Inhoudsopgave
Volgens mij is er geen plek in Roemenië die mij zo vaak werd aangeraden als Sighișoara. En nu ik er ben geweest, snap ik heel goed waarom. Dit is echt zo’n superschattig plaatsje wat sinds die middeleeuwen niet veel veranderd is. Sterker nog: het hele centrum is een UNESCO beschermd werelderfgoed en mág dus niet eens veranderd worden. Één dag is ruim genoeg om het te bezoeken, en met al zijn vrolijk gekleurde huisjes, kronkelende straatjes en leuke restaurantjes, is het de perfecte romantische bestemming in Roemenië. Lees hier mijn tips voor een bezoekje!
Zo kom je in Sighișoara
Sighișoara is een klein plaatsje zonder eigen vliegveld. Mocht je toch willen vliegen, dan kan dat het beste naar Sibiu (niet direct) of Cluj-Napoca (direct). Je kunt dan een auto huren om je trip te vervolgen (ik huur altijd bij Sunny Cars vanwege de All Inclusive formule). Het is ongeveer drie uur rijden naar Sighișoara vanuit Cluj-Napoca, 2.5 uur vanuit Brasov, 1 uur en 45 minuten vanuit Sibiu, en 4.5 uur vanuit Boekarest.
Met het openbaar vervoer bereik je Sighișoara vanuit Cluj-Napoca in 5 à 6 uur, vanuit Brasov in 2.5 uur, vanuit Sibiu is het zo’n zeven uur omdat je helemaal om moet via Brasov, en 6 uur vanuit Boekarest.
Kaart Sighisoara met mijn tips:
Bezienswaardigheden Sighișoara:
1. Oude centrum / Citadel
Het oude centrum met zijn kleurrijke straatjes stamt uit 1100, toen de Saxen vanuit Duitsland naar deze plek trokken op uitnodiging van de Hongaarse koning. Het doel was om de grenzen te beschermen, en dus werd de stad ommuurd door stadsmuren. Het maakt van het huidige Sighișoara een van de mooist bewaarde Middeleeuwse steden van Europa. Het leukste aan het oude centrum vind ik gewoon het dwalen door de kronkelige straatjes met kinderkopjes en het bewonderen van de vrolijke huisjes in alle kleuren van de regenboog. Het is gewoon ongelooflijk charmant.
2. Klokkentoren
Één van de belangrijkste bezienswaardigheden, die je bovendien niet kunt missen als je binnenkomt, is de klokkentoren. De toren is maar liefst 64 meter hoog en stamt uit 1556. Het opvallendste aan de toren zijn natuurlijk de prachtig gekleurde daktegels. Ooit was het de hoofdingang naar de ommuurde stad, maar nu kun je het beklimmen voor een mooi uitzicht over de Sighișoara.
Adres: Strada Turnului
Openingstijden: In de zomer op zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:30. Doordeweeks van 09:00 tot 18:30. Tussen half september en half mei is de toren maar tot 15.30 geopend.
Tickets: 14 lei (3.50 voor een kind)
3. Scholierentrap
Deze overdekte houten trap kent 176 treden en brengt je van het centrum naar het topje van de heuvel, waar zich een kerk, een lyceum en een begraafplaats bevinden. De trap staat er al sinds 1642. Het is in de zomer een fijne bescherming van de warme zon, wiens stralen alleen nog door de kieren naar binnen piepen, en in de winter beschermt de trap je tegen de regen en kou. De trap is aangelegd om het lyceum in de winter ook bereikbaar te maken voor scholieren die er naar school gingen, vandaar de naam.
Adres: Sighișoara 545400
4. Kerk op de heuvel
Bovenop de heuvel ligt een Gotische kerk. De originele kerk stamt uit de 13e eeuw, maar in de twee volgende eeuwen werd de kerk in Gotische stijl gerestaureerd. Je kunt de kerk bezoeken, en hebt vanaf hier ook uitzicht over de omgeving.
Adres: Strada Cojocarilor 3
5. Begraafplaats
Bij de kerk ligt een prachtige begraafplaats. Ik vond het wel tof om er doorheen te struinen, en te kijken naar de verschillende grafstenen. Er waren er opvallend veel in het Duits, wat aangeeft dat de stad Saxen hier een grote rol speelden.
Adres: Strada Cojocarilor 3
6. Geboortehuis van Dracula
Zelf ben ik niet binnen geweest, maar één van de grote “claims to fame” van Sighișoara is het feit dat Vlad Dracula in Sighișoara geboren is. Zijn geboortehuis heeft een gedenkteken aan de muur, om de bijzondere gebeurtenis te bewonderen. Voor een klein bedrag kun je de kamer waar hij geboren is bezoeken, en er zit ook een toeristisch restaurant in het gebouw.
Adres: Strada Cositorarilor 5
7. Stadsmuren
Aangezien het oude centrum van Sighișoara uit ongeveer drie straten bestaat, kom je na niet al te lange tijd uit bij de stadsmuren. Het is leuk de muren te volgen, een kijkje te nemen bij de wachttorens, en te genieten van het omliggende uitzicht. Over het algemeen is “struinen” de belangrijkste tip voor Sighișoara. Neem lekker je tijd en geniet van de omgeving.
Eten in Sighișoara
La Perla: aangezien wij slechts één middagje en avond in Sighișoara waren, hebben we ook maar op één plek gegeten. Dat was bij La Perla. Het restaurant is officieel een Italiaans restaurant, maar het serveert ook wat andere dingen, zoals bijvoorbeeld kipburgers, die wij hadden (en die heerlijk smaakten). Daarna aten we het traditionele toetje papanași, wat voor mij toch een beetje veel van het goede was :-). De inrichting van dit zaakje vond ik trouwens echt heel leuk, met allerlei prachtige schilderijtjes aan de muur. Adres: Piața Hermann Oberth 15
Hotel in Sighișoara
Hotel Villa Franca: wij verbleven in dit charmante hotel, met ruime kamers, comfortabele bedden en een uitgebreid ontbijt. Op slechts een minuut of drie wandelen van het oude centrum, lag het echt ideaal. Check hier de huidige prijzen.
Liever een ander hotel in Sighișoara? Vind hier een hotel in Sighișoara.