Keulen bezienswaardigheden: wat te zien en doen tijdens één dag (+ restaurants!)

door Explorista

Toen ik Keulen bezocht, brak net de kerstperiode aan. En ik moet je zeggen dat romantisch struinen door de verlichte straten van deze Duitse stad echt fantastisch is. Het is een ontzettend gezellige stad waarin meer dan genoeg te zien is. Ook wanneer kerst nog heel ver weg is (al is Kerst in Duitsland heel leuk!).

Net als de meeste steden in Duitsland speelt ook geschiedenis hier een grote rol. Zo bezocht ik het indrukwekkende EL-DE Haus, het voormalig hoofdkwartier van de Gestapo en bewonderde ik de sfeervolle straatjes van het oude centrum Altstadt. Kortom, genoeg te ontdekken. De 12 leukste bezienswaardigheden in Keulen én restaurant- en hoteltips ontdek je hier.

Over Keulen

Keulen is een van de grootste steden in Duitsland en met een geschiedenis die ruim 2000 jaar terug gaat. In die jaren is er een hoop gebeurd. Zo was Keulen in de Middeleeuwen een belangrijke locatie vanwege alle handelsroutes. De Rijn speelde natuurlijk een grote rol in die handelspositie en was een van de redenen dat Keulen uitgroeide tot de tot een van de meest welvarende Duitse steden.

Nog een belangrijke periode in de Keulse geschiedenis is de Tweede Wereldoorlog. De stad was in die jaren het militaire hoofdkwartier, waardoor ze het zwaar te verduren kregen.

Er waren maar liefst 262 (!) luchtaanvallen waarbij een groot deel van de stad verloren ging. Aan het eind van de oorlog was de bevolking van Keulen met 95% verminderd. Dat kwam ook door de vele vluchtelingen die uit de stad wegvluchten en gelukkig niet alleen door burgerdoden. Aan het einde van de oorlog trokken de resterende inwoners langzaam weer terug naar de stad en herstelde Keulen van deze zware periode.

Hoe kom je in Keulen?

Keulen ligt vanaf de meeste plekken in Nederland op minder dan 3 uur rijden. Je kunt prima met de auto naar Keulen dus. Dat geeft je ook direct alle vrijheid om omliggende steden of natuurgebieden te bezoeken.

Keulen is ook uitstekend te bereiken met de trein. Je doet er dan ongeveer net zolang over als met de auto (en hebt geen last van eventuele files!). Via NS Internationaal kun je je reis met het OV plannen. Een enkeltje naar Keulen begint vanaf € 20.

Bezienswaardigheden in Keulen

Bron

Altstadt

Aan de oever van de Rijn tref je het échte oude centrum van Keulen, de Altstad. De schattige kronkelstraatjes en oude huisjes zitten volgeplempt met biercafé’s en schnitzeltentjes. Romantisch om lekker doorheen te struinen en heerlijk om te eten. Een aantal van de restaurants waar je dat kunt doen, ontdek je verderop in dit artikel.

Een van de meest tot de verbeelding sprekende gedeeltes in Altstadt zijn de gekleurde huizen voor de Grote Sint-Martinuskerk die luisteren naar de naam ‘Stapelhäuser’. Die naam is afgeleid van het stapelrecht. Het stapelrecht speelde vooral tijdens de Middeleeuwen en werd in veel handelssteden toegepast. Het betekende dat goederen die langs een stad kwamen, eerst in de stad zelf moesten worden opgeslagen en worden verkocht. In Keulen gebeurde dat dus in Altstadt, in de Stapelhäuser.

Naast dit inkijkje in geschiedenis, is wandelen door Altstadt sowieso een fotogenieke en historische wandeling. Een enorme aanrader dus!

EL-DE Haus

Als je in Keulen bent, mag je het EL-DE Haus écht niet overslaan. Zeker niet als je enige interesse hebt in de Tweede Wereldoorlog. Ik ben ontzettend gefascineerd door deze periode en het was met gemak dat ik de rest van mijn familie overhaalde naar het voormalig Gestapo-hoofdkwartier te gaan.

Er zijn maar weinig musea waarvan de rillingen zo over je lijf lopen als dit museum. Ik probeerde me met een brok in mijn keel voor te stellen wat voor doodsangsten de gevangenen in deze piepkleine cellen hebben uitgestaan, met geen idee wat hun (vaak hopeloze) toekomst in zou houden en hoe lang het zou duren voor hun volgende marteling. Heftig, indrukwekkend en zeer de moeite waard.

Ik kan nog veel meer vertellen over de indruk die EL-DE Haus op me gemaakt heeft. Dat wordt hier iets te lang, maar ik schreef er een apart artikel over. Mocht je nog twijfelen over een bezoekje: na het lezen van dit artikel wil je hier zeker naartoe.

Lees hier mijn artikel over het EL-DE Haus in Keulen

Cologne

De Dom van Keulen

De Dom van Keulen is een van de bezienswaardigheden in de stad die je echt niet kunt missen. Zelfs als je ‘m niet bezoekt, dan kom je ‘m toch overal tegen. Het is namelijk niet alleen de grootste kerk van Duitsland, het is zelfs één van de grootste van Europa. De bekende Gotische kerk is niets minder dan spectaculair, zowel in formaat als in ontwerp.

De Dom stamt uit 1248 en is als een van de enige gebouwen van Keulen (dat in WW2 voor 90% werd platgebombardeerd) de oorlog redelijk ongeschonden uitgekomen. De Dom staat op de Werelderfgoedlijst, kost maar liefst €14 miljoen om elk jaar in stand gehouden te worden en is gratis te bezoeken. Zeker even een kijkje nemen dus.

De Triangeltoren

Een van de betere uitzichten over de stad vind je op de Triangeltoren in Keulen. Aan de overkant van de Rijnoever staat het moderne glazen gebouw van ruim 103 meter hoog dat dagelijks te bezoeken is. Met de lift zoef je naar het dak met panorama-uitzicht en langs de verdiepingen waar een heleboel mensen aan het werk zijn. De triangeltoren is namelijk, naast een uitkijkpunt, gewoon een kantoorpand.

Jammer genoeg bezochten wij de toren op de laatste, stormachtige dag van ons Keulen-tripje. Ik waaide bijna van de toren af en na tien minuten verscholen steeds meer van mijn familieleden zich met bevroren vingers en doorweekte kleding bij de warme gehandicaptentoiletten. Ook was de dame bij de receptie ontzettend onvriendelijk.

Ik zou graag nog eens terugkeren met zonnig weer, want het uitzicht was echt waanzinnig indrukwekkend. En om eerlijk te zijn was het ook wel eens gaaf op zo’n hoogte de brute kracht van het weer mee te maken. Bonus: je wandelt over de brug erheen en krijgt daardoor een heel mooi uitzicht op de skyline van Keulen.

Winkelen

Keulen wordt gezien als één van de beste Duitse shoppingsteden en je hoort waarschijnlijk, net als ik, regelmatig van je omgeving dat ze ‘even over de grens hoppen’ voor een nieuwe garderobe. Dat mocht natuurlijk ook niet ontbreken toen ik naar Keulen ging.

Ik kreeg vooraf vooral het Belgische Viertel aangeraden om te shoppen, maar ik moet zeggen dat ik al flink aan mijn trekken kwam in het Galeria Kaufhof. Ik ben dol op zulke grote warenhuizen als ik in een andere stad ben en deze deed me denken aan Galerie Lafayette en Harrods!

Imhoff Schokoladenmuseum

Er zijn maar weinig mensen die echt niet van chocola houden en daarmee is een bezoekje aan het Imhoff Schokoladenmuseum vrijwel altijd een hit. Ook de perfecte keuze wanneer kunstmusea niet aan jou besteed zijn, maar het druilerige weer wel vraagt om een warm en droog museumbezoekje.

Het Imhoff Schokoladenmuseum vertelt de geschiedenis van chocolade. Niet alleen in Duitsland, maar helemaal tot aan de Maya’s en Azteken toe. Ook leer je er hoe chocola gemaakt wordt en natuurlijk ontbreekt chocola eten ook niet. Na afloop kun je je bankrekening plunderen voor de allerlekkerste chocola die het museum zelf verkoopt.

Ze werken samen met Lindt en als er nou één partij is die weet hoe je goede chocola maakt, dan zijn zij het wel. Na een bezoekje aan dit museum de broekriem een gaatje losser dus.

Koop hier je entreetickets.

Bron

Phantasialand

Phantasialand ligt eerlijkheidshalve niet in Keulen, maar wel op slechts een half uur rijden. De perfecte combinatie met een nachtje langer slapen in Keulen dus.

Phantasialand is een van de meest populaire pretparken in Europa met allerlei verschillende attracties. Je kunt hier je hart ophalen als je een achtbaanliefhebber bent, maar ook wanneer je wat extra show in een park waardeert. Phantasialand heeft het hele jaar door verschillende shows en evenementen die het allemaal nog net iets gezelliger maken. Denk aan prachtige kerstverlichting, vuurwerkshows, musicalwaardige shows en natuurlijk ook een dinnershow.

Een toffe combinatie met een stedentrip naar Keulen.

Bron

Rheinpromenade

De Rheinpromenade is een pad dat direct langs de Rijn loopt en uitzicht geeft op de voorbijvarende schepen. Ga lekker wandelen op een zomerse avond waarbij de zon ondergaat of juist aan een koude winterdag waarbij je behoefte hebt aan een rustpuntje tussen alle kersthysterie door.

Langs de promenade vind je diverse restaurantjes waar je nog net iets comfortabeler kunt genieten van het uitzicht. De plek waar je moet zijn voor een ontspannen vakantiegevoel in een grote stad.

Bron

Grote Sint-Martinuskerk

De Grote Sint-Martinuskerk kwam al even voorbij bij Altstadt, want dat is ook precies waar je deze kerk vindt. Samen met de Dom is dit een van de opvallendere gebouwen aan de skyline.

De kerk is één van 12 Romaanse kerken in de stad en deze stijl zie je nog altijd aan de binnen- en buitenkant terug. De eerste versie van de kerk werd ergens tussen de 7e en de 9e eeuw gebouwd op de overblijfselen van een Romeins gebouw. De opgravingen die deze ontdekking opleverden zijn terug te vinden in een crypte in de kerk. Vrijwel dagelijks kun je hier een kijkje nemen (alleen op maandag is ‘ie gesloten).

Bron

Hohenzollernbrücke

De Hohenzollernbrücke is een van de belangrijkste spoorbruggen binnen Europa. Er rijden dagelijks zo’n 1200 treinen overheen. Dat zijn dus minstens 50 treinen per uur en dat betekent dat er vrijwel iedere minuut een trein voorbijkomt (je zult er toch naast wonen).

De naam van de brug komt bij het huis Hohenzollern vandaan. Een dynastie van Pruisen en het Duitse Keizerrijk. Hoewel het überhaupt een indrukwekkend bouwwerk is en daarmee de moeite van het bekijken waard, is er nog een reden.

Aan de Hohenzollernbrücke vind je namelijk ontelbaar veel liefdessloten. Wil jij je liefde nog eens extra benadrukken? Het kan nog altijd! De Deutsche Bahn heeft gekeken of het gewicht van de slotjes een probleem zou vormen, maar dat bleek niet zo te zijn.

Wolters Bimmelbahn

Niets zo leuk als af en toe gigantisch de toerist uithangen. En precies dat is wat je doet wanneer je een van de treinen van Wolters Bimmelbahn pakt. Deze treinen brengen je van maart tot eind oktober langs allerlei hoogtepunten in Keulen. Uiteraard is het ritje niet compleet zonder stem die je van alles vertelt over datgene waar je langsrijdt. Onmisbaar tijdens je stedentrip? Zeker niet. Leuk om te doen? Zeker wel.

In principe rijdt de Bimmelbahn niet van oktober tot maart, maar er is één uitzondering: de kerstmarkt. Tijdens de Keulse kerstmarkt brengt de Weihnachtsmarkt-Express je langs de locaties waar kerstgerelateerde evenementen gebeuren. Een deel van de Keulse bezienswaardigheden zie je dus ook vanuit de trein in december.

Bron

Wintertip: Kerstmarkt

Er is maar één periode in het jaar dat je iets aan deze tip hebt en daarom doop ik ‘m tot specifieke wintertip. Wanneer je in december naar Keulen gaat, dan ontsnap je niet aan de kerstsfeer.

Keulen is een van de Duitse steden die als geen ander weet hoe ze een stad omtoveren in een kerstparadijs. De grootste verantwoordelijke voor dat gevoel? De kerstmarkt van Keulen! De markt ligt hier direct bij de Dom en dat geeft – zeker ’s avonds – een magisch effect.

Het allerleukste moment voor de markt is dan ook ’s avonds. En plan niks voor het avondeten, zodat je het perfecte excuus hebt voor al die typisch Duitse kerstsnacks (hello glühwein, gepofte kastanjes en kaiserschmarren).

Nog meer kerstmarkten in Duitsland? De 25 leukste kerstmarkten in het land heb ik voor je op een rij gezet.

3 leuke restaurants in Keulen

  • Die Fette Kuh: De naam geeft al een beetje weg waar dit restaurant goed in is. Hamburgers in allerlei soorten en maten. En, in tegenstelling tot wat je verwacht bij het ‘kuh’ stukje van de naam: ze hebben ook vega burgers!
  • Wo ist Tom?: Een gezellig café met lekkere koffie voor een adempauze tijdens het ontdekken van de stad. Extra leuk: dit café is opgericht door Tom die het café begon om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een handicap.
  • Beirut: Een hele andere keuken, namelijks de Libanese. Veel keuze, lekker eten en een gezellige sfeer. Meer is er niet nodig voor goed diner!
Bron: Tripadvisor

Hoteltips in Keulen

  • Hyatt Regency Köln: Een luxe vijfsterrenhotel wat officieel gericht is op zakenreizigers. Heel handig, want zowel het hotel als de kamers zijn daarom voorzien van alle gemakken. Van een sfeervol restaurant tot ruime kamers. De beste keuze voor reizigers op zoek naar alles binnen handbereik, zowel binnen als buiten het hotel.
  • AZIMUT Hotel Cologne: Dit sfeervolle hotel ligt in het pand wat ooit het hoogste gebouw in Europa was. Met zes verdiepingen, ruime kamers en een sauna is het inmiddels een comfortabel hotel. De beste keuze voor reizigers die graag vlakbij de stad en het OV verblijven.
  • Aparthotel Adagio Köln City: Kleurrijke, modern ingerichte appartementen in het hart van Keulen. Inclusief een volledig ingerichte keuken. De beste keuze voor reizigers die graag alle vrijheid willen.

Wat zijn jouw favoriete plekken in Keulen?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter