Dit zijn de 17 mooiste plekken in Roemenië die je niet mag missen!

door Explorista

Roemenië is als vakantiebestemming misschien nog niet zo heel bekend, maar dat mag wat mij betreft wel veranderen. Wij maakten een mooie rondreis door het Oost-Europese land, en zagen een aantal heel mooie plekken. Mocht je nog inspiratie willen opdoen voor je eigen vakantie, dan hoop ik dat deze blogpost met reistrips voor de 17 mooiste plekken in Roemenië je helpt!

Mooiste plekken in Roemenië:

Sighișoara

Het schattige Sighișoara is een prachtig dorp vol kronkelende straatjes met vrolijk gekleurde huisjes. In een paar uurtjes heb je alles wel gezien, maar dat maakt het juist een leuke tussenstop voor bijvoorbeeld één overnachting. Het gehele dorpscentrum is UNESCO-beschermd erfgoed. Romantischer dan dit wordt het niet!

Lees hier mijn artikel over Sighisoara.

The Sphinx and Babele

De Roemeense sfinx is een natuurlijke rotsformatie in het Bucegi Natural Park. Het ligt in een heel complex met rotsformaties. Je kunt in het profiel van de rots een Sfinx herkennen. Dat is het makkelijkst op 21 november, als de zon recht achter de rots onder gaat.

Biertan

Nog zo’n superschatting plaatsje, waar de invloeden van de Saxen duidelijk te zien is in de architectuur. Bezoek vooral ook de kerk bovenop de heuvel. Op het dorpspleintje kun je genieten van het prachtige uitzicht op de kerk. Dit dorp bestaat al zeker sinds 1238, maar er wonen slechts 160 mensen.

Suceviţa klooster

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Noord-Roemenië zijn de beschilderde kloosters van Boekovina. Een prachtig voorbeeld is het klooster van Sucevita. Dit is een Oosters-Orthodox klooster uit 1585, hoewel de schilderingen uit 1600 stammen, en Bijbelse taferelen laten zien. Het staat op de UNESCO erfgoedlijst. Het Voronet klooster is ook een bezoek waard.

Brasov

Ik vond Brasov zelf één van de leukste steden van Roemenië. Er hangt een relaxte sfeer en door de handige ligging ben je zo bij alle highlights van Transsylvanië. De stad is al ruim 800 jaar oud, en barst van de geschiedenis. Een leuke tip is om een walking tour te volgen in de stad, maar lees voor meer reistips ook zeker dit artikel hieronder.

Lees hier mijn artikel over Brasov.

Maramures

Maramures is de regio om te bezoeken als je houdt van traditionele Roemeense dorpjes. Je vindt er prachtige houten kerken, eindeloze bossen en veel traditionele kunsten (vooral houtsnijwerk). Een perfecte plek om een souvenir te kopen dus.

Peleş Castle

Het prachtige Peleş kasteel is één van de mooiste kastelen die ik ooit bezocht. Niet alleen qua buitenkant (dat moet natuurlijk net je smaak maar zijn), maar vooral qua binnenkant. Ik hou van kastelen die met oog voor detail ingericht en bewaard zijn gebleven. En Peleş voldoet daar zeker aan, met thematische kamers in bijvoorbeeld Turkse salon-stijl, of Venetiaanse tierelantijntjes.

Lees hier mijn artikel over het Peleş Kasteel bezoeken.

Cluj-Napoca

Dit is de grootste stad van Transsylvanië. Hoewel de stad volledig gezien Cluj-Napoca heet, wordt het door locals ook wel ‘Cluj’ genoemd. De stad is erg populair als studentenstad, het heeft maar liefst 11 (!) universiteiten, waardoor het barst van de leuke restaurantjes en cafés. Je vindt in het centrum een aantal prachtige kerken, en ook het uitgaansleven is het proberen waard.

Ceahlau National Park

Als ik een rondreis maak door een land, probeer ik altijd een nationaal park mee te pakken. In dit geval werd dat Ceahlau National Park, waar we na een bezoekje door de Bicaz Canyon terechtkwamen. Ik vond het hier echt magisch. Het park ligt hoog in de bergen, en daardoor hangt er vaak een mystieke laaghangende wolkengroep, en wat is er spookachtiger dan een mistig bos in Transsylvanië? Hier kun je prachtig wandelen, en genieten van een off the beaten track bestemming.

Lees hier mijn blogpost over Ceahlau National Park.

The Red Ravine

Het rode ravijn, dat klinkt óf als een aflevering van Game of Thrones, óf als een stripboek van Suske en Wiske. Als je houdt van natuur als Bryce Canyon of Grand Canyon in Amerika, dan zul je deze (veel kleinere) canyon ook mooi vinden. Deze rotsformatie bestaat uit rode pilaren, piramides en torens – ontstaan door natuurlijke erosie.

Sibiu

Het leuke Sibiu is een fijne stad om tijd door te brengen. Het centrum is compact en makkelijk te voet te ontdekken, het barst van de geschiedenis, en je hebt er geweldige musea om te bezoeken. Mijn favorieten waren het Brukenthal kunstmuseum en ASTRA complex (met allerlei oude traditionele Roemeense huisjes!). Het ligt bovendien niet zo ver van bijvoorbeeld de Transfagarasan weg (wat écht een must visit is in de zomer!).

Lees hier mijn blogpost over Sibiu.

Parcul National Retezat

Mocht je nog een tof natuurpark zoeken om te bezoeken, dan is het park van Retezat een aanrader. En niet alleen omdat iedereen er kei dronken is (snap je de grap??? Zo slecht). Retezat is het oudste nationale park van Roemenië en ligt, nat als de meeste natuurparken, aangrenzend aan de Karpaten. De Karpaten zijn zo’n beetje de Alpen van Roemenië, en daardoor erg mooi. Dit park ligt in het Retezat-gebergte, wat een onderdeel is van de Karpaten. Je kunt hier prachtig wandelen op grote hoogte.

Bran Castle 

Het is misschien wel het bekendste kasteel van Roemenië, en ligt in het hart van Transsylvanië: Bran Castle. Dit kasteel van Bran is wereldberoemd als het kasteel van Graaf Dracula, maar… is dat wel echt zo? Ik bezocht het kasteel en schreef een artikel over mijn bezoekje.

Lees hier mijn artikel over mijn bezoek aan het Kasteel van Bran.

De Donaudelta

De Donau is de belangrijkste rivier in Roemenië. De rivier doorkruist het land aan de zuidkant, en brengt een rijke flora & fauna met zich mee. Het is de enige plek waar je in Europa pelikaankolonies kunt spotten. Het is daarom een heel populaire plek bij vogelliefhebbers. Het is het grootste moerasland van Europa.

Transfăgărășan weg

De mooiste plek van mijn reis vond ik Transfăgărășan, de weg die tussen 1970 en 1974 gebouwd werd door het Roemeense leger, onder leiding van dictator Ceausescu, en die de Karpaten doorkruist. Het is verkozen tot de mooiste weg ter wereld en daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. De weg kronkelt door de bergen, en biedt werkelijk prachtige uitzichten, vooral als de laaghangende wolken mysterieus over het landschap trekken. Je kunt de weg alleen in de zomermaanden bezoeken (anders is hij gesloten – te gevaarlijk in de winter), en vergeet geen tussenstop te maken bij Lake Balea. Niet te missen als je een autovakantie doet in Roemenië.

Lees hier mijn blogpost over onze rit over Transfagarasan.

Kasteel Corvin

Ik ben dól op kastelen (mocht je dat nog niet zijn opgevallen), dus ook Corvin castle moest op deze lijst voorkomen. Het is een kasteel in Gothic-Renaissance stijl in het westen van Transsylvanië. Het kasteel stamt uit de vijftiende eeuw. Het kasteel wordt gezien als één van de zeven wonderen van Roemenië. Het wordt bovendien als één van de beste middeleeuwse kastelen van Oost-Europa gezien.

Boekarest

En natuurlijk kan de hoofdstad ook niet ontbreken in mijn lijst met mooiste steden in Roemenië. De stad barst van een mengeling van Oostblok-architectuur en prachtige Art Deco-gebouwen in Parijse stijl. De bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk het parlementsgebouw, dat één van de grootste gebouwen ter wereld is. Maar ook het oude stadscentrum is een bezoekje waard. Wat ik zélf erg leuk vond aan Boekarest, zijn alle leuke restaurantjes en cafés die je er vindt.

Lees hier mijn artikel met reistips voor Boekarest.

Lees hier mijn andere artikelen over Roemenië:

Ik heb een hele hoop over mijn roadtrip door Roemenië geschreven, en die artikelen wil ik je natuurlijk niet ontnemen. Alle mooiste plekken heb je hierboven in de lijst al teruggezien (plus mijn artikelen daarover!), maar ik heb ook wat algemene reistips gedeeld in andere blogposts. Zie hier mijn reisroute, en het budget dat je nodig hebt voor een rondreis door Roemenië:

Wat zijn jouw favoriete plekken in Roemenië?

Misschien vind je dit ook interessant

9 reacties

Co | Op reis met Co 11 november, 2018 - 09:27

Vorig jaar ben ik in Boekarest geweest, en dat vond ik echt een verrassend leuke stad! Fijn om nu meer over andere mooie plekken in Roemenië te lezen, ik wil dat land zeker nog eens ontdekken. Dank voor de tips!

Plaats een reactie
Explorista 11 november, 2018 - 12:07

Ik wil ook zeker nog eens terug! Leuke stad he? Thanks Co!

Plaats een reactie
Dionne 11 november, 2018 - 19:06

Aaah! Zo lek om te lezen. Roemenië staat echt heel erg hoog op mijn wishlist. Het is daar echt heel erg mooi!

Plaats een reactie
Explorista 13 november, 2018 - 05:17

Jaaa, gaan <3! Ik zou je het voorjaar of zomer aanraden :-)

Plaats een reactie
Fien Courtens 12 juni, 2019 - 10:59

Dag Milou,
Wat een leuke website heb je en super informatie! Ik plan om met mijn Mexicaanse vriend in september Roemenië te bezoeken.
Graag had ik jouw link ‘Lees hier mijn blogpost over onze rit over Transfagarasan.’ gelezen, maar die geeft een foutmelding. Zou je mij die aub per mail kunnen doorsturen?
Hartelijk dank!
Groetjes,
Fien

Plaats een reactie
Explorista 12 juni, 2019 - 20:38

Hi Fien! Hierbij heb je de geüpdatet link :) https://explorista.nl/transfagarasan-road-fotodagboekje-2/

Plaats een reactie
Ilse 9 oktober, 2019 - 11:08

Wat een schitterend land. Dit had ik niet zo snel verwacht. Lijkt me zeker de moeite waard om dit eens te gaan ontdekken. Zo ‘dichtbij’ en toch zo mooi. Vooral de TRANSFĂGĂRĂȘAN weg lijkt me geweldig.

Plaats een reactie
Dorus Overgoor 28 oktober, 2019 - 13:56

Hoi Milou,

Leuk je verhaal over Roemenië te lezen. Toch mis ik nog wat, voor mij belangrijke zaken. Die kastelen zoals die in Bran, kan ik in Nederland ook bekijken.

– Geboortehuis van wijlen dictator Ceausescu.
– Lentepaleis (residentie van wijlen Ceausescu en z’n vrouw.
– Absurde paleis in Boekarest waar ’n oude wijk voor wijken moest. (Het enige leuke was het bordes) (ik vindt ’t geen vervolg bezoek meer waard)
– Executie plaats van de beide Ceausescu’s
– Graf van de beide Ceausescu’s.
– Kloof van Bicaz.
– TransAlpina (bergpas die zo’n beetje parallel loop aan de Transfagarasan.

Je kunt natuurlijk nooit alle “mooiste” punten van Roemenië opnoemen.
In 2012 ben ik voor het eerst naar Roemenië gegaan en heb me in de jaren daarna steeds meer verdiept in het leven van Ceausescu en z’n knots gekke vrouw. Ben nu bezig om ’n reis samen te stellen voor motorrijders door Roemenië. In mei 2020 ga ik twee weken naar Roemenië om e.e.a. te regelen.

Vriendelijke groet,

Dorus Overgoor

Plaats een reactie
Kees de Jong 25 januari, 2023 - 13:03

Er zijn zoveel mooie plekken in Roemenië, het land is groot dus ik moet mij beperken.
De wegen ‘Transalpine’ en ‘Transfagarasan’ zijn al genoemd. Ik vind de ‘Transbucegi’ bijna nog mooier! Neem de weg van Targoviste naar Sinaia [71} en rijd door de zigeuner dorpjes Moroeni en Glod (bekend van de film Borat) en na de top links af richting Pestera. De Transbucegi is te combineren met een wandeling naar het Heldenkruis dat hoog boven Busteni op een bergtop staat. Geweldige uitzichten!
Als je een man bent, dan kan een bijzondere ervaring zijn om te overnachten in het mănăstirea Frasinei. Vrouwen zijn niet toegestaan in het klooster. Je slaapt in een kloostercel en ’s nachts wordt je je bed gehaald om de gebeden mee te maken die tot zonsopgang duren.
In het noorden zijn er de prachtige kloosters van Humor en Voronet. De kloosterkerk van Curtea de Arges is misschien wel de meest bijzondere van Roemenië.
Interessant zijn ook de moddervulkanen in Berca (judetul Buzau).
Voor jazzfanaten is er jaarlijks een geweldig festival in Garana. Tussen de bergen genieten van beroemde namen.
Ik zal hier stoppen want de lijst kan schier eindeloos worden…

Plaats een reactie

Laat een reactie achter