Deze 15 dingen moet je weten voor je eerste keer New York: praktische tips!

door Explorista

Je eerste keer New York is altijd spannend. Er zijn immers zóveel verschillende dingen die je de allereerste keer van je bucketlist wil afstrepen, dat het goed is om van te voren even wat research te doen. New York is niet een stad die je even op de bonnefooi doet, dan zou je dingen mislopen en dat is jammer. Om jou te helpen met de voorbereiding voor je eerste bezoek aan New York heb ik dit artikel geschreven, bomvol praktische tips zodat jouw stedentrip een super groot succes wordt!

1: New York is gigantisch

New York City is de grootste stad van de Verenigde Staten. De stad ligt in de staat New York, waarvan de stad Albany trouwens de hoofdstad is.

New York is een metropool, en is dus echt een gigantische stad. Het is qua oppervlakte vier keer zo groot als Amsterdam, of even groot als de helft van de provincie Utrecht (!). Maar er wonen wel 8,5 miljoen mensen, ruim de helft van het aantal inwoners in Nederland. Het is daardoor een van de meest drukbevolkte steden ter wereld.

New York bestaat uit vijf verschillende delen:

  • Manhattan
  • Brooklyn
  • Queens
  • The Bronx
  • Staten Island

Aangezien de stad zo groot is, liggen bezienswaardigheden soms ver van elkaar. Het is dus belangrijk een goede planning te maken, zodat je niet heel veel tijd verliest aan reizen. Je kunt beter op één dag een beetje in dezelfde buurt blijven. De meeste bezienswaardigheden vind je in Manhattan, maar zelf vond ik bijvoorbeeld Brooklyn erg leuk om te verblijven.

Het al snel drie kwartier kosten om van de ene naar de andere kant van Manhattan te reizen. En het kan nog langer zijn als je naar andere stadsdelen wilt (Brooklyn, Queens, etc).

New York wordt ook wel de “concrete jungle” genoemd vanwege alle skyscrapers en vele bebouwing. Je vindt er natuurlijk ook wel groen, in de vorm van Central Park of the High Line. En ook water, in de vorm van de Hudson of de East River. Maar reken vooral op heel veel asfalt en hoogbouw (Manhattan) of oude fabriekshallen (Brooklyn). Voor échte natuur moet je de stad uit.

2: New York heeft drie belangrijke vliegvelden

New York heeft in totaal zeven vliegvelden, maar de enige drie waarmee jij te maken zult krijgen zijn: John F. Kennedy, LaGuardia en Newark Liberty International Airport.

John F. Kennedy Airport is het grootste vliegveld van New York. Het vliegveld ligt aan de zuidkant van de wijk Queens. Je kunt ervoor kiezen om een taxi te kiezen, wat zo’n $50 kost naar Brooklyn of $70 naar Manhattan. Je kunt ook de Airtrain nemen, deze kost $5 en eindigt of in Howard Beach Station of Jamaica Station, vanwaar je de metro naar Manhattan kunt pakken.

Als je liever met de bus gaat, kun je de NYC Express Bus nemen. Die stopt bij Port Authority Bus Terminal, Bryant Park en Grand Central Station en kost $19. Daarvandaan kun je verder reizen. Als laatste is ook een shuttlebus een goede optie. Die kost zo’n $21-$27, exclusief fooi en zet je voor de deur van je verblijfplaats af.

LaGuardia Airport is de kleinste van de drie “grote” vliegvelden rondom New York, maar wel degene die het dichtst bij Manhattan ligt. Het vliegveld ligt in het noorden van Queens. De kans is niet zo groot dat je hier zult landen, omdat het vooral voor binnenlandse vluchten gebruikt wordt. Als je een overstap hebt elders in de VS, is het wel een optie dat je hier landt.

Het vliegveld heeft geen eigen tram of metrohalte, waardoor je aangewezen bent op een taxi of bus om naar Manhattan te komen. Een taxi kost zo’n $30 inclusief tol. Je kunt ook de NYC Express Bus nemen. Die kost $16 en stopt bij Grand Central Station, Times Square en Port Authority.

Newark Liberty International Airport is de thuishaven van United Airlines. Hoewel het een van de grootste vliegvelden van New York is, ligt het niet heel centraal. Het vliegveld ligt namelijk in New Jersey. Een taxirit kost al snel $50 tot $90 dollar. Ook hier kun je de Airtrain nemen. Deze brengt je naar het treinstation waar je een NJ Train kunt pakken naar Penn Station in Manhattan. Dit kost zo’n $13.

Je kunt ook kiezen voor de Newark Airport Express bus, die je afzet op Grand Central Station, Bryant Park of Port Authority Bus Terminal voor $17.

3: De beste reisperiode voor New York

Je zou het misschien niet verwachten, maar New York City ligt ten hoogte van Madrid in Spanje. Dat betekent dat de stad een gematigd zeeklimaat heeft. Het weer in New York is vrij extreem. Het kan in de winter zeker min tien graden worden, en sneeuwval is ook niet zeldzaam. In de zomer kunnen de temperaturen juist flink stijgen en is dertig graden of meer niet ongewoon. Dat is flink warm doordat de hitte blijft hangen.

De beste periode om naar New York te gaan is wat mij betreft in de lente of herfst. In de lente heb je prachtige kersenbloesem in Central Park, en in de herfst heb je juist de Indian Summer, en kleuren de bomen allerlei prachtige herfstkleuren. Ook in die seizoenen kan het weer fink wisselvallig zijn, dus zorg dat je qua kleding voorbereid bent op alles.

Toen wij er in Mei waren, liep ik de ene dag in een zomerjurkje met zonnebril, en de andere dag in een spijkerbroek met leren jasje en paraplu. Het kan verkeren.

Ik zou zelf niet zo heel snel in de zomer gaan omdat ik hitte en een stedentrip geen goede combinatie vind, maar de winter kan wèl heel leuk zijn. Vooral rond kerst, als de stad in kerstsferen versierd is. Super romantisch! Wel is het in die periode erg duur en druk, dus hou daar rekening mee.

4: Je hebt een visum nodig voor New York

Om de Verenigde Staten binnen te komen, heb je een ESTA nodig. Dit is een visa waiver, een document voor burgers van specifieke landen die hiermee naar de USA kunnen reizen zonder een visum aan te hoeven vragen. Nederland valt onder dit programma.

In de praktijk werkt het eigenlijk net als een visum, want je moet het nog steeds online aanvragen. Dat moet op de officiële website van de Amerikaanse overheid. Invullen is super simpel, en zo gepiept.

Doe het wel op tijd: het kan drie werkdagen duren voordat hij geaccepteerd wordt. Nadat je je verzoek hebt ingediend en betaald hebt, krijg je een code waarmee je online kunt checken hoe de aanvraag ervoor staat.

Als je ESTA is goedgekeurd krijg je geen specifiek document toegestuurd ofzo, het gaat allemaal elektronisch. Als ze bij de douane je paspoort scannen kunnen zij in hun systeem zien dat je een ESTA hebt. Een ESTA kost $14 en kan betaald worden met Paypal of een Credit Card.

Mocht je allebei niet hebben, dan kun je je aanvraag ook via een tussenpartij laten open, maar dit kost wel aanzienlijk meer geld (€30 p.p.). Een ESTA is twee jaar lang geldig of totdat je huidige paspoort verloopt, en met een ESTA mag je meerdere keren het land betreden. Bij een nieuw paspoort, moet je ook opnieuw een ESTA aanvragen.

5: Vliegtijd naar New York

Vanaf Schiphol in Amsterdam of Brussel Airport is het ongeveer 8 uur vliegen naar John F. Kennedy Airport in NYC. Dit gaat om een rechtstreekste vlucht. Als je moet overstappen op andere bestemming doe je er natuurlijk langer over.

6: Tijdsverschil met New York

Tussen Nederland en New York is 6 uur tijdsverschil, waarbij het in Nederland later is dan in New York.

Wel is het zo dat New York eerder overgaat op de zomer- en wintertijd dan in Nederland. Dus gedurende een paar weken in het jaar is er 5 uur tijdsverschil, in plaats van 6 uur. Zorg dat je rond die periode dus even goed opzoekt wanneer de klok precies verzet wordt.

7: Betalen in New York: cash of met kaart?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, betaalt men in Amerika met de US Dollar. Die is zwakker dan de Euro, wat inhoudt dat je omgerekend in euro’s minder betaalt dan de prijs in US Dollars aangeeft. De precieze wisselkoers vind je hier.

In veel Amerikaanse staten komt er bovenop de verkoopprijs nog tax, wat je meestal pas bij het afrekenen ziet (irritant!). In New York is dat niet zo, daar zijn alle aankopen van kleding en schoenen die minder dan $110 dollar per stuk kosten volledig taxfree. Ook als het totale bedrag hierboven uitkomt, betaal je geen tax.

Kun je in New York beter met de bankkaart betalen of cash betalen? Ik deed bijna al mijn aankopen met mijn credit card. Het is gewoon simpel, want die wordt overal geaccepteerd. Bovendien is het bijna altijd goedkoper dan geld uit de muur halen. Ik zou je aanraden om wel wat cash bij de hand te hebben, want dat is namelijk handig om kleine fooien te geven (aan de barman, bijvoorbeeld).

Als je contant geld uit de muur haalt, kun je beter zo veel mogelijk in één keer opnemen, aangezien je een bedrag betaalt iedere keer dat je geld opneemt. Geld wisselen in Nederland moet je sowieso niet doen, dat is absurd duur.

Let wel op dat je bij sommige banken je pinpas even op “internationaal betalen” moet zetten voordat je op reis gaat. Het is sowieso een goed idee om meerdere bankpassen mee te nemen, zodat je nooit zonder betaalmiddel komt te zitten.

8: Zo werkt het met fooien in New York

Toen ik de eerste keer naar New York ging, vroeg ik mijn Amerikaanse vriendinnen om advies. Ik wilde namelijk echt geen faux pas maken wat betreft het achterlaten van fooien. Ik weet dat serveerders in Amerika soms maar $2 per uur betaald krijgen, en dus volledig afhankelijk zijn van hun fooien om te kunnen rondkomen.*

Zij zeiden het volgende: het is gebruikelijk om in restaurants 15%-20% fooi achter te laten, al is 18%-20% het netst. Dit hoeft alleen maar in restaurants waar je “service” krijgt. Het hoeft dus niet bij fastfood of street food. Daar kun je gewoon wat in de fooienpot stoppen als je wilt. Als je een drankje haalt in een bar moet je $1 per drankje fooi geven, anders geven ze je de volgende keer echt geen service meer.

In taxi’s geef je 5%-10% fooi, en bij hotels betaal je $1 tot $2 aan iedereen die een service verleent (schoonmakers, portiers die taxi’s aanhouden, etc).

*Vind ik dit een belachelijk systeem en vind ik dat bedrijven die hun personeel niet kunnen betalen geen bestaansrecht hebben? Ja. Maar als je te gast bent in een land, heb je je aan de lokale gebruiken te houden. Maak de serveerders geen slachtoffer van het feit dat jij het oneens bent met dit systeem, zij kunnen er ook niets aan doen.

9: Maak gebruik van openbaar vervoer

New York is een drukke stad met veel eenrichtingsverkeer en dure parkeergarages. Ik zou je dus niet aanraden om een auto te huren, tenzij je echt van plan bent om een rondreis te maken (en in dat geval zou ik de auto pas huren op het moment dat je de stad verlaat).

New York heeft echt heel goed openbaar vervoer, dus het is een dikke tip om daar optimaal gebruik van te maken. Koop een metro card voor zeven dagen, die kost je $32. Een enkel ritje kost $3, dus na 11 ritjes met de metro heb je je kosten er al uit. En dan hoef je ook niet meer 15 kilometer op een dag te wandelen!

Het is bovendien super simpel om de metro te gebruiken. Je hoeft alleen maar te weten welke lijn je moet pakken en of je uptown (noord) of downtown (zuid) moet, of dat je naar Manhattan (west) of Brooklyn/Queens (oost) moet. En dan natuurlijk wel bij de juiste halte uitstappen ;-).

Je kunt met je metro card trouwens ook de bus pakken, dat hebben wij ook een keer gedaan.

10: Waar te verblijven in New York

Omdat New York dus zo’n gigantische metropool is, is het wel belangrijk om een goede verblijfsplek te kiezen. De meeste mensen kiezen ervoor om in Manhattan te verblijven, omdat je dan lekker dichtbij de bezienswaardigheden zit. In dat geval is Downtown Manhattan je allerbeste optie. In Upper Manhattan zit je juist dichter bij Central Park en is het rustiger.

Ikzelf verbleef in Brooklyn, en dat kan ik je echt voor 100% aanraden. Zo’n leuke wijk vol gezellige cafeetjes, toffe winkeltjes en fijne restaurants. En véél minder druk en hectisch dan in Manhattan. Je kunt hier echt lekker rustig rondstruinen, en dat uitzicht op de skyline van Manhattan!!! Daar kan echt niets tegenop. Ik zou je aanraden mijn artikel met de leukste wijken van New York te lezen, daarin deel ik ook wat hoteltips per wijk.

Waar te verblijven in New York: de 5 leukste wijken + hotel tips!

11: Hoeveel dagen heb je nodig voor een stedentrip New York?

Ik voel me een beetje alsof ik in herhaling val, maar bla bla New York is groot en er is veel te zien. En aangezien je ook nog eens acht uur vliegt naar de stad, is het niet iets waar je even voor een weekendje heengaat, denk ik.

Ik zou je aanraden om minimaal vier of vijf dagen voor New York uit te trekken. Dan kun je de belangrijkste bezienswaardigheden afstrepen en een idee krijgen van de stad. Zelf waren wij een volle week in New York, en dat vonden we heerlijk. Er is zoveel te doen dat je je niet verveelt, maar we konden alles wel op ons gemakje doen. En dat is het idee van vakantie toch?

12: Dit mag je absoluut niet overslaan

Als je dan toch in de stad bent, wil je een aantal van de meest beroemde highlights van je bucketlist strepen, toch? Dit waren mijn absolute top tips:

  • Times Square: ga langs als het donker is voor het maximale effect
  • Statue of Liberty: neem de gratis Staten Island Ferry en je vaart er zó langs
  • High Line: leuke wandeling door een stadspark op hoogte, dat aangelegd is op de oude treinsporen van een lokale goederentrein
  • Top of the Rock: ik vond dit zó tof. Wat een geweldig uitzicht over de stad, en het was ook super rustig toen wij er waren.
  • Tenements Museum: mijn favoriete museum in de stad. Super interessant om meer te lezen over immigratie naar New York in de negentiende en twintigste eeuw.
  • Brooklyn: ga ook zeker een dagje naar de overkant van de rivier. Williamsburg en Bushwick zijn leuk!

Lees hier al mijn uitgebreide tips voor 26 bezienswaardigheden en dingen om te doen in New York.

13: Handige bespaartips voor New York

Ik had verwacht dat New York een super dure bestemming zou zijn. En uiteindelijk viel me dat best wel mee. Maar dat kwam omdat er veel manieren zijn om te besparen op je reiskosten. Hieronder een aantal van mijn favoriete bespaartips:

  • Slapen in een Airbnb is veelal goedkoper dan een hotelkamer. Bovendien kun je dan ook zelf koken, handig!
  • Toch een hotelkamer? In dit artikel lees je de leukste goedkope hotels in Manhattan.
  • Zoals al eerder gezegd: neem een zeven dagen metro card om te besparen op je kosten in het openbaar vervoer.
  • Maak gebruik van street food in New York! Van food trucks, tot festivals en van hotdogs tot pizza slices: je kunt soms al voor $1 of $2 eten!
  • Elke grote stad biedt gratis stadswandelingen aan: maak er gebruik van! (maar geef wel een fooi naderhand)
  • Ik kocht een musical-kaartje met korting via de website van TodayTix
  • Er zijn een heel aantal gratis musea in New York (of die om een donatie vragen). Maar er zijn ook beroemde museums (zoals het 9/11 Museum, het Guggenheim of zelfs de Bronx Zoo) die gratis momenten of gratis dagen hebben.

Lees hier hoeveel een week in New York nu eigenlijk echt kost.

14: Wat te dragen in New York

Misschien zul je je afvragen waarom deze vraag er tussen staat, want New York is geen locatie waar je aan lokale normen en waarden moet aanpassen qua kleding. Anything goes in zo’n grote stad.

Maar het is wel zo dat het weer in New York heel wisselvallig is. Dus het is een goed idee om veel laagjes mee te nemen. Kleding die je zowel warmer als kouder kunt maken. Ga er van uit dat het de ene dag zomerweer kan zijn, en de volgende dag regenachtig en koud.

En je gaat in New York heel veel lopen. Zelfs als je gebruik maakt van public transport, of af en toe in een Uber springt, zul je nog vele kilometers op een dag lopen. Wij liepen zeker tien tot twintig kilometer op een dag, echt super veel. Dus trek goede wandelschoenen aan.

15: Vergeet je reisverzekering niet

Een saaie, maar wel heel belangrijke tip: zorg voor een goede reisverzekering. De gezondheidszorg in de Verenigde Staten is gi-gan-tisch duur, dus je wilt wel goed verzekerd zijn als er iets gebeurt.

Dat waren mijn praktische tips. Ik hoop dat je met mijn advies een leuke tijd in New York zult hebben! Vergeet niet al mijn artikelen over New York te lezen.

Heb jij nog tips voor de eerste keer New York?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter