Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Het Kasteel van Peleş bezoeken: het mooiste kasteel in Roemenië

Peles Castle 3 - Het Kasteel van Peleş bezoeken: het mooiste kasteel in Roemenië

In de heuvels van het mystieke Transsylvanië ligt het sprookjeskasteel van Roemenië. Het heet Castelul Peleş, oftewel het kasteel van Peleş, en het ligt in het dorpje Sinaia. De idyllische ligging wordt alleen nog maar versterkt met het prachtige uiterlijk. Op slechts een paar uur rijden uit Boekarest, is dit een perfecte dagtrip (en stukken mooier dan het bekendere Bran kasteel)! Lees mijn verslag en mijn tips voor een bezoekje aan één van de mooiste kastelen waar ik ooit ben geweest.

Ps: haha Castelul, dat is dus het Roemeense woord voor kasteel, en aangezien wij kinderen zijn moesten we de hele dag lachen en grapjes maken als ‘Ga je mee naar het Castelul?’. Schandalig.

Castelul Peleş vanuit Boekarest

Het is heel makkelijk Peleş kasteel te bezoeken. Wij huurden een auto via SunnyCars (mijn favoriete autoverhuurder vanwege de All Inclusive formule), en reden vanuit Boekarest in ongeveer twee uurtjes naar Sinaia, de plaats waar Peleş kasteel ligt. De wegen waren gewoon hartstikke goed, en het verkeer was ook heel goed te doen. Je kunt overigens ook de trein pakken naar Sinaia, en vanaf daar met een taxi naar het kasteel.

Als je niet moeilijk wilt doen met vervoer, en lekker op excursie wilt naar Peleş én Bran Castle, dan zou ik een dagtour nemen waarbij je allebei bezoekt. Makkelijk te doen in één dag, en je hebt zelfs nog even de kans om Brasov te bezoeken (echt een superleuke stad). Entreekaartjes, vervoer en Engels-sprekende gidsen zijn inbegrepen.

Check hier prijzen voor een excursie naar Peles en Bran Castle.

Bezoekersinformatie Peleş kasteel

Adres: Aleea Peleșului 2, Sinaia 106100, Roemenië

Openingstijden: 

Zomer (15 Mei – 16 September): Maandag (gesloten), Dinsdag & Donderdag t/m Zondag: 9:15 tot 16:15. Woensdag: 11:00 – 16:15.

Winter (17 September – 13 Mei): Maandag & Dinsdag (gesloten), Woensdag: 11:00 – 16:15. Donderdag t/m Zondag: 9:15 – 16:15.

Tickets: 

Je hebt twee tours. Je kunt alleen de benedenverdieping bezoeken (45 min), of ook de bovenverdieping erbij als extra optionele tour (30 min extra). Dit is dan gewoon de dubbele prijs van hieronder.

Standaard tour (benedenverdieping):
Volwassenen: 30 lei
65+ers: 15 lei
Studenten: 7,5 lei
Euro card <26: 7,5 lei

Je kunt daarnaast ook nog het naastgelegen Kasteel Pelișor bezoeken, maar dat hebben wij niet gedaan.

Parkeren: Parkeren is simpel, je rijdt gewoon zo hoog mogelijk door op de heuvel, en daar ligt een parkeerplaats waar je kunt parkeren. Als het te druk is, ligt er lager op de heuvel een parkeerplaats bij een restaurant, daar kun je ook parkeren, alleen dan moet je verder lopen. Parkeren is gratis.

Peles Castle 6 - Het Kasteel van Peleş bezoeken: het mooiste kasteel in Roemenië

Geschiedenis van het Peleș kasteel

Het kasteel van Peleș mag dan misschien niet zo beroemd zijn als Bran Castle, dat even verderop ligt, het is wel stukken mooier. Dit kasteel Neo-Renaissance ligt aan de voet van het Bucegi-gebergte. Dat het kasteel zo Duits aandoet, is niet gek. Het werd namelijk gebouwd in opdracht van Koning Carol I van Roemenië. En dit was, jawel, van origine een Duitser. De bouw van het kasteel werd begonnen in 1873 en voltooid in 1883. Het kasteel was de zomerresidentie van de koninklijke familie van Roemenië tot het communisme in 1947 de macht greep. Sindsdien is het een museum. De 160 kamers in het kasteel zijn prachtig versierd, en ingericht in verschillende architectuurstijlen.

Onze ervaring

Toen ik de hoek omkwam en het kasteel voor het eerst zag, benam het echt even mijn adem. Wat een mooi kasteel. En zo mooi gelegen ook, tussen de knalgroene heuvels. Ik had echter geen idee dat het vanbinnen nog veel mooier zou zijn. Het was allemaal een beetje onduidelijk toen we aankwamen bij het kasteel. We stonden een heel eindje in de rij voor kaartjes, waarna we uitkwamen op een binnenpleintje dat echt prachtig was. Maar het was niet heel duidelijk waar de ingang nou was? Dus op goed geluk gingen we maar in een rij staan, en mochten we uiteindelijk naar binnen. Je mag binnen trouwens geen foto’s maken, en je moet grote tassen achterlaten.

Maar de binnenkant, echt… dit is één van de beste kastelen die ik ooit bezocht heb, samen met Neuschwanstein en Kasteel De Haar. De kamers zijn echt prachtig ingericht, vol kunst en oude meubelen. En het leuke is dat ze ook allemaal een eigen stijl hebben, waardoor je bijvoorbeeld ook in een Turkse salon uitkomt, en een ruimte die zo uit het Midden-Oosten lijkt te zijn gekomen. Wij hebben alleen de benedenverdieping bezocht, en dat vond ik echt al enorm de moeite waard. Echt stukken mooier dan Bran Castle, het kasteel van Dracula, ook trouwens. Als je moet kiezen: kies deze!

Mocht je dus van kastelen houden, dan kan ik je dit kasteel echt enorm aanraden!

Ben jij wel eens naar het Peleș kasteel geweest?

Deze blogpost bevat affiliatelinks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

  1. Milou ik heb echt 5 minuten dubbel gelegen om die intro hahaha :’) Ik zou waarschijnlijk net zo kinderachtig de hele dag grapjes daarover maken ;p

    | Reageer op deze reactie
© 2013-2021 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring