Waarom Londen de beste stedentrip bestemming is

door Explorista

Ik heb heel veel artikelen met tips geschreven over Londen, de stad die mijn hart veroverd heeft, maar ik heb eigenlijk nooit een artikel gewijd aan waaróm Londen nou de beste stad van het universum/de wereld/Europa is. Dus dit artikel wordt een feestje voor de Anglofielen onder ons. Londen heeft een hoop voor mensen die op zoek zijn naar een traditionele stedentrip, maar óók voor degenen die juist van de bewandelde paden afwijkt. Daarom vandaag: waarom Londen de beste stedentrip bestemming is!

Het is makkelijk & goedkoop bereikbaar

Je hebt eigenlijk geen excuus om níét naar Londen te gaan. Je kunt er vaak voor drie tientjes al naartoe vliegen, en de vlucht duurt maar een uurtje. Met de bus is nog goedkoper! Londen is niet de meest goedkope bestemming, maar ook niet extreem duur als je weet hoe je het aan moet pakken. Neem een goedkoop hotel, dan hou je de kosten beperkt. Aan openbaar vervoer geef je nooit meer dan een tientje per dag uit, vanwege het daglimiet. Ook eten hoeft niet heel duur te zijn, ik raad een heel aantal betaalbare eetzaakjes aan in dit artikel. Lunch voor een tientje, avondeten voor vijftien euro: het is allemaal heel goed mogelijk. Er zijn verder heel veel dingen die je gratis kunt doen.

Londen verveelt nooit

Londen is natuurlijk een gi-gán-tische stad. Amsterdam is echt een dorp in vergelijking. Maar dat houdt wel in dat álles wat je wilt in Londen te halen valt. Van ultra-budget tot super de luxe, en van super cultureel tot gewoon lekker shoppen. Alles. Wil je om zeven uur ’s ochtends feesten? Dat kan: er zijn morning raves. Wil je naar een wereldmusical? Take your pick. Er is in Londen zoveel te doen dat ik me echt zeven maanden lang, non-stop vermaakt heb. En dan zijn er ook nog eens een hele hoop leuke dagtrips te maken.

Het is een mengelmoes van cultuur

Waar je bij Parijs en Rome meteen een heel sterk beeld hebt, is dat bij Londen (vermoed ik) voor veel mensen een stuk vlakker. Verder dan de Big Ben en Tower Bridge zullen velen niet komen. Maar Londen wordt leuker naarmate je van de gebaande paden afwijkt. En het bárst bovendien van de cultuur: in West-Londen ben je in het chique, Victoriaanse deel van Londen. Oost-Londen is juist de oude arbeiderswijk, en dus enorm anders qua stijl en sfeer. In het centrum vind je vooral hoge kantoorgebouwen. Doordat Londen een mengelmoes is van nationaliteiten, vind je op elke straathoek cultuur. Het wordt omarmd en verwelkomd. De hoeveelheid cultuur is één van mijn favoriete dingen aan Londen.

Elke wijk is anders

Die afwisseling zie je dus ook heel duidelijk in het aantal afwisselende wijken in Londen. In dit artikel noem ik al een aantal van mijn favoriete wijken, maar ik licht er een paar uit. Notting Hill is erg leuk vanwege de gekleurde huisjes, en de leuke winkeltjes en cafés. Soho is leuk omdat er veel te doen is: je kunt er shoppen, maar er zijn ook veel pubs waar mensen na hun werk een drankje doen. Ook vind je hier de meeste theaters. Ik ben zelf dol op Oost-Londen: de borough Hackney, die bestaat uit leuke wijken als Shoreditch en Hoxton. Dit is het Hipster-deel van Londen, vol leuke hotspots, restaurants, leuke initiatieven en gave street art.

Londonstreetart2

Het heeft ’s werelds beste musea

Londen heeft een aantal musea van wereldklasse. Moet ook wel natuurlijk: als je de halve wereld als kolonie hebt, dan heb je heel wat gejatte kunststukken om tentoon te stellen ;-). Een aantal van mijn favoriete musea zijn de British Museum, Museum of London, National History Museum en het Victoria & Albert Museum. De meeste musea in Londen zijn overigens gratis!

Het is een droom voor musicallovers

Ik ben van oudsher geen grote musical liefhebber. Ik kreeg laatst op Instagram nog op mijn kop omdat de film Les Miserables een van mijn lievelingsfilms is (en dat mag blijkbaar niet als je van de musical houdt). Maar ik heb de musical nooit gezien! Een aantal van mijn vriendinnetjes is dol op musicals, en ééntje heeft laatst zelfs een musical-cursus gevolgd in Londen, waardoor het ineens wel begint te kriebelen om ook wat meer musicals te gaan zien. De volgende keer dat ik naar de stad ga, ga ik zeker proberen een musical mee te pakken.

Je hoeft er nooit honger te lijden

Eten was één van mijn favoriete bezigheden in Londen. Sterker nog, ik heb wel meer dan vijftig restauranttips verzameld. Ook hier is Londen zo’n stad die alles biedt. Wees maar niet bang dat je alleen fish & chips eet in pubs; door de diversiteit in de stad, is het aanbod van eten net zo divers. Ik heb er er zoveel verschillends gegeten: Ethiopisch, traditionele bagels, Vietnamees en kip & wafels met uitzicht over de skyline van Londen.

Londonskygarden4

De stad barst van de geschiedenis

Geschiedenis is in Londen zo tastbaar en zichtbaar. In West-Londen loop je over de brede lanen, en kun je je helemaal voorstellen hoe de koetsen er gereden hebben, bij de Tower of London kun je de Tudors bijna naar binnen zien wandelen, en in Oost-Londen zie je Jack de Ripper nog net niet de hoek om glippen. Mijn punt: Londen barst van de prachtige geschiedenis, en de beste plek om daar meer over te leren is het Museum of London.

Je kunt er leuk shoppen

Veel mensen gaan (rond de Kersttijd) even naar Londen om inkopen te doen, en ik begrijp wel waarom. Oxford Street is natuurlijk erg populair, maar zelf heb ik een voorkeur voor de Seven Dials en de omgeving van Carnaby Street. Mijn favoriete boekwinkel (het enige wat ik regelmatig koop zijn boeken, haha), is Hatchards. Dit is de oudste boekwinkel van Londen, die ik per ongeluk een keer vond. De winkel is al actief sinds 1797.

Londen19

De architectuur is prachtig

Architectuur-lovers zullen hun hart ophalen in Londen. Van Middeleeuwse kastelen en bruggen (Tower of Londen & Tower Bridge), tot aan de glanzende strakke kantoorgebouwen, van de Victoriaanse mansions tot de spoorbruggen in Oost-Londen: het is echt een pleziertje voor het oog. Een aantal van mijn favoriete gebouwen zijn de Gherkin, Liberty of London (een winkel), en natuurlijk de Houses of Parliament.

Als ik je nu nóg niet overtuigd heb, dan weet ik niet wat ik nog moet doen, haha. Ik ben gewoon dol op Londen, en begon de stad eigenlijk pas echt tijdens mijn tweede bezoekje aan de stad te waarderen, toen ik gewoon een beetje op mijn gemakje door de stad dwaalde en wat cafeetjes aandeed en met locals kletste. Sindsdien ben ik de spirit van Londen écht gaan begrijpen en is het mijn allerfavorietste plek op de hele wereld. En nu moet je me even excuseren, want ik moet mijn heimwee naar Londen even stillen met het boeken van wat vliegtickets ;-)

Wat is jouw favoriete stedentrip bestemming?

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Daphne 5 oktober, 2017 - 13:35

LIEFDE! Nog voordat ik het las wilde ik al hartjes uitdelen haha ❤❤❤ en dan hebben we het nog niet eens over de parken, de Thames, de uitzichten, de mensen, het sfeertje etc. gehad. In december mag ik weer, dan reisgidsje spelen voor vriendinnen die er nog nooit geweest zijn. Daarna moeten wij echt samen een keer een Londen-date plannen! Als jij weer aan deze kant van de wereld komt dan he ;-). Veel plezier als nomade! #youcandoit

Plaats een reactie
Explorista 6 oktober, 2017 - 05:50

Jaaaa dat moeten we zeker doen! Ik ben zeker van plan om in december of januari even naar Londen te gaan als ik weer terug ben voor de feestdagen. Kan dat niet laten schieten natuurlijk. Londen is een verslaving, haha. Die sfeer <3

Plaats een reactie
Dyon 6 oktober, 2017 - 08:16

Een tip als je naar een musical wil gaan in Londen maar niet veel wil spenden. Veel theaters (niet allemaal helaas) doen aan dayseats. Dat wil zeggen dat ze ‘s morgens zodra de box office open gaat ze de eerste rij verkopen voor hele gunstige prijzen (meestal onder de £30) je moet wel op tijd opstaan, en soms in de rij wachten, maar het scheelt wel enorm qua prijs. Enige nadeel is dat je ik sommige theaters misschien de acteurs hun voeten niet kunt zien omdat je er zo dichtbij zit. Maar dat is ieder voor zich of je dat een ramp vind of niet haha. Zelf heeft mij dat nooit gestoord in ieder geval????

Plaats een reactie
Explorista 6 oktober, 2017 - 10:55

Goede tip, dankjewel :)!

Plaats een reactie
Sophie 6 oktober, 2017 - 13:41

Ja ik ga ook steeds meer van Londen houden! Eerst was ik niet zo onder de indruk van de stad maar hoe vaker ik er kom, hoe fijner ik het er vind. Afgelopen weekend was ik bij een vriendin in Fulham en hebben we Zuid-Londen verkend. Het heeft me zo positief verrast! Fulham, Parsons Green en Chelsea zijn echt heerlijk om rond te lopen. Heel anders dan Shoreditch en het oostelijke deel van Londen maar het heeft allebei zo z’n charme :)

Plaats een reactie
Explorista 6 oktober, 2017 - 15:51

Leuk hè? Al die verschillende delen <3

Plaats een reactie
Linda | travellersoftheworld 8 oktober, 2017 - 18:11

Ik ben zo benieuwd naar Londen! wij gaan met oud en nieuw en ik heb er zin in. Ik baal natuurlijk as een stekker dat de big ben in de steigers staat, maar goed, als ik al jouw verhalen lees is er echt nog genoeg te beleven in Londen. wij gaan sowieso naar de Lion King en naar Les Miserables :) Verder natuurlijk naar de vuurwerkshow met oud en nieuw (kaartjes zijn er al). We hebben een airbnb vlakbij hyde park en ik kan niet wachten om Londen te verkennen :)

Plaats een reactie
Explorista 10 oktober, 2017 - 10:04

Wat leuk! Nee joh, Big Ben is leuk maar dat is echt maar één ding om te zien. Ik heb niet voor niets een artikel met 73 tips om te doen in Londen haha. Oud en Nieuw in Londen is hartstikke leuk, heb ik ook een jaar gedaan!

Plaats een reactie
Daphne 20 september, 2018 - 12:36

Ik zie serieus deze blogpost nu pas, shame on me! Jarengeleden schreef ik een zelfde soort ode. Niks dan <3 voor Londinium

Plaats een reactie
Explorista 24 september, 2018 - 06:06

Haha Londen is zo fantastisch <3

Plaats een reactie

Laat een reactie achter