Digital Nomad Maand 14: Vietnam & Nederland | November 2018

door Explorista

En weer vloog een maand voorbij… ligt het aan mij of gaan de maanden zo richting het eind van het jaar alleen maar sneller? November was een heel afwisselende maand eigenlijk, want ik bracht ongeveer drie weken door in Vietnam, en de laatste anderhalve week in Nederland. Daarnaast zeg ik iets waar ik zelf ook nogal verbaasd over ben… Kijk mee!

Ik begon de maand november in Hoi An, waar we niet zo heel veel gedaan  hebben. Ik had nog steeds een beetje last van mijn mini-burn out van vorige  maand, dus ik besloot het in Hoi An iets rustiger aan te doen qua combi van reizen en werken, en even een paar dagen vooral te genieten van de omgeving. En dat deed me goed! Ik leefde weer op. 

Na een paar dagen was het tijd voor de laatste hectische bestemming van  Vietnam: Ho Chi Minh City. Onze planning was dat we er negen dagen zouden zitten en alleen maar zouden werken met een beetje sightseeing, zodat we daarna een paar dagen écht vakantie konden nemen. Dus dat deed ik dan ook: ik bracht mijn tijd in HCMC vooral werkend door. 

Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik van Saigon vond (de oude naam voor HCMC). Eigenlijk niet zo heel erg leuk, geloof ik. Ik vond er niet zo’n heel fijne sfeer hangen, en er was ook niet heel veel te zien. Ik vond Hanoi veel fijner. Maar wat ik wel leuk vond waren de vele leuke cafeetjes en winkeltjes. Ik zou best nog wel eens teruggaan en dan nog meer cafés gaan ontdekken.

Even drie dagen vakantie!

Daarna was het tijd voor onze welverdiende vakantie, na zo’n twee volle maanden reizen en werken in Vietnam. We vlogen naar Phu Quoc, om lekker 3,5 dag helemaal niets te doen in een luxe resort. En ahhhh… dat was  precies wat de dokter had besteld :-). Ik heb echt zoveel tijd doorgebracht met lekker drijven in het zwembad, eindeloos baantjes trekken, staren naar de zonsondergang, of lekker met mijn voetjes in het zand. Geweldig. Na die dagen was ik helemaal opgeladen, vol nieuwe creatieve energie en nieuwe zin in mijn werk.

Als laatste moesten we nog een paar dagen overbruggen in Hanoi, omdat daar onze terugvlucht vanuit vertrok. Niet de slimste beslissing, want we zaten nu eigenlijk maar gewoon onze tijd vol te maken en een beetje te wachten op onze terugvlucht. We waren namelijk wel een beetje klaar met reizen. Terugkeren naar een plek waar je zo’n leuke tijd hebt gehad, valt meestal tegen, en dit keer was dat ook zo. De laatste avond gingen we met een local vriendin op stap… ze nam ons mee op ‘food tour’, langs een aantal goede zaakjes, om het beste eten van Hanoi te proeven. Dat was dan wel weer heel erg leuk, en echt de perfecte afsluiter van onze laatste dagen in Vietnam die gewoon nét iets te lang duurden.

Oeps… bijna onze vlucht gemist.

Onze terugvlucht was weer een klassiek avontuur. Weer via Guangzhou in China, en weer hadden we problemen, maar dit keer was dat onze eigen schuld. We hadden namelijk bijna onze overstap gemist! We hadden ruim vijf uur overstaptijd, dus we kozen een lekker cafeetje in het vliegveld om te chillen. Omdat je in China geen Westers internet hebt, hadden we wat Netflix-afleveringen gedownload. En na wat te hebben gewerkt, doken we in een marathon van The Keeper (aanrader!). En klaagden we tegen elkaar dat het wel érg lang wachten was…

Totdat ik op het informatiescherm ineens “Last Call” zag staan in rode letters, achter onze vlucht naar Amsterdam. Ehm… oeps. Maar ik maakte me nog steeds niet druk, want dit was wel erg vroeg, anderhalf uur voor onze vlucht vertrok?!? We pakten onze spullen in en besloten op ons gemakje naar de gate te lopen. Helemaal niet gestresst, want ik heb wel  vaker gehad dat er erg vroeg “final call” staat, en dat dan blijkt te zijn omdat je met bussen naar het vliegtuig gaat (en ze dus iedereen lekker vroeg bij de gate willen hebben). Dus ik ben lekker chill.

Na een paar minuten lopen, slaan we de hoek om en staat daar ineens een man met een bordje voor onze vlucht. Dus ik zeg vrolijk “Hey! That’s our flight”. Hij zegt “oh good”, pakt zijn telefoon erbij en laat me een foto zien van een argeloze Milou bij de Chinese douane bij binnenkomst van het vliegveld (eng dat ze daar foto’s van hebben!!!) en zegt: “Is this you?”. Dus ik zeg: “Yes”. En hij antwoord: “Oh, good, you’re the last people”. Mijn gezichtsuitdrukking: ??????!

Dus Joris kijkt op zijn telefoon en ziet ineens staan dat de tijd een uur versprongen is. Ineens realiseren we ons dat het in China een uur later is dan in Vietnam. En dat onze telefoons waarschijnlijk niet automatisch zijn overgesprongen op de lokale tijd want… China?!?! 

Maar ja, toen maakte ik me al niet meer druk, want ik wist dat we de vlucht wel zouden halen zodra die meneer van de maatschappij erbij was. Bovendien hadden we nog een kwartier voor vertrek. 

Uiteindelijk was iedereen van de bemanning van China Southern super chill trouwens, vind de bemanning (zowel op de grond als in het vliegtuig) van China Southern echt heel aardig. We gingen lekker zitten en onze vlucht ging verder totaal zonder problemen. 

En nu ben ik dus alweer een paar dagen terug in Nederland. Die heb ik vooral doorgebracht met het dragen van warme truien, thee drinken, werken, en een aantal vrienden zien. Voorlopig geniet ik echt nog van dit heerlijke winterweer. 

Onze reisplannen voor December

Nou, ja. Dat weet ik nog niet zo heel goed. Ik denk dat ik December voornamelijk in Nederland door zal brengen. Tegen het einde van onze reis hadden we echt even flink behoefte aan Europa. We waren echt Azië-moe. Daar hebben we het merendeel van afgelopen jaar doorgebracht, en hoe leuk we het ook vinden… we hadden echt even een flinke drang naar Europa. Waar de feestdagen gepaard gaan met sneeuw, kerstbomen en openhaarden. Waar onze vrienden zijn. Waar ik in de supermarkt precies weet wat ik lekker vind. Waar ik mijn eigen spulletjes heb. Waar ik de lokale taal spreek. 

Ik ga de komende maand dus lekker veel vrienden zien, en ga ook nog even naar België om daar wat vriendinnetjes op te zoeken. Ik heb er heel veel zin in om even in de buurt van Nederland te blijven plakken en ja… dat verbaast mij net zo veel als jou! Ik ben benieuwd hoe lang dat zo blijft. 

Wat mijn reisplannen zijn voor 2019 hoor je over een paar weken. :)

Lekker rood hoofdje van de wijn, haha!

STATISTIEKEN NOVEMBER 2018:

Landen bezocht: 2

Vietnam & Nederland. En een paar uur overstappen op China, maar dat telt niet echt, toch?

Waarvan nieuw: 0

In 2019 ga ik wel weer nieuwe  landen bezoeken, ik ben benieuwd welke!

Plekken bezocht: 5

Hoi An, Ho Chi Minh City, Phu Quoc, Hanoi en Etten-Leur

Aantal vluchten: 5

Van Hoi An naar HCMC, van HCMC naar Phu Quoc. Vanaf Phu Quoc naar Hanoi. En van Hanoi, via Guangzhou naar Amsterdam.

Aantal nachten in een hotel: 20

Daarin zitten wel 9 nachten in een Airbnb in Saigon inbegrepen. 

BEST GELEZEN BLOGPOST VAN DE MAAND: DIT ZIJN DE 25 MOOISTE PLEKKEN IN EUROPA DIE JE ECHT MOET BEZOEKEN

Haha, ja  dit snap ik wel! Ik vond dit zelf ook zó’n leuk artikel. Ik heb er meteen allerlei inspiratie uit opgedaan voor mijn eigen reizen volgend jaar. Wat is Europa toch een mooi werelddeel <3

MIJN FAVORIETE BLOGPOST VAN DE MAAND: DE ULTIEME REISGIDS VOOR SAPA, VIETNAM

Dit was zoals altijd een lastige beslissing, want ik ben eigenlijk trots op alle blogposts die ik publiceer. Maar ik heb echt heel veel tijd en energie in mijn blogpost voor Sapa gestoken, en aangezien ik de foto’s ook zo mooi vind, heb ik die gekozen :-).

Erachter komen dat er twee magazines met Mads Mikkelsen liggen in je appartement in HCMC is wel een hoogtepunt…

HOOGTEPUNT VAN DE MAAND:

  • Vakantie in Phu Quoc: Elke keer nemen we het ons weer voor… gewoon een paar dagen vakantie nemen en niets doen. We hebben namelijk gemerkt hoe belangrijk dat is als je werkt in een creatief beroep waarbij je je brein nodig hebt om geld te verdienen. Even een  paar dagen geen verantwoordelijkheden en deadlines werkt zo goed om weer lekker bij te komen. Ik krijg er altijd weer helemaal nieuwe zin en ideeën van. Belangrijk!
  • Dronken worden in de hoogste bar van Ho Chi Minh City: Ik drink helemaal niet veel, maar toen we één van onze laatste middagen in HCMC doorbrachten in een sky bar, had ik ineens zin in cocktails. Ze waren niet goedkoop, maar toch nam ik er een paar, en samen met Joris had ik echt de grootste lol. Omdat we zo vroeg al begonnen met drinken had ik ’s avonds om 12 uur al een kater, hahaha.
  • Thuiskomen: Ik had nooit verwacht dat ik het zou zeggen, maar op dit moment vind ik het echt nog heerlijk om even thuis te zijn. Lekker mezelf opsluiten en aanrommelen in huis. Alle Sinterklaas-snacks proeven. Lekker de warme openhaard aan. Super. Misschien ga ik zelfs nog wel naar een kerstmarkt?!?! (wie ben ik???)

DIEPTEPUNT VAN DE MAAND:

  • Ik kan eigenlijk even niets verzinnen… :-)  Zelfs het bijna-missen van onze vlucht was geen dieptepunt, want ik kwam er pas achter dat we hem bijna gemist hadden, toen we die meneer van China Southern tegenkwamen, en toen wist ik dat we hem sowieso niet meer zouden missen aangezien hij er nu bij was. 

FAVORIETE SERIE OF FILM VAN DE MAAND: BOHEMIAN RHAPSODY

Ahhhhh jongens…. ik keek stiekem zo uit naar deze film, want ik ben al mijn hele leven fan van Queen en Freddie Mercury in het bijzonder. Ik vind hem zo’n bijzondere artiest en er is iets dat me zo ontzettend raakt in zijn verhaal. Ik kende zijn levensverhaal voor het kijken van de film al uit mijn hoofd, omdat ik jaren geleden een keer een biografie over hem las. Ik volgde ook al jaren de updates over deze film: wel of niet Sasha Baron Cohen, etc… Maar ik toen hij uitkwam had ik expres eigenlijk geen reviews gelezen, of trailers gekeken. Ik wilde namelijk niet dat deze film tegenviel. Vijf dagen na de release keken we de film in een bioscoop vol Vietnamezen (blijkbaar is Queen daar dus ook beroemd!), die lekker expressief  zijn en hard lachten en “aww” zeiden tijdens het kijken van de film, haha.

En deze film was ZO GOED. Ik heb gehuild,  haha. En zo genoten van alle muziek. Wat was Rami Malek goed!!! Ik wil deze film echt nog eens zien. Of.. tweehonderd keer <3

FAVORIETE BOEK VAN DE MAAND: WITHOUT YOU, THERE IS NO US – SUKI KIM

Ik wilde dit boek al een heel tijdje lezen omdat een vriendinnetje van mij het aanraadde, en toen ik hem eenmaal downloadde, en ermee op vakantie ging, had ik het echt in drie dagen uitgelezen. Ik vond dit boek zo interessant. 

Het is geschreven door een schrijfster die undercover ging als lerares Engels op de meest prestigieuze school van Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. En op deze manier krijg je een heel intiem inkijkje in hoe beklemmend het leven daadwerkelijk is in Noord-Korea. Leest geweldig weg, en is een heel belangrijk onderwerp. Aanrader als het onderwerp je interesseert.

Koop hier op Bol.com.

FAVORIETE AANKOOP VAN DE MAAND: NIKS!

Volgens mij heb ik afgelopen maand niets voor mezelf gekocht. Minimalisme!!!

Vorig jaar rond deze tijd:

  • In November 2017 maakten we onze droomreis door India, die we afsloten met de bruiloft van één van mijn vrienden en een paar dagen in een veel te duur hotel, haha. Ik schreef over onze ervaringen in India die maand. 

 Lees alle artikelen uit November 2018:

Wat heb jij gedaan in November? Ben je nog op reis geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

8 reacties

Manon Ruitenberg Fotografie 2 december, 2018 - 11:29

Leuke blog! Vietnam is een erg leuk land om te zien en ervaren. Wij zijn er zelf vorig jaar geweest. :)

Plaats een reactie
Explorista 3 december, 2018 - 09:48

Wat leuk! Waar ben je geweest in Vietnam?

Plaats een reactie
Dionne 2 december, 2018 - 12:40

Super leuk overzicht weer! Het lijkt mij ‘gek’ als je dan weer in Nederland bent. Ik ga in 2019 voor het eerst proeven van het leven als digital nomad. Zó benieuwd.

Mijn vaste baan is opgezegd, ik ga volledig freelancen en tijdelijk wonen in Barcelona :D

Plaats een reactie
Explorista 3 december, 2018 - 09:49

Ohhh wat leuk! Barcelona zou voor mij ook een droomlocatie zijn. Gefeliciteerd!!

Plaats een reactie
Denise 3 december, 2018 - 05:34

Leuk om te lezen en grappig om te zien dat je Vietnam zo anders hebt ervaren dan ik. Ik vond HCMC juist leuk en Hanoi niks aan. Vond de mensen in het Zuiden veel vriendelijker dan in het Noorden. De sfeer was wat meer laidback daar. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik Vietnam over het algemeen wat heftig vond. Heb veel van Azie gezien maar schrok in Vietnam echt van het vele dierenleed. Hopelijk is er de afgelopen jaren wat veranderd.

Plaats een reactie
Explorista 3 december, 2018 - 09:51

Wat grappig, dat is echt totaal het tegenovergestelde van mijn ervaring. Dierenleed is er zeker nog steeds, ook van de verhalen die we gehoord hebben. We hebben er alleen niet zo heel veel van gezien op straat, het was niet meer dan andere landen in Azië in onze ervaring…

Plaats een reactie
Jessica 3 december, 2018 - 12:12

Ohhh dat verhaal over je Chinese vlucht, hilarisch! Zou mij (en veel anderen) waarschijnlijk ook kunnen overkomen ;p Hoor trouwens veel goede verhalen over de Bohemian Rapsody film, dus binnenkort ook maar weer eens de cinema in. Ik ben volgende week trouwens weer in Nederland voor de rest van de maand dus dan zeker weer even bijkletsen. Ik stuur je snel een berichtje! :)

Plaats een reactie
Explorista 6 december, 2018 - 11:16

Jaaa, leuk! Zin om je weer te zien :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter