in Bayswater, liep ik voorbij een zijstraatje en stopte op mijn plaats. Wát een schattig straatje! Daar wilde ik naar binnen om foto’s te maken.

Het bleek Leinster Mews te zijn, een lieflijk zijstraatje vol kasseien en kleine kleurrijke huizen. Een flink contrast met de statige witte herenhuizen die je in de straten ernaast vindt. Maar dat komt omdat de straat vroeger de huisvesting was voor de bedienden en paardenkoetsiers. Mews staat dan ook voor zoiets als “rij van stallen”. Je kunt in sommige huizen aan de brede deuren nog precies zien waar de paarden stonden. 

Inmiddels zijn de kleine lieflijke huisjes trouwens miljoenen waard. Voor  minder dan twee miljoen pond heb je in deze straatjes geen woning. Bizar, toch?

Je hebt in Londen trouwens nog veel meer mews om te ontdekken. De bekendste zijn Queen’s Gate Mews, St Luke’s Mews (waar Love Actually gefilmd is) en Kynance Mews. Het wordt niet nog meer “verborgen plekje” dan deze verborgen zijstraatjes! Je vindt de meeste mews in West-Londen, in de wijken Notting Hill, Chelsea, Kensington en Bayswater. Op dit Instagram-account vind je er een hoop. 

3: Struin langs de kade in Southwark

Dit is mijn persoonlijke favoriete plekjes om te wandelen, omdat het zo lekker guur en donker is. Ik voel me altijd helemaal alsof ik terug in de tijd ben beland. Ga bij de Southwark Cathedral de trap af, en loop dat richting het water, en je komt in een magische Victoriaanse wereld terecht. 

Allereerst kom je Golden Hind tegen, een replica van het originele oorlogsschip dat onder bevel van Sir Francis Drake tussen 1577 en 1580 de wereld rondvoer. Het schip is te bezoeken.

Als je vervolgens verder loopt kom je de ruïnes tegen van Winchester Palace, ooit één van de belangrijkste en grootste gebouwen van Middeleeuws Londen. Het was vanaf de 13e eeuw de zetel van de Bisschop van Winchester, maar helaas vernietigde een brand het paleis in 1814. Nu staat alleen het skelet er nog. In combinatie met de donkere straten met voormalige pakhuizen heeft het iets griezeligs.

Even verderop vind je Clink Prison Museum, een museum dat gebouwd is op de locatie van de originele Clink Prison. Die gevangenis stamt uit 1144, waardoor het de oudste gevangenis is van Engeland. De gevangenis werd in 1780 verwoest door een brand, die gesticht werd door protesteerders. Nu zit er een museum in dat je kunt bezoeken, waar je leert over het leven in de gevangenis, en worden de originele omstandigheden zoveel mogelijk nagebootst. 

Als je onder de spoorbrug door wandelt, kom je uiteindelijk weer terug bij het water uit. Echt een super leuke wandeling, eentje die ik vaak gemaakt heb, omdat ik in de buurt woonde en wel eens bij Nando’s, Gourmet Burger Kitchen of Wagamama’s ging eten, die daar zaten.

4: Duik terug in de Victoriaanse tijd in Highgate Cemetery

Klinkt misschien als een beetje een gekke tip, maar ik kan je een bezoekje aan de begraafplaats Highgate Cemetery enorm aanraden. Het is niet alleen een prachtig kerkhof met geweldige graftombes en prachtige natuur, je kunt er ook een rondleiding volgen waarbij je meer leert over de Victoriaanse gewoontes rondom rouw en een aantal interessante verhalen achter de mensen die er begraven liggen.

De begraafplaats bestaat uit twee delen, en op het Oostelijke deel vind je onder andere het graf van Karl Marx. Ik vond het echt de moeite van een bezoekje waard. 

Bron

5: Ga winkelen in de boetiekjes van Seven Dials

Ik vergelijk de straatjes van Seven Dials altijd met de Negen Straatjes in Amsterdam, omdat het een vergelijkbare sfeer heeft. De zeven straatjes liggen in Covent Garden en komen in het midden bij elkaar via een rotonde.

In de straten vind je leuke boetiekjes, cafés en restaurants. Het is niet de goedkoopste buurt van Londen, maar wel heel erg leuk. Het gedeelte is bovendien al heel erg oud, aangezien het stamt uit 1690. 

Hoewel de buurt in eerste instantie werd aangelegd met als doel een rijke bevolking aan te trekken, mislukte dat plan en waren het na een aantal jaren vooral zeven gure steegjes vol pubs. Een tijdlang woonden er voornamelijk Ierse arbeiders, die goedkope huisvesting zochten. Toen de omliggende omgeving meer ontwikkeld werd, begonnen de Seven Dials op te knappen, en trokken rijkere mensen en grotere bedrijven in de wijk. 

Hier is trouwens met Kerst ook altijd prachtige Kerstverlichting te zien. 

Bron

6: Proef het beste street food op Maltby Street Market

Food markets zijn een van de leukste dingen om te bezoeken in Londen. De bekendste is Borough Market, niet ver van London Bridge, maar die zou ik persoonlijk niet aanraden. Te duur. Veel te duur. 

Ik ging zelf altijd naar Maltby Street Market, een markt die op zaterdag en zondag bij mij in de buurt gehouden wordt. Het is even zoeken, want het zit in een zijstraatje en gedeeltelijk onder een spoorbrug. Maar dat maakt het juist zo leuk en zo local. Hier komen erg weinig toeristen, en er wordt heerlijk eten uit alle hoeken van de hele wereld geserveerd.

7: Drankjes met uitzicht bij Queen Elizabeth Rooftop & Garden

Dit is misschien wel mijn favoriete geheime tip van Londen. Langs de zuidkade van de Thames, even voorbij de London Eye kom je namelijk op een gegeven moment bij een gebouw met daaronder een skateparkje. Het ziet er nog het meest uit als een parkeergarage.

Daar ga je naar boven en dan kom je op een dakterras, waar je lekker een drankje kan drinken met een fantastisch uitzicht op de Big Ben en London Eye. Er staat een kraampje waar je drinken kunt kopen, overal staan bankjes en picknicktafels en er is ook een kruidentuin. Echt, dit is zo leuk. 

8: Duik terug in de tijd met de Old Operating Theatre Museum and Herb Garret

Van alle kerken in Londen is de zeventiende eeuwse St. Thomas’ Church misschien wel één van de minst indrukwekkende. En tóch moet je naar binnen. Deze kerk huisvest namelijk mijn lievelingsmuseum in de stad: de Old Operating Theatre Museum & Herb Garret.

Via een klein steil trappetje kom je op de zolder uit, waar je terecht komt in een compleet andere wereld. Hier lagen vroeger de kruiden te drogen die in de medicijnen van het St. Thomas Hospital gebruikt werden. Maar nog interessanter is dat er ook een oud operatietheater te vinden is.

Het operatietheater van St. Thomas Hospital is het oudste van Europa, en stamt uit 1822. Hier kwamen medische studenten kijken naar operaties, met als doel hun operatietechnieken te verbeteren. De eerste veertig jaar was er namelijk geen sprake van verdoving, en het succes van een operatie hing vrijwel volledig af van de snelheid waarmee de chirurg zijn operatie uitvoer.

Het Operating Theatre was onderdeel van de vrouwenafdeling van het St. Thomas Hospital, en er werden dus ook alleen vrouwen geopereerd. Bijzonder genoeg, zeker gezien het gebrek aan hygiëne, overleefden de meeste patiënten hun operatie gewoon.

FA-SCI-NE-REND, of niet dan? Ik vond het zó interessant. Elk weekend wordt er twee keer per dag een presentatie gegeven over Victoriaanse operatietechnieken en medicijnen, en daar kun je een kaartje voor reserveren.

9: Zoek de rust in de chaos van de stad bij St-Dunstan-in-the-East

Midden in de hustle and bustle van The City, vind je het geraamte van een oude kerk. Gebouwd in de 12e eeuw, waarna eeuwenlang inwoners van de stad hier uiting gaven aan hun religie. Het gebouw had het zwaar te verduren: het raakte beschadigd tijdens de grote brand van Londen in de zeventiende eeuw.

Maar daarna werd het ook weer opgeknapt en werd er zelfs een kerktoren bijgeplaatst. Helaas overleefde het de bombardementen in 1941 niet. En nu is alleen het skelet nog over. Maar dat is niet erg, want de stad heeft besloten er een park van te maken, in plaats van de kerk nogmaals opnieuw te bouwen.

En dus kun je nu in het hartje van de stad, als je een zijstraatje inslaat, genieten van een super rustig stadspark. Met bomen, bloemperken en een fonteintje. Aan de rand van de kerk zie je zelfs nog oude grafstenen. Heel bijzonder om zo in contact te staan met de geschiedenis van de stad, en absoluut leuk om even te gaan kijken als je toch in de buurt bent.

Dit waren mijn negen favoriete verborgen plekjes in Londen. Lees hier mijn beste tips voor een stedentrip naar Londen.

Wat zijn jouw favoriete geheime plekjes in Londen?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter