De leukste steden in Noord Engeland: Manchester & Liverpool

door Explorista

Engeland is één van mijn favoriete reislanden, al zal je dat misschien niet verbazen. Het land heeft prachtige natuur, geweldig leuke steden, lekker eten en gezellige mensen. Ik hou van de cultuur, en ik voel me er thuis. Hoewel ik een diepgaande liefdesrelatie heb met Londen, hou ik er ook van om andere delen van Engeland te bezoeken, om een beetje dat “echte Engeland” te ervaren.

Vandaag wil ik je laten kennismaken met twee toffe steden in Noord Engeland: Manchester en Liverpool, plus een toffe manier om meer van het Noorden van Engeland te zien!

Manchester

Manchester is na Londen de belangrijkste stad van Engeland. Je vindt hier een hele hoop bedrijvigheid en dat brengt superveel dingen om te doen met zich mee. Van origine is Manchester een arbeidersstad, en wat rauwer dan Londen. Maar dat vind ik juist wel leuk want Manchester combineert die industriële vibe met hippe restaurantjes en concepten. Vooral de Northern Quarter is een ontzettend leuke wijk (ga naar het Home Sweet Home café voor geweldige hot chocolate!). En in het centrum vind je nog een aantal prachtige Victoriaanse gebouwen (zoals het stadshuis en de John Ryland’s library)

Als je echt een goed gevoel wilt krijgen voor de industriële geschiedenis van Manchester kun je naar Cutting Room Square, of naar People’s History Museum waar je meer leert over de levens van de arbeiders in de katoenindustrie in Manchester.

Liverpool

Nog zo’n industriële parel uit Noord-Engeland is Liverpool, op zo’n veertig minuten ten westen van Manchester, aan het water. Liverpool staat bekend als de muziekstad van Engeland, en dat is natuurlijk niet voor niets: het is de geboortestad van de Beatles.

Maar als je dacht dat muziek het enige was wat deze stad interessant maakte, dan heb je het mis. Liverpool heeft het grootste aantal musea en galerijen na Londen. Daarnaast serveert de stad maar liefst eten uit 80 landen wereldwijd, dus elke craving wordt vervuld.

Die echte industriële vibe druipt van de stad af, ga bijvoorbeeld naar de Baltic Triangle. Ooit vond je hier de warenhuizen en fabrieken van de stad. Nu vind je in deze loodsen creatieve bedrijven, urban gardens, alternatieve restaurantjes en hippe feestjes. Hier vind je de beste brunch cafés van de stad. The Camp and Furnace wordt gezien als één van de tofste restaurants in heel Groot-Brittannië.

Andere leuke steden in Noord Engeland

Manchester en Liverpool zijn niet de enige leuke steden in het noorden van Engeland. Zo heb je bijvoorbeeld aan de oostkust Hull liggen, dat veel maritieme geschiedenis heeft en een historisch centrum. Ten noorden van Hull vind je Newcastle & Gateshead, wat ik tijdens mijn bezoekje zó’n leuke stad vond. Je kunt er heel leuk shoppen, hebt allerlei toffe restaurantjes in bijvoorbeeld de bogen van treinviaducten, en kunt struinen langs het water. Als laatste kan ik natuurlijk ook Leeds niet overslaan, dat zo’n beetje tussen Hull en Manchester in ligt. Daar was ik afgelopen zomer, en dat vond ik zo’n leuke stad. Ik heb ongeveer driehonderd restaurantjes geprobeerd (tenminste, zo voelde het), en de prachtige Victoriaanse details opgezocht.

Oftewel: Noord Engeland heeft een hoop te bieden en valt makkelijk te bezoeken vanuit Nederland voor een paar dagen!

The North of England City Experience

Om de steden in Noord Engeland op te kaart te zetten, heeft House of Britain een nieuw initiatief: de North of England City Experience. De reizen die ze aanbieden geven je de kans meerdere van deze steden samen te bezoeken. Een reis komt dan ook niet alleen met een boottocht naar Engeland, maar ook met accommodatie én treinkaartjes. Hoe leuk is dat, de kans om makkelijk meerdere steden te bezoeken?

Mocht je meer informatie willen over een combireis van Manchester en Liverpool, dan krijg je hier meer informatie over het reisschema & kun je boeken.

Wat vind jij van Manchester & Liverpool?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

lotte 23 januari, 2019 - 14:24

Zo leuk!

Ik heb een aantal jaren geleden stage gelopen voor 6 maanden in een stadje vlak naast Manchester. Wanneer ik vrij had was ik altijd wel in Manchester of Liverpool te vinden. Dit zijn toch wel steden waar ik me thuis voel, en wil snel nog eens terug!

Plaats een reactie
Maudy 23 januari, 2019 - 18:15

Oeh, lijkt me ook heel leuk om allemaal eens te bezoeken! Ik moet toegeven dat ik naast Londen nog niets van Engeland gezien heb, dus dat moet er maar eens van komen ;)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter