4 redenen waarom Dubrovnik de mooiste stad is die je ooit zult bezoeken

Dubrovnik20 - 4 redenen waarom Dubrovnik de mooiste stad is die je ooit zult bezoeken

“Dubrovnik is zóóó mooi, maar wel echt enorm druk!”. Ik hoorde het van iedereen en zijn moeder. Na alle vriendelijke waarschuwingen verwachtte ik dat Dubrovnik niet allen het Nirvana was, maar ook de Efteling op een gemiddelde zaterdag in het hoogseizoen. En allebei waren waar. De eerste gelukkig meer dan de tweede. Dubrovnik is één van de mooiste steden waar ik ooit ben geweest, en dit zijn 4 redenen waarom je deze prachtige stad in  Kroatië moet bezoeken.

Ps. En nouja: heel veel foto’s. Die tellen ook als reden. Kijk maar hoe mooi de stad is. 

Dubrovnik3 Dubrovnik5 Dubrovnik6 Dubrovnik7 Dubrovnik8

1. Dat centrum

Credit where credit is due: Dubrovnik heeft een wonderschoon centrum. Alles wat er in Dubrovnik toe doet, ligt binnen de stadsmuren. Via een prachtige poort wandel je naar binnen, een Game of Thrones-koninkrijk in. Echt, als je de serie kijkt, begrijp je meteen waarom deze stad gebruikt wordt als Kings Landing. Je komt de stad binnen via de hoofdpromenade die ‘Placa’ genoemd wordt. Dit is meteen de straat die je het meest moet vermijden als je iets wilt ervaren dat enigszins authentiek is. De straat is mooi hoor, maar alles is er gigantisch overpriced.

In de zijstraatjes zie je hoe schattig de stad is, en dat het niet alléén maar grandeur is. Goed, dat is het natuurlijk ook: je struikelt zo’n beetje over de indrukwekkende kerken, en andere gebouwen. De architectuur is sureëel mooi (vind ik). Ik hou echt enorm van een Venetiaanse bouwstijl, en laat Dubrovnik daar nou vol mee zitten. Niet gek, gezien de geschiedenis. Dubrovnik ziet er heel rijk, ontwikkeld, en nouja… wonderschoon uit. Het is met recht een van de meest sprookjesachtige steden die ik gezien heb.

Dubrovnik9 Dubrovnik10 Dubrovnik12 Dubrovnik13

2. Die geschiedenis

Als geschiedenis-fanaat vond ik het fantastisch om rondgeleid te worden door de stad. Want Dubrovnik heeft dus een super interessante geschiedenis. Eeuwenlang was Dubrovnik namelijk een eigen land; met zijn eigen wetten en munt. De haven stamt al uit de zevende eeuw, maar de rest van de architectuur van de stad komt uit de periode veertiende-zeventiende eeuw. De fonteinen die je in de stad ziet hebben drinkbaar water, en dat was ook al eeuwen zo; zodat als de stad ooit omsingeld zou worden, de bevolking altijd voldoende water zou hebben.

Na even onder Venetiaans bestuur te hebben gestaan (zie de architectuur), kwam de stad daarna onder Hongaars bestuur, die het toestond dat Dubrovnik een eigen stadsstaat zouden worden (zolang ze natuurlijk netjes belasting betaalden aan Hongarije). En dus werd de stad in de vijftiende en zestiende eeuw een rijke handelsstaat, die enorm profiteerde van haar haven, en haar ligging tussen Europa en Turkije in.

Het vervolg ging eigenlijk een beetje zo: blabla, blij, geld, rijk, handel, blabla, BAM AARDBEVING. Klaar. Sindsdien ging het bergafwaarts met het land, en in 1806 kwam het onder leiding van Napoleon. Daarna maakte het nog lange tijd deel uit van Joegoslavië, en nadat dat uit een viel, werd het onderdeel van Kroatië. Ondanks dat er korte tijd heftig gevochten werd in Dubrovnik, is daar nu helemaal niets meer van te zien.

Dubrovnik14 Dubrovnik15 Dubrovnik16 Dubrovnik19

3. Een stadsmuur !?!

In zo’n beetje iedere stad kun je wel een leuke wandeling maken. Misschien zelfs eentje langs het water. Of eentje met uitzicht over de stad. Maar er zijn maar weinig steden die dat allemaal combineren. Wandelen over een stadsmuur met uitzicht op de prachtige oude binnenstad? Kijkend naar de glinsterende zee, en eilanden even verderop? Ja hoor, bij Dubrovnik kan dat allemaal. Zorg dat je aan het einde van de dag gaat, dan heb je een prachtige zonsondergang, is het minder heet dan overdag, en iets minder druk.

4. Je kunt kayakken naar een eiland!

Ik vind kayakken super leuk, en dat doe ik dan ook graag als ik op reis ben. Ik vind niets leuker dan lekker actief en sportief een stad ontdekken, en vanaf het water is dat nóg leuker. Dus toen ik in Dubrovnik de kans kreeg te kayakken naar het vlakbij liggende eiland Lokrum, greep ik die met beide handen aan. Het was niet zo heel ver peddelen: misschien een half uurtje, maar de zee was op sommige plekken wel ruig. Desondanks was het de trip helemaal waard: Lokrum is een prachtig, idyllisch eilandje. Ongeveer midden op het eilandje tref je een kratermeer. Je loopt via een trappetje naar beneden, en daar is een meer (maar wel van zeewater). En alsof dat nog niet tof genoeg is (een volledig omsloten karatermeer, ehh ja?), lopen er ook nog pauwen rond. Gewoon.. te chillen. Dus daar zwem je dan, in je kratermeer, terwijl je om je heen pauwen ziet lopen. Dan voel je je dus echt even de tofste persoon op aarde hè.

Dubrovnik23 Dubrovnik24 Dubrovnik22

Wat vond ik eigenlijk van de kabelbaan naar de top van de berg?

Tsja. Het uitzicht is mooi hoor. Je kijkt uit op de ommuurde stad, en ziet in de verte prachtige vergezichten met bergen en eilandjes in de zee. Erg mooi. Maar verder is er helemaal niets te beleven boven op de berg (tenzij je wilt quadrijden of naar een museum over de Balkanoorlog). De prijs van (ik dacht) €11 vond ik echt veel te hoog. Überhaupt is Dubrovnik geen goedkope bestemming, maar dat slaat echt alles.

En die drukte?

Dat vond ik dus wel meevallen. Ja, het is druk. Maar dat is Amsterdam ook, en Londen ook. Met als bijkomend ‘nadeel’ dat Dubrovnik opgesloten zit tussen stadsmuren, waardoor je al die toeristen dus in een relatief klein deel kwijt moet. Misschien was het omdat ik er al van te voren vanuit ging dat het een circus zou worden, maar ik vond het echt wel meevallen.

Dubrovnik25 Dubrovnik26 Dubrovnik27 Dubrovnik28

Al met al was Dubrovnik echt een fantastisch mooie stad, en ik zou ’t zeker aanraden. Sinds dit jaar vliegt EasyJet ook vanaf Nederland op Dubrovnik dus dat maakt het helemaal een perfecte citytrip bestemming. Zonder twijfel is het een van de mooiste steden van Europa, en het past zonder blikken of blozen in het rijtje van Parijs, Venetië, Rome, Barcelona en Florence. Dus hop, waar wacht je nog op?

Ben jij wel eens in Dubrovnik geweest?

Dubrovnik29 Dubrovnik30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 reacties

 1. Ik had dus vrij weinig met Dubrovnik, ja ik vond het zeker een mooie stad, maar ik vond het dus té warm met téveel mensen, haha dus ben na een ochtendje weer verder gereden. Als ik jouw foto’s zo zie is dat best zonde, maar heel erg wild was ik niet van de stad. Niet dat ik het niet mooi vond hoor, want het is echt een pareltje! Lag gewoon aan mij en m’n humeur denk ik, haha. Je foto’s zijn weer prachtig!

  | Reageer op deze reactie
 2. Liese

  Ik ben er ooit geweest als kind en toen vond ik het helemaal geweldig (en was het er héél rustig). Ik zou er graag nog eens terug gaan, maar dan misschien eerder in de winter, met hopelijk iets minder volk. Prachtige foto’s trouwens :)

  | Reageer op deze reactie
 3. Hoi, leuk dat je het ook zo mooi vond! Ja, ik ben er ook geweest, met Oud & Nieuw 2 jaar geleden! Zelfs in de winter is het prachtig. Minder druk ook. Hoewel New Years Eve daar wel echt een belevenis is, zowel buiten als in de hippe clubs. Oké, het is dan niet als Londen of New York, maar wel een aanrader. Ergens volgende maand of zo post ik dat op mijn blog.

  | Reageer op deze reactie
 4. Wat die kabelbaan betref: ik was ook een beetje teleurgesteld, MAAR je kunt wel koffie drinken met mooi uitzicht! Met die grote glazen ramen tot aan de vloer, meen ik. En nog even wat de drukte betreft: niet alle toeristen verblijven in het oude stadscentrum. Er zijn ook heel veel hotels in de wijken net eromheen en dan kun je alsnog makkelijk naar het centrum lopen (langs de weg hoog boven de kust!). Bijv in Lapad of in -hoe heet die andere ook alweer? Wel is Dubrovnik inderdaad een dure stad. Maar ik vind het zeker een aanrader!

  | Reageer op deze reactie
 5. Ben er ooit langsgereden met de bus op weg naar Montenegro. Zag er vanaf de bus al heel mooi uit! Maar echt hoog op mijn lijstje staat het niet eigenlijk. Als ik in de buurt ben wil ik er wel heen :)

  | Reageer op deze reactie
 6. Malou

  Supermooi! Wil ik zeker eens bezoeken.
  Mag ik vragen wat voor camera jij gebruikt? Errug mooie foto’s!

  | Reageer op deze reactie
 7. Wat een onwijs moooooie plaatjes! <3 Ik zag dit jaar veel moois van oa Kroatië en Slovenië voorbij komen, dus ik voel een roadtrip aankomen. Zoveeeel moois om daar te ontdekken!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring