De 18 mooiste kastelen van Duitsland (+ in sommige kun je overnachten!)

door Explorista

Duitsland is een land dat bekend staat om zijn kastelen, burchten en landhuizen met bijbehorende immens grote tuinen en landgoeden. Het geschiedenisrijke land zag vele heersers komen en gaan die hun zomerresidenties in Duitsland bouwden. Door de jaren heen hebben de kastelen oorlogen en verwoesting doorstaan en worden ze – gelukkig – inmiddels goed onderhouden.

Wanneer je richting Duitsland gaat dan is de kans aanzienlijk dat je onderweg een kasteel tegenkomt. Of nog leuker: ga zelf op zoek naar dat sprookjesachtige, middeleeuwse gevoel vol ridders, prinsessen en heldhaftige verhalen. Ontdek de 18 mooiste kastelen in Duitsland om te bezoeken (en in sommige kun je zelfs overnachten!). Al eens nagedacht over een kastelen-roadtrip door Duitsland? Na dit artikel in ieder geval wel!

De mooiste kastelen in Duitsland

Kasteel Neuschwanstein

Laat ik de lijst beginnen met een van de mooiste kastelen die ik ooit gezien heb: Kasteel Neuschwanstein. Het doet niets onder voor een klassiek Disney kasteel… sterker nog: het Disney-kasteel zou gebaseerd zijn op Kasteel Neuschwanstein! Alleen al dat magische gevoel is reden genoeg om Neuschwanstein te bezoeken. De weg naar het kasteel toe loopt via het prachtige Bavarische landschap, het kasteel zelf is zowel van binnen als van buiten een indrukwekkende verschijning en dan heb ik het uitzicht op Neuschwanstein vanaf de Marienbrücke nog niet eens genoemd. Absoluut een van de mooiste kastelen van Duitsland.

Neuschwanstein bezoeken? Mis dan vooral dit artikel niet met 5 dingen die je moet weten voor een bezoek aan Neuschwanstein.

Burg Eltz

Midden in het heuvelachtige landschap van Wierschem ligt Burg Eltz. Ook dit kasteel oogt, net als Neuschwanstein, sprookjesachtig midden in een groene omgeving. Zo’n 850 jaar geleden werd deze burcht in gebruik genomen als residentie voor de graven van Eltz. Daar gingen overigens honderden jaren aan bouwen aan vooraf. Ruim 500 jaar lang zijn ze bezig geweest met Burg Eltz, waardoor je er allerlei verschillende bouwstijlen tegenkomt.

Via een rondleiding (wordt ook in het Nederlands gegeven!) ontdek je Burg Eltz en de schatkamer van het kasteel. Wanneer je richting Burg Eltz reist dan zijn er vanaf de parkeerplaats diverse wandelroutes (variërend van 10 minuten tot 5 uur) mogelijk die je door de prachtige omgeving naar het kasteel brengen. Je vindt de routes op de website van Burg Eltz zelf.

Slot Lichtenstein

Slot Lichtenstein werd gebouwd in 1394 en was tot 1687 in gebruik, tot de laatste eigenaar overleed en het kasteel tot een ruïne verviel. Pas in de negentiende eeuw werd het kasteel opnieuw opgebouwd. Via een rondleiding krijg je er een kijkje in de wereld van toen of waan je je even helemaal Doornroosje. De Duitse variant van Doornroosje werd namelijk in 2009 opgenomen in Slot Lichtenstein. Hoe sprookjesachtig wil je het hebben! Met uitzicht op de Echaz vallei en omgeven door groen ligt het hoogburcht ook nog eens in een prachtige omgeving waarin je goed kunt wandelen.

Bron foto

Schweriner Slot

Op een eiland in de Schweriner See ligt het Schweriner Slot. Het kasteel werd hoofdzakelijk gebruikt als residentie voor de hertogen en groothertogen van Mecklenburg en Mecklenburg-Schwerin tot men in 1756 verhuisde naar Kasteel Ludwiglust. Toen ze een kleine eeuw later besloten terug te gaan richting Schweriner Slot was het kasteel vervallen en besloten ze het geheel te herbouwen.

Hoewel er in de DDR-periode een aantal veranderingen werden doorgevoerd, wordt er inmiddels hard aan gewerkt die veranderingen ongedaan te maken en het kasteel in volle glorie te herstellen. Doordat Schweriner Slot op een eiland ligt kun je ook op het meer rondvaren en het kasteel goed vanaf buiten bewonderen. Bezoek het museum met de traditionele inrichting en de prachtige tuinen die rondom Schweriner Slot liggen.

Wartburg

Als hoogteburcht is kasteel Wartburg een onmiskenbaar herkenningspunt wanneer je richting Thüringen reist. De eerste verwijzingen naar het kasteel dateren van 1070 waarmee ook direct duidelijk wordt dat Wartburg een hele rijke geschiedenis kent. Dat Wartburg een van de eerste kastelen in Duitsland was die op de werelderfgoedlijst van UNESCO terecht kwam is dan ook niet zo gek.

Wartburg is het hele jaar geopend en te bezoeken via een rondleiding. Eerst ontdek je onder begeleiding van een gids hoe het leven in Wartburg geweest moet zijn, waarna je op eigen initiatief het museum kunt bekijken. En niet te vergeten: vanaf een hoogteburcht als Wartburg heb je natuurlijk ook een prachtig uitzicht over de omgeving.

Slot Heidelberg

Slot Heidelberg zal je meteen opvallen wanneer je de stad Heidelberg bezoekt. Het roodgekleurde slot ligt iets boven de stad waardoor Slot Heidelberg ook daadwerkelijk het symbool van de stad geworden is. Goed om te weten is dat het kasteel inmiddels tot een van de mooiste ruïnes in Duitsland behoort. Het kasteel raakte namelijk zwaar beschadigd in 1689 en is nadien nooit meer helemaal hersteld. De restanten zijn gelukkig goed onderhouden, waardoor het nog altijd omgeschreven wordt als een romantische plek. Je kunt Slot Heidelberg vrijwel het hele jaar door bezoeken op eigen initiatief of via een rondleiding.

Slot Heidelberg is een van de mooie, indrukwekkende plekken in Duitsland, maar daar zijn er natuurlijk nog veel meer van. Wat nog meer de mooiste plekken in Duitsland zijn, ontdek je in dit artikel.

Bron foto

Slot Colditz

Het kasteel Colditz is bij veel mensen vooral bekend als gevangenis waar gedurende de Tweede Wereldoorlog geallieerde krijgsgevangenen vastzaten. Het luisterde in die periode naar de naam Oflag IV C. Nog altijd zie je in Slot Colditz verschillende ontsnappingsroutes en andere verwijzingen naar deze periode. Iets heel anders dan de voorgaande romantische kastelen, dus.

Als je een bezoekje brengt aan het kasteelmuseum, leer je alles over de geschiedenis van het bouwwerk. Ook kun je er een rondleiding volgen waardoor je een nóg beter beeld krijgt van wat zich afgespeeld heeft in Slot Colditz. Je gids neemt je mee naar plekken waar je als reguliere toerist niet zomaar komt. Zeker de moeite waard dus!

Slot Herrenchiemsee

Op het eiland Herrenchiemsee, gelegen in de Chiemsee in Beieren, vind je het indrukwekkende Slot Herrenchiemsee. Koning Lodewijk II kocht in 1873 het eiland om zich daar in een prachtig kasteel te kunnen terugtrekken.

Net als bij Kasteel Neuschwanstein werd ook bij Slot Herrenchiemsee de bouw stilgezegd toen de koning kwam te overlijden. Daarmee is het kasteel, hoe indrukwekkend en gigantisch het nu al is, nog altijd maar een klein deel van de grootse plannen van Lodewijk II. Al die plannen vind je tegenwoordig terug in het museum van Slot Herrenchiemsee waar je ook meer ontdekt over het leven van Lodewijk II.

De indrukwekkende tuinen, waarvan de koning wilde dat ze op die van Versailles zouden lijken, zijn ook de moeite van het ontdekken waard.

Slot Drachenburg

Op de berg Drachenfels ligt het kasteel Drachenburg. In slechts twee jaar tijd (zeker voor die periode – 1882 tot 1884 – ontzettend snel) bouwde Stephan von Sarter het kasteel met de intentie om er te wonen. Hoewel hij er uiteindelijk nooit heeft gewoond, is het kasteel wel helemaal volgens zijn plannen gebouwd.

Helaas raakte het kasteel met de tijd flink beschadigd, waardoor het kasteel en park in 2011 volledig gerestaureerd werd. Je bezoekt het kasteel nu in combinatie met het museum waarin je meer over de geschiedenis ontdekt. Het uitzicht vanaf Slot Drachenburg is prachtig, dus wandel ook zeker even door de tuinen van het kasteel waarin je optimaal geniet van de omgeving.

Bron foto

Burcht Rheinstein

Bij Burcht Rheinstein snap je direct waarom dit soort kastelen vaak als romantisch betiteld worden. Gelegen aan het water in een bergachtig landschap ligt dit kasteel dat in de vroege 14e eeuw gebouwd werd.

Met zijn romantische uiterlijk en zijn groene omgeving, is het een populaire bestemming voor bruiloften. Burcht Rheinstein is in particulier bezit, maar wordt door de eigenaren ingezet als restaurant, museum en zelfs als klein hotel. De omgeving is prachtig, maar vraagt wel om goede wandelschoenen. Ook in en rondom het kasteel loop je veel dankzij de vele trappen die je naar de verschillende plekken in Burcht Rheinstein brengen.

Bron foto

Slot Pillnitz

Aan de rand van de stad Dresden vind je het kasteel Pillnitz, volledig gebouwd in een barokke stijl. Veel kastelen in Duitsland werden gebouwd met de intentie om er een (zomer)residentie van te maken en Slot Pillnitz is hierin geen uitzondering. Meerdere hooggeplaatste mensen hebben tijd doorgebracht in Slot Pillnitz, maar eigenlijk was het voornamelijk de plek waar lokale vorsten hun minnaressen onderbrachten (ja, echt!).

Het slot én bijbehorende park zijn toegankelijk voor publiek en bovendien goed onderhouden. Slot Pillnitz bestaat uit drie gebouwen waar je twee musea vindt. Je kunt er een gratis audiotour volgen via je smartphone waarmee je nog meer leert over de historie van het slot.

Burcht Frankenstein

Burcht Frankenstein is een mysterieuze plek. Het gerucht gaat namelijk dat deze burcht een de inspiratie vormde voor het bekende verhaal van Frankenstein. Hoewel we dat nooit zeker zullen weten, geeft het wel een extra leuk randje aan dit kasteel.

Voormalige bewoner, alchemist en filosoof Johann Konrad Dippel, zou volgens omwonenden in de 17e eeuw geprobeerd hebben delen van dode lichamen gebruikt hebben om een dode tot leven te wekken. Hij ondertekende zijn brieven met woorden ‘Frankensteinensis’, om zijn geboorteplaats (het kasteel) aan te duiden.

Met die geruchten in gedachten is het niet moeilijk om te zien waar het verhaal van Frankenstein vandaan komt. Dankzij de hoge ligging van het kasteel heb je ook nog eens een mooi uitzicht over de omgeving en is het nabijgelegen restaurant een goede plek om een hapje te eten.

Slot Hohenschwangau

Wanneer je de mooiste plekken in Duitsland gelezen hebt, dan weet je al van het bestaan van de Romantische Straße. De Romantische Straße is een route van zo’n 416 km die je door prachtige natuurgebieden en langs bijzondere bezienswaardigheden brengt. Een van die bezienswaardigheden is Slot Hohenschwangau. Hoewel het vlakbij Neuschwanstein ligt is het een stuk minder bekend, maar zeker niet minder de moeite waard. Slot Hohenschwangau werd door de ridders van Schwangau gebouwd en dat middeleeuwse riddergevoel krijg je zeker wanneer je hier rondloopt. De vier hoektorens geven namelijk direct dat gevoel! Ontdek bovendien de verschillende kamers die nog helemaal in de stijl van die tijd ingericht zijn tijdens een tour van Slot Hohenschwangau.

Slapen in een kasteel

Zoals gezegd is Duitsland zonder meer een ‘kasteelland’ en niet ieder kasteel heeft dezelfde functie. Zo heb je net 13 kastelen gezien die je kunt bezoeken als typische bezienswaardigheid tijdens je vakantie. Onwijs vet, want hoe indrukwekkend is Kasteel Neuschwanstein en hoe mysterieus is Burcht Frankstein? Ook heel vet is de mogelijkheid om te overnachten in een van de Duitse kastelen. Waan je helemaal in de sprookjesachtige sferen door een verblijf in een van de kasteelhotels in Duitsland te boeken. Ik heb 5 tips voor je op een rijtje gezet!

Hotel Slot Neustadt-Glewe

Vlakbij Ludwigstlust Palace, een luxe jachtslot van Prins Christian Ludwig, ligt Hotel Slot Neustadt-Glewe. Het indrukwekkende hotel dateert uit de 17e eeuw en is te herkennen aan de barokke stijl waarin het gebouwd is.

Slot Hotel Dresden Pillnitz

Je hebt al eerder ontdekt waarom Pillnitz Castle niet mag ontbreken wanneer je de mooiste kastelen in Duitsland bezoekt, maar wist je ook dat je er kunt slapen? Voel je net zo rijk als Frederik August I die ooit van Slot Hotel Dresden Pillnitz een zomerresidentie maakte. Dat is nog eens een vakantiehuisje.

Slot Purchenstein

In de prachtig groene omgeving van Neuhausen ligt Slot Purchenstein. Het luxe hotel diende ooit als het thuis van rijke families en ten tijde van de DDR als kindertehuis waarna het door brand verwoest werd. Inmiddels is het hotel in volle glorie hersteld en is het een van de meest sfeervolle locaties om van Neuhausen te genieten.

Romantik Schloßhotel Kurfürstliches Amtshaus Dauner Burg

Met deze pakkende naam is het kasteelhotel in Daun een hele fijne plek wanneer je graag de wijngaarden in de omgeving van de Moezel en de Ahr ontdekt. Het kasteel is voorzien van alle gemakken (hallo zwembad en sauna!) en ligt in een prachtige, natuurlijke omgeving waarin je goed tot rust kunt komen.

Hotel Slot Kartzow

Vlakbij een van de bekendere paleizen in Potsdam, Sanssouci, ligt Hotel Slot Kartzow. Een luxe, romantisch hotel in het grote landhuis wat ergens rond 1375 gebouwd is, is een uitstekende uitvalsbasis van waaruit je het bijzondere Potsdam ontdekt.

Ik hoop dat je heel wat inspiratie op hebt kunnen doen omtrent de leukste en mooiste kastelen in Duitsland. Laat je me weten welke je gaat bezoeken?

Wat is jouw favoriete kasteel in Duitsland?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Jos Hazekamp 23 december, 2019 - 11:28

Ontzettend leuke, duidelijke en informatieve site. Een tien plus waard!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter