Explorista maandoverzicht 23: Estland & Letland | Augustus 2019

door Explorista

Na twee maanden (!) nonstop in Nederland, wat voor mij echt een record is, was het deze maand eindelijk weer tijd om lekker op reis te gaan. Ik ging met mijn zusje naar Estland en Letland. Ons allereerste zussentripje! En we hebben het enorm naar ons zin gehad in de Baltische Staten. Kijk je mee wat we gedaan hebben?

Dat zussentripje stond al eeuwen op de wensenlijst. Maar we kwamen er steeds maar niet uit waar we heen wilden. Mijn zus had zes dagen vrij van haar werk, en zes dagen is eigenlijk net te lang voor één stad. Dus we kwamen al snel uit op een combi van twee steden.

Bovendien was eind augustus op heel veel plekken in Europa niet alleen duur, maar ook erg warm. En ik kan niet heel goed tegen de hitte. Uiteindelijk ging de keuze tussen Kopenhagen & Stockholm of Tallinn & Riga.

Uiteindelijk viel de keuze vooral op Estland & Letland vanwege het budget. Ik had graag Vilnius nog aan het rijtje toegevoegd, maar daar hadden we met zes dagen gewoon net niet genoeg tijd voor. We wilden wel lekker rustig aan kunnen doen en ontspannen, want daarvoor is het vakantie.

Voor Vilnius moet ik dus nog een keer terug, en er wordt stiekem al gefluisterd over zussentripje volgend jaar: Vilnius. Dat zou ik leuk vinden. Ik ben ook heel benieuwd hoe Vilnius zich verhoudt tot Tallinn & Riga.

Tallinn

Onze reis begon in Tallinn. Daar was ik al wel eens geweest, maar mijn zusje nog niet. Aangezien ik er de vorige keer zo’n leuke tijd heb gehad, leek het me leuk om mijn zusje de stad te laten zien. De eerste middag hadden we een beetje pech met het weer, want het regende hard. Een goed excuus om lekker lang in cafeetjes rond te hangen.

Mocht je nog niet zo bekend zijn met Tallinn: het middeleeuwse stadscentrum is echt heel klein en bijzonder schattig. Het staat in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In een dag heb je de bezienswaardigheden daar wel gezien.

De tweede dag spendeerden we dus vooral aan het bezoeken van een museum: het KGB Museum in Hotel Viru. Dit was het enige hotel waar buitenlanders mochten verblijven in de jaren dat Estland bezet was door de Sovjet-Unie. Veel van de hotelkamers werden afgeluisterd met microfoons. Er zaten zelfs microfoons in tafels en borden in het restaurant. In het hotel kun je een rondleiding volgen om meer over deze geschiedenis te leren. Zeker de moeite waard!

‘S middags bezochten we het hipsterdeel van Tallinn, achter het treinstation. Leuk om de cafeetjes en winkeltjes daar te bezoeken. Ook bezochten we Fotografiska, het fotografiemuseum waar ik in Stockholm ook geweest was, maar die sinds juni ook een vestiging in Tallinn heeft. Supergaaf, want er was een tentoonstelling van Jimmy Nelson, wat ik altijd al eens heb willen zien.

Ook leuk om te vermelden was ons hotel. We zaten in een historisch hotel in het hartje van de stad. Onze kamer zat in de kelder, en het was net alsof we in een soort grot verbleven, met lage gewelfde plafonds. Super tof, alleen een tikje warm omdat er geen airco was.

Reis naar Riga

Na anderhalve dag in Tallinn was het tijd om naar Riga te reizen. Normaal gesproken duurt dit zo’n 4,5 uur. Maar ik wilde graag ook wat van het platteland van beide landen zien. Dus toen ik een tour tegenkwam die startte in Tallinn en eindige in Riga, met tussendoor allerlei tussenstops bij bezienswaardigheden, werd ik enthousiast. Goed, het duurt 12 uur, maar dan zie je wel meer van het land!

En ik vond het echt superleuk. We stopten in het dorpje Viljandi in Tallinn waar we meer leerden over de geschiedenis van het land. We gingen vervolgens naar een militair museum, waar ik de uitleg interessant vond maar het museum zelf niet zo. Tussen de middag hadden we een lekkere lunch, en daarna gingen we wandelen in natuurpark Gauja. Onze eennalaatste stop was in Cesis, waar we meer leerden over de geschiedenis van Letland. De laatste stop was een toffe: een bobsleebaan, en we mochten er zelfs overheen lopen! Rond negen uur ’s avonds kwamen we aan in Riga en waren we echt helemaal gesloopt van zo’n lange en drukke dag, haha.

De tour kostte €65 per persoon en word aangeboden door dit bedrijf. Ik heb het niet gesponsord gekregen ofzo, ik heb er zelf voor betaald, maar wil het toch even delen :) Ze hebben ‘m ook de andere kant op!

Riga

Vervolgens hadden we nog twee volle dagen in Riga. Super leuk, want daar was ik dus nog nooit geweest. Ik was heel benieuwd of het een beetje zou lijken op Tallinn. Dat vond ik eigenlijk wel meevallen.

Riga heeft ook een leuk centrum, maar het is niet zo mooi en schattig als dat van Tallinn. Het is een stuk groter, sowieso, en heeft net niet dat sprookjesachtige. Maar Riga is wel héél chill. De vibe is er relaxed, en je kunt er goed uitgaan. Buiten het centrum heb je bovendien een prachtige wijk met Art Nouveau-gebouwen.

Het duurde bij me even om Riga leuk te gaan vinden, maar toen het klikte, vond ik het heel chill. Je moet iets verder kijken dan je neus lang is dan bij Tallinn, maar dat vind ik niet zo erg.

De eerste dag begonnen we meteen met het heftigste: een bezoek aan de “Corner House”, het voormalige hoofdkwartier van de KGB in Riga. Hier kun je met een rondleiding de celblokken bezoeken en horen waarom je werd opgepakt door de KGB, en wat er vervolgens met je gebeurde (hint: niet veel goeds). Heel heftig. Daarna hebben we gewoon wat rondgewandeld door de stad en cocktails gedronken om het leven te vieren.

De tweede dag hebben we een Free Walking Tour gedaan om de stad nog wat beter te leren kennen, en dat hielp om de stad wat meer in context te kunnen plaatsen. Naderhand trokken we samen met een nieuwe reisvriend die we tijdens de tour maakten naar een café voor een kop koffie. We streken neer voor lunch in de Central Market waar ze allerlei leuke kraampjes hebben.

’s Middags trokken we naar iets heel bijzonder: een museum over de medische geschiedenis. Ik had nóóit verwacht dat ik dat leuk zou vinden, maar het was écht heel interessant. En helemaal niet zo smerig als ik gevreesd had. De avond werd wederom met veel cocktails afgesloten, zeker aangezien we per ongeluk vier cocktails bestelden in plaats van twee (het was happy hour), haha.

De laatste dag was er eentje van tijd doden tot aan onze vlucht. We struinden door de straten met Art Nouveau, zaten heerlijk een uurtje bij een fontein in het park, gingen lunchen in een hip zaakje, en toen was het tijd voor onze vlucht naar huis! Uiteindelijk vond ik Riga verrassend leuk, en ben ik heel benieuwd wat Vilnius te bieden heeft.

Komende maand

In September ga ik lekker twee keer naar het buitenland. Allereerst naar Londen, waar ik heen ga voor BorderlessLive, een travel festival waar ik ga spreken over Digital Nomad zijn. Daarna ben ik een paar dagen terug, die nu al bomvol zitten met afspraken, haha.

Daarna ga ik naar Italië voor The Social Travel Summit. Het is de eerste keer dat ik naar die conferentie ga, en ik kijk er enorm naar uit. Alleen al omdat het in Ravenna is, en ik daar nog nooit geweest ben. En ik ga weer een nieuw land bezoeken, maar dat is niet Italië… kun je raden welke ;-)?

STATISTIEKEN AUGUSTUS 2019:

Landen bezocht: 2

Estland & Letland.

Waarvan nieuw: 1

Ja! Eindelijk! Ik bezoek heel vaak landen opnieuw, dus ik bezoek helemaal niet zoveel nieuwe landen per jaar. Maar nu was het eindelijk weer zo ver: Letland was mijn 44e land!

Plekken bezocht: 2

Tallinn & Riga.

Aantal vluchten: 2

We vlogen heen naar Tallinn vanaf Amsterdam, en terug vanaf Riga, wederom naar Amsterdam. Beide vluchten waren met AirBaltic, wat ik een prima budgetmaatschappij vond.

Aantal nachten in een hotel: 6

In Tallinn verbleven we in het mooie Gotthard Residents, dat ik zeker zou aanraden. In Riga verbleven we in Stabu Sēta Residence, wat ook prima was. Het was twintig minuutjes lopen naar het centrum, maar lag wel dichtbij het Art Nouveau deel, en er zaten een paar hippe bars en restaurants in de buurt.

MIJN FAVORIETE BLOGPOST VAN DE MAAND: Cinque Terre bezoeken: alles dat je moet weten voor je bezoek (+ praktische tips)

Ik ben zó lang met deze blogpost bezig geweest, haha. Maar ik had dan ook zoveel advies te delen! Ik ben heel trots op het resultaat. Ben trouwens ook heel trots op mijn blogpost over Verona, wat denk ik mijn favoriete Italiaanse stad is :-).

HOOGTEPUNT VAN DE MAAND:

  • Tallinn & Riga: Tsja, dat kan niet anders hè? Ik vond het heerlijk om weer op stap te zijn. En dan gezellig met mijn zusje, was super :-).
  • Bobbejaanland: We zijn een dagje met mijn ouders en mijn zusje en een van haar vriendinnen naar Bobbejaanland geweest. Daar ging ik als kind altijd heen, en het was echt weer leuk. Ik heb mijn longen eruitgegild in de snelste achtbaan van de Benelux.
  • Coworker met vrienden: Ook deze maand heb ik weer een aantal keer samengewerkt met vrienden, en dat vind ik altijd zo leuk. Toch gezelliger dan in je eentje thuis zitten.

DIEPTEPUNT VAN DE MAAND:

  • Mijn kies: het enige dat ik kan verzinnen is dat ik nog steeds last heb van mijn kies. Twee maanden geleden heb ik een gaatje laten vullen en sindsdien kan die kies niet meer tegen zoetigheid :-(. Dus nu moet ik mijn ontbijt met één kant eten, haha.

Favoriete film of serie van de maand: Easy

Ik heb deze maand de serie “Easy” echt compleet gebingewatcht. En ik ben bijna door alle drie seizoenen heen! Easy is een komediedrama van Netflix die een groep inwoners van Chicago volgt terwijl ze hun weg banen door hun verschillende (en soms overlappende) liefdeslevens. De afleveringen zijn steeds maar 30 minuten, en ik vind ‘m echt lekker wegkijken. Echt heel goed, en het verbaast me dat ik nooit iemand over deze serie hoor. Het is zo mooi en echt.

Favoriet boek van de maand: One Day – David Nicholls

Volgens mij stond dit boek al eeuwen op de lijst van beste romantische boeken allertijden, maar ik kwam er steeds maar niet aan toe. Nu dan eindelijk wel. Het boek draait om Dexter en Emma, twee studenten die de avond na hun afstuderen met elkaar naar bed gaan. Ze besluiten de relatie niet door te zetten en ze worden vrienden. Het boek volgt 20 jaar lang hun relatie, en elk hoofdstuk vindt plaats op 15 juli. Ik vond het een prachtig, pijnlijk boek. Er is trouwens ook een film met Anna Hathaway.

Favoriete aankoop: mijn rode jurkje!

Ik heb een uitgebreide passessie gedaan op mijn Instagram Stories waar jullie allemaal mee konden stemmen over mijn nieuwe aankopen. Dat was zó populair, haha. Ik stond er van te kijken. Mijn eigen favoriet is dit rode jurkje van My Jewellery :-).

Vorig jaar rond deze tijd:

Was ik in Parijs! Ik had net de nieuwe lay-out van deze website gelanceerd en vierde dat met een paar dagen relaxen in Parijs. Zo fijn! Daarvoor was ik een paar dagen op persreis in Leeds, waar ik echt goddelijk lekker heb gegeten. In augustus 2017 was ik nog even een paar dagen in Londen voordat onze grote reis begon.

Lees de blogposts uit Augustus:

Waar zijn jullie heen geweest in Augustus?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter