Dit zijn mijn goede voornemens voor 2020 (+ een terugblik op 2019!)

door Explorista

Het nieuwe jaar is nu echt onderweg en wauw, wat heb ik een bijzonder 2019 gehad! Als ik terugkijk op het jaar, heb ik het idee dat ik enorm gegroeid ben als mens. Ik zal je in het artikel wel vertellen wat ik bedoel, maar laten we snel terugblikken én vooruitkijken op mijn goede voornemens!

Terugblik goede voornemens 2019

Het themawoord van 2019 was: Vriendschap.

Normaal gesproken kies ik een themawoord voor mijn jaar, en in 2019 koos ik voor het woord “vriendschap”. In het jaar ervoor had ik grote delen van het jaar in het buitenland gezeten, en had ik daardoor een aantal events gemist waar ik normaal gesproken ieder jaar heen ga. Dat zorgde ervoor dat ik me aan het eind van het jaar eigenlik een klein beetje eenzaam voelde, en me realiseerde hoe belangrijk tijd met vrienden voor me is.

En dus zette ik mijn vriendschappen afgelopen jaar centraal. Dankzij mijn verhuizing naar Nederland had ik de ruimte om veel tijd door te brengen met mijn lokale vrienden. Maar zo’n 90% van mijn vrienden zijn reisbloggers, en die zitten vaak in het buitenland. En dus bracht ik ook veel tijd door met het bezoeken van beurzen, conferenties en reisbloggerevents.

Voor mijn website leverde dat niet veel interessante content op, wat ik jammer vond, maar voor mijn mentale gemoedstoestand was het geweldig. Ik begon het jaar met een werktrip van twee weken naar Londen (waar ik veel vrienden heb), bracht daarna een week door in Berlijn voor een beurs, trok vervolgens voor twee weken naar Italië voor een conferentie (met een vriendin), ging ik September een week naar Londen en Italië voor twee conferenties en eindigde het jaar met een week in Londen in November.

Allemaal events waar ik omringd werd door mensen die veel voor me betekenen. Het was een rijkdom. Ik voelde me zo geliefd en gesteund. Ik bracht veel tijd door met bestaande vrienden, maar maakte ook nieuwe vriendschappen en ontmoette mensen van wie ik veel leerde (zowel zakelijk als privé).

Al met al was 2019 dus het jaar van connectie en vriendschappen, en ik heb mijn goede voornemen 100% waargemaakt. Ik ben mezelf enorm dankbaar voor de keuzes die ik afgelopen jaar gemaakt heb, want het was precies wat ik nodig had.

Andere goede voornemens van 2019:

Reizen: minimaal 3 nieuwe landen bezoeken

Hierin heb ik gefaald. Omdat ik zo vaak terugkeerde naar landen waar ik al geweest was om tijd door te brengen met vrienden, heb ik heb slechts twee nieuwe landen bezocht: Letland & San Marino. Al met al niet slecht, maar volgend jaar wil ik daar wel meer focus op leggen.

Werk: meer video’s maken

Dit is dus al jaren één van mijn goede voornemens, en elk jaar mislukt het weer jammerlijk, haha. Op zich niet zo gek: ik had het zó druk met andere dingen dit jaar. Ik heb bergen werk verzet voor mijn website, en ik heb ook op andere vlakken veel aan mezelf gewerkt. Ik heb het idee dat ik langzaamaan wel comfortabeler wordt voor de camera, dus we zullen zien of dat komend jaar iets oplevert ;-).

Hobby’s: meer dingen doen die me vrolijk maken

Ik had als doel om meer dingen te doen die me vrolijk maken. Een vrij vage opvatting, maar ik vind dat het gelukt is. Zo ben ik rigoureus door mijn Instagram-kanaal gegaan en volg ik nu alleen nog maar mensen en platforms die ik ken en leuk vind. Zo gun ik mezelf tegenwoordig elke werkdag een halfuurtje om een boek te lezen over een onderwerp dat ik interessant vind (maar dat niets met werk te maken heeft).

Zo ben ik begonnen met mediteren (wat echt een wereld van verschil heeft gemaakt voor me). Zo ga ik meerdere keren per week even een uurtje wandelen (ditto). En ik deed een poging om te puzzelen, wat uiteindelijk mijn interesse niet echt kon vasthouden. Echt creatieve hobby’s heb ik nog niet gevonden, maar al met al ben ik zó veel gelukkiger geworden dit jaar.

2019 was het jaar van ontwikkeling

Er zijn zoveel dingen die ik wil zeggen over afgelopen jaar, maar ik kan de woorden er niet voor vinden. Ik heb het idee dat 2019 het jaar was waarin ik mezelf begon te leren kennen. Waarin ik heel veel aan mezelf gewerkt heb. Waarin ik langzaamaan verliefd op mezelf werd.

En ik heb zoveel zin om mezelf komend jaar nóg beter te leren kennen. Om te zien waar dit avontuur me brengt. Om nog meer naar mijn intuïtie te luisteren. Om te stralen.

Mijn goede voornemen voor 2020: Durven

Aan het eind van vorig jaar heb ik zoveel inzichten gehad (niks doen op een eilandje in Thailand helpt!), dat ik het idee heb dat ik 2020 invlieg op een raketpijl van glitter en energie. Mijn goede voornemen voor komend jaar is vooral om te durven. Om goed te kijken naar mijn ‘limiting beliefs’ en die in duizend stukjes uitéén te schieten, en door te knallen in de richting van mijn dromen. Ik doe niemand een plezier door er niet vol voor te gaan.

Ik begin het jaar met een solotripje naar Marrakech, en dat is belangrijk om twee redenen: 1) ik wil al heel lang naar Marrakech, 2) ik wil graag komend jaar meer soloreizen, en dan vooral naar plekken die ik spannend vind. Ik heb nog nooit solo gereisd in een Arabisch land (wel in een moslimland: Maleisië), en ik ben heel benieuwd hoe ik die ervaring ga vinden.

Kortom: ik wil meer dingen doen die ik graag wil, maar wel spannend vind. Meer plekken bezoeken die ik eng vind. Projecten aangaan waar ik van droom. Kleding dragen die ik supertof vindt, maar die wel opvalt.

Andere goede voornemens in 2020:

Reizen:

  • 5 nieuwe landen bezoeken
  • Minimaal 3 soloreizen

Ik ben afgelopen jaar heel vaak teruggekeerd naar landen waar ik al geweest was. En dat was prima. Reizen was eigenlijk niet mijn grootste focus het afgelopen jaar: dat was mijn persoonlijke leven.

Maar komend jaar wil ik graag weer wat avontuurlijke dingen doen. En dus zet ik mezelf het doel om vijf nieuwe landen te bezoeken. Op dit moment heb ik nog bijna geen enkele reis ingepland, maar ik heb het met mijn partner al over onze reizen van 2020 gehad, en daar stonden toch minimaal al drie nieuwe landen op het wensenlijstje. Dus hopelijk!

Ook wil ik vaker soloreizen. In het afgelopen jaar heb ik ’technisch gezien’ best veel solo gereisd, maar dat was allemaal naar plekken waar ik al eens geweest was. Of als onderdeel van een conferentie, dus dan wist ik dat ik er veel vrienden zou zien. Telt niet, vind ik.

Dus heb ik mezelf als doel gezet om 3 soloreizen te maken komend jaar. Ik begin het jaar met een week solo in Marokko, dus dat is een perfect begin!

Werk:

  • Creativiteit terugvinden in mijn werk

Ik heb afgelopen jaar zó hard gewerkt. En daar waren de resultaten ook naar, dus dat is fijn! Maar ik ben wel een beetje de creativiteit verloren in mijn werk. Ik schrijf veel reisgidsen en hoewel ik er super veel voldoening uit haal om jullie te helpen met mijn beste tips, is het qua creativiteit niet heel uitdagend om te doen.

En dat mis ik. Ik mis het om nieuwe skills te leren. Om dingen uit te proberen. Om te spelen, en mezelf die ruimte te gunnen. Dus dat hoop ik volgend jaar meer te doen. Hoe ik dat wil doen, weet ik nog niet.

Persoonlijk:

  • Een sportroutine vinden die ik fijn vind
  • Stoppen met nagelbijten
  • Blijven mediteren

Één van mijn grote wensen voor het komend jaar is om een sportroutine te vinden die ik leuk vind. Op zich gaat sporten veel beter. Ik sport regelmatig, en dat vind ik (meestal) leuk. Maar het is wel een beetje wisselvallig. Soms sport ik een week bijna elke dag, en soms sport ik weer drie weken helemaal niet. Daar zou ik graag meer routine in vinden, al helemaal als ik op reis ben.

Ook hoop ik komend jaar voor eens en altijd te stoppen met nagelbijten. Ik heb in het verleden al eens succesvolle pogingen ondernomen (met een record van zo’n zes maanden niet bijten!), maar ik heb het toen niet volgehouden. Dit jaar wil ik een échte poging doen.

En ik wil komend jaar heel graag blijven mediteren. Ik mediteer elke dag, en het heeft zó’n enorm verschil gemaakt in mijn gemoedstoestand. Niet normaal. Het maakt me gelukkig en het is elke dag een momentje waar ik naar uitkijk, dus ik ga zeker effort erin steken om te blijven mediteren.

Lees hier mijn goede voornemens van:

Dat waren mijn goede voornemens voor 2020, wat zijn die van jou?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Chris 8 januari, 2020 - 09:56

Leuk en eerlijk, open verhaal. Je website heeft inderdaad flinke stappen gemaakt! Was al een tijd niet geweest, mijn complimenten. Je site ziet er super uit. Ik neem wat leuke dingen die ik heb gezien mee als inspiratie.

Het is inderdaad heel hard werken, het doel om meer video’s maken en dat het niet lukt is trouwens super herkenbaar :) Het is echt een time-killer als je iets leuks wil neerzetten.

Ikzelf blog ook al enkele jaren en probeer me in de door vrouwen gedomineerde reisblog wereld van Nederland te wurmen, valt niet mee moet ik zeggen. Maar de motivatie blijft, voor 2020 delen we denk ik veel vergelijkbare plannen en doelen.

Heel veel succes!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter