Urban Duitsland: dit zijn de tofste plekken in het Ruhrgebied (ja, echt!)

door Explorista

Bij de bestemming ‘Ruhrgebied’ denk je misschien niet meteen aan een super toffe vakantiebestemming. Beelden van fabrieken en industrie komen naar boven. Maar weet je wat nu juist zo tof is? Die fabrieken zijn nu dicht, en de grote loodsen en fabriekshallen zijn nu omgetoverd tot hipster hotspots, en daarmee is het Ruhrgebied zo ineens een hip gebied geworden! Kijk mee naar alle toffe plekjes!

Wat is het Ruhrgebied?

Mocht je niet bekend zijn met het Ruhrgebied, dat ligt net over de grens in Duitsland in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Qua inwonersaantal (18 miljoen) is dit Noordrijn-Westfalen de grooste deelstaat van Duitsland. De hoofdstad van de deelstraat is trouwens Düsseldorf, maar ook Keulen ligt in de deelstaat.

Verder vind je in deze deelstaat dus het Ruhrgebied. Het Ruhrgebied is een gebied dat ligt tussen de rivieren Ruhr en de Lippe. De belangrijkste plaatsen in het Ruhrgebied zijn Duisburg, Dortmund en Essen. Tijdens de industriële revolutie groeide het gebied uit tot één van de belangrijkste industriële gebieden van Europa.

Omdat er tegenwoordig minder vraag is naar zware industrie, sluiten steeds meer fabrieken en is de regio bezig met een flinke metamorfose. De gesloten fabrieken worden omgetoverd tot musea, zwembaden en expositieruimtes. Ze willen laten zien dat juist het urban uiterlijk juist de mogelijkheid biedt voor allerlei hippe initiatieven. Je hoeft hier niet te komen voor schattige dorpjes, prachtige heuvels of dromerige kastelen. Wèl als je houdt van een ruwe diamant, met kunst en urban cultuur.

Toffe plekken in het Ruhrgebied

© Ruhr Tourismus, Ralph Lueger

Zeche Zollverein

De échte geschiedenis en de bloed, zweet & tranen die in het Ruhrgebied vloeiden, kun je proeven in Zeche Zollverein. Inmiddels is het een UNESCO-Werelderfgoed, maar van origine was dit industriële complex in Bauhaus-stijl de grootste kolenmijn ter wereld! In 1986 werd er voor het laatst gewerkt. Sindsdien is het omgetoverd tot een populair kunst- en cultuurcomplex.

Zo vind je er onder andere het Red Dot-Design-Museum, vele kunstateliers, en hippe restaurantjes. In de zomer worden er concerten, open air bioscoopvoorstellingen of gastro-festivals gehouden. In de zomer kun je zwemmen in het zwembad, en in de winter schaatsen op de schaatsbaan. Hoe hip!

Mocht je trouwens nog wat meer van de geschiedenis willen horen, breng dan zeker een bezoekje aan het Ruhr museum. Daar leer je alles over de ontwikkeling van het Ruhrgebied, en van de staal en kolenindustrie.

Gasometer Oberhausen

Het industrieel monument Gasometer is het meest bijzondere bouwwerk in Oberhausen. Het wordt ook wel de “Kathedraal van de Industrie” genoemd. De naam Gasometer geeft het al weg, maar dit was inderdaad een gashouder. Gebouwd tussen 1927 en 1929, diende het 117-meter hoge bouwwerk als opslag voor gas voor de industrie. Het was in gebruik tot 1988.

Vijf jaar later werd het gebouw in gebruik genomen als expositiecentrum, en dat is het al die tijd gebleven. Je vindt er regelmatig kunstexposities, maar er zijn ook theater- en muziekvoorstellingen. Op dit moment kun je de tentoonstelling “De Roep van de Berg” zien, tot 27 oktober 2019.

Henrichshütte Hattingen

Het LWL Industriemuseum in de Henrichshütte Hattingen geeft je een inkijkje in de geschiedenis van ijzer en staal. Aangezien dat decennia-lang de inkomsten bracht van het Ruhrgebied, biedt dit tegelijkertijd een inkijkje in de regio.

Hier werd zo’n 150 jaar lang in de hoogovens van dit complex ijzer en staal geproduceerd. Als je de tentoonstelling “Der Weg des Eisens” bezoekt, leer je meer over het werk op het complex, en de levens van de arbeiders. Sinds de Henrichshütte werd gesloten, keerde overigens de natuur weer terug, en je kunt in de omgeving van het complex dan ook veel zeldzame planten en dieren zien.

In het complex zit sinds 2004 ook een restaurant. Restaurant Henrich’s bevindt zich in de oude staalfabriek en is daardoor een van de meest indrukwekkendste cultuurlocaties van het Ruhrgebied. ’s Middags kan je hier genieten van een uitgebreide lunch en ’s avonds van heerlijke culinaire hoogstandjes uit de mediterraanse keuken.

Het plaatsje Hattingen is trouwens superschattig, met zijn historische centrum met middeleeuwse houten vakwerkhuisjes. Zeker een bezoekje waard, alleen al voor het contrast!

Landschaftspark

In Duisburg vind je het Landschaftspark. In de jaren tachtig zag Duisburg een hoop bedrijven wegtrekken uit het industriële gebied. In plaats van de oude fabrieken te slopen, maakten ze er stadsoase van.

In de oude gasometer kun je leren duiken, in oude opslagbunkers zijn klimwanden en een obstakelpad en je hebt ook een uitzichttoren die je kunt beklimmen. ‘S avonds kun je genieten van de lichtinstallatie van kunstenaar Jonathan Park. Er is verassend veel groen om doorheen te wandelen, al ziet het geheel er wel een beetje uit alsof je in een alternatieve realiteit bent beland! Heel cool.

© Sarah Bauer

Tetraeder Bottrop

In het Ruhrgebied vind je de Industrial Heritage Trail, waarbij je belangrijke industrieel erfgoed kunt bezoeken. Één van de (letterlijke) hoogtepunten van deze route is de Tetraeder in Bottrop. Het is een 60 meter hoog kunstinstallatie, bovenop een Steenberg, die je kunt beklimmen via een trappenstelsel. Het lijkt op een piramide en is gemaakt van stalen pijpen, ontworpen door kunstenaar Wolfgang Christ. Bovenop heb je uitzicht over het industriële gebied. Met helder weer kun je soms zelfs Düsseldorf zien!

Meer toffe cultuurplekken zien in het Ruhrgebied? Check dan vooral deze website!

RUHR.TOPCARD

Mocht je naar het Ruhrgebied gaan, dan kun je de voordelige RUHR.TOPCARD aanschaffen voor flinke kortingen en gratis toegang bij geselecteerde attracties. Zo heb je met de RUHR.TOPCARD bijvoorbeeld gratis toegang tot Gasometer Oberhausen, Deutsches Bergbau Museum, Zentrum für Int. Lichtkunst en Landschaftspark Duisburg-Nord. Naast het feit dat je met de RUHR.TOPCARD profiteert van gratis toegang tot bepaalde attracties, kun je meer dan 40 attracties zo vaak als je wilt voor de halve prijs bezoeken, waaronder het alpincenter Bottrop en Movie Park Germany. Ook bepaalde Nederlandse attracties zijn op de kaart aangesloten, trouwens! De kaart kost €54 voor volwassenen en €35 voor kinderen en is 1 kalenderjaar geldig. De kaart kan online of bij lokale verkooppunten gekocht worden.

Koop hier de RUHR.TOPCARD.

Wist jij dat er in het Ruhrgebied zoveel toffe dingen waren?

Headerphoto © Waltzing Meurers

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter