Explorista maandoverzicht 30: Duitsland | Maart 2020

door Explorista

Ehh ja… dat was een heel vreemde maand, niet waar? Waar mijn maand begon met een week chillen in Duitsland met vrienden, spendeerde ik de tweede helft van de maand opgesloten in mijn huis met een routine van Netflix, snacken en een beetje werken. Laat me je meenemen.

Berlijn

Het lijkt echt een eeuwigheid geleden, maar het is pas een maand terug dat ik nog in Berlijn was. Absurd hoe snel alles gegaan is, toch?

Ik heb het even opgezocht, maar ja: ik pakte op 3 maart de trein naar Berlijn. En daar had ik ZIN in, dat wil je niet weten. In Februari was ik niet op reis gegaan, dus ik stond weer te popelen om de grens over te gaan. Het was tijd voor mijn tweejaarlijkse reisbeurs-uitje. In November ga ik altijd naar World Travel Market in Londen, en in Maart ga ik naar ITB & Berlin Travel Festival in Berlijn.

En toen kwam ineens het bericht, een paar dagen van te voren… het was allebei gecanceld. Het eerste ziektegeval in Berlijn was gevonden, en het was onverantwoord om tienduizenden mensen uit meer dan honderd landen in één beursgebouw neer te zetten voor meetings.

Ik heb geen enkele seconde getwijfeld of ik wel zou gaan: zowel mijn trein als mijn hotelkamer waren non-refundable. Maar helaas zeiden wel steeds meer vrienden af, wat ik enorm jammer vond (sommige zie ik maar één keer per jaar!).

Gelukkig gingen mijn reismaatjes met wie ik een hotelkamer deelde nog wel: Veera & Nienke. Met hen heb ik uiteindelijk een geweldige week gehad. Wat een rijkdom is het om een paar dagen door te brengen met de twee vrouwen die me buikpijn geven van het lachen.

Mijn vijf dagen in Berlijn bestonden uit overdag een beetje werken in coworking spaces, en ’s avonds feestjes met mijn reisbloggersvrienden. Het was geweldig om iedereen weer te zien, ideeën uit te wisselen, even uit de dagelijkse routine te komen en tot half zeven ’s ochtends in de technoclub te dansen. Hoe vaak krijg je die kans nou?

Herinner je wel even: dit was voordat we allemaal realiseerden hoe heftig de ziekte is. Op dat moment dachten we allemaal nog dat het “gewoon een griep” was. Een week later had ik niet meer dezelfde keuze gemaakt, en zou ik hebben afgezegd. Het was onverstandig dat we gegaan zijn, met de kennis die ik nu heb.

Toch ben ik stiekem wel blij dat ik gegaan ben. Met alle gesloten grenzen heb ik geen idee wanneer ik weer kan reizen en wanneer ik mijn vrienden weer in mijn armen kan sluiten, dus ik voel me enorm dankbaar dat ik die herinneringen toch maar mooi heb.

Toen ik om half zeven thuiskwam, ging Veera net naar het vliegveld voor haar ochtendvlucht. Nog net tijd voor een selfie!

Quarantaine

Ik zal er nog wel een uitgebreidere blogpost over schrijven, hoe het nu precies met me gaat en wat mijn gedachten zijn over deze periode, maar voor nu alvast een kort inkijkje in mijn maand.

Toen ik thuiskwam uit Berlijn, ging ik vrijwel meteen in quarantaine. Ik ben een paar dagen non-stop binnen gebleven, heb daarna één dag mijn zusje geholpen met verhuizen, en ben sinds die dag niet meer buiten geweest. Woensdag 1 april is de 18e dag dat ik in sociale isolatie zit thuis. Niet omdat ik symptomen heb, maar omdat ik thuis kán blijven, en alles wil doen om de curve in Brabant naar beneden te trekken.

Ik kom alleen nog buiten voor een boodschapje, of voor een kleine wandeling in een natuurpark om de paar dagen. Verder zit ik binnen. Ik hou van thuiswerken, maar ik mis de sociale contacten wel. Gelukkig plan ik daarom regelmatig belletjes in met vrienden, en dat zijn echt de momentjes van de week waar ik naar uitkijk.

Zakelijk

Zakelijk gezien is deze situatie natuurlijk een drama voor me. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik 90% van mijn inkomen kwijtgeraakt ben nu de grenzen dicht zitten. Maar goed, ik vind niet dat ik daar over mag klagen. Ik heb de leukste baan ter wereld. Ik werd keihard, maar het is wel ontzettende luxebaan in een luxe-industrie. Dus het is niet gek dat die als eerste wegvalt. Ik geloof dat dat wel weer goedkomt.

Na bijna drie weken quarantaine begin ik langzaam aan de new normal te wennen, en er niet meer zo tegen te vechten. Al ben ik wel benieuwd hoe lang deze situatie nog gaat duren. We zullen zien!

Mijn favoriete blogpost van de maand: Wandeling Parijs: de ultieme wandelroute langs alle hoogtepunten

Dit artikel is precies de route die ik gewandeld heb tijdens mijn laatste bezoekje aan Parijs in augustus 2018. Een fijne herinnering. Ik vierde echt even een paar dagen vakantie in de stad, en wat was dat heerlijk! Parijs is één van mijn favoriete steden ter wereld.

Hoogtepunt van de maand:

  • Berlijn: Het was zo fijn om wat tijd door te brengen met vrienden voordat we allemaal de meest eenzame en verwarrende periode van ons leven in gingen. Fijne herinneringen.
  • Virtual pub quiz: Afgelopen week deed ik samen met een groep vrienden mee met een virtuele pub quiz. Iedereen was verkleed, en het eindigde na de quiz met twee uur lang drinken, playbacken en dansen via Zoom. Het was geweldig.
  • Masterclass Sara Blakely: Één van de meest inspirerende dingen die ik de afgelopen tijd gevolgd heb, is de Masterclass van Sara Blakely de oprichtster van Spanx. Wat een toffe vrouw, en wat heerlijk om haar kijk op business te zien. De belangrijkste les die ik leerde? Als je écht gelooft in je bedrijf, moet je er keihard voor vechten en je door niets of niemand laten tegenhouden.
  • Even relaxen: In het begin vocht ik enorm tegen alle veranderingen, maar na 2.5 week begin ik nu eindelijk een beetje aan de “new normal” te wennen, en te genieten van het langzamere tempo dat ik mezelf voor het eerst gun.

Dieptepunt van de maand:

  • Alles in het nieuws: Tsja.. need I say more? Het is één grote depressie, en mijn anxiety schoot omhoog de laatste weken. Ik probeer het nieuws nu een beetje te negeren, en maar één of twee keer per dag te checken, anders word ik gek.
  • Israël en Jordanië cancellen: Ik zou eigenlijk op dit moment in Israël moeten zitten met mijn vriend. Na een week zou hij terugvliegen en zou ik nog langer blijven, en doorreizen naar Jordanië. Dat kon natuurlijk niet doorgaan. Heel jammer.
  • Rugpijn: Ik had ook nog eens waanzinnige rugpijn de afgelopen week. Het was er tijdens het slapen ingeschoten, en ik heb dagenlang aan de pijnstilling gezeten. Ik heb inmiddels het vermoeden dat het een combinatie is van een rare slaaphouding en een negen jaar oude matras die misschien aan vervanging toe is. En de stress van de afgelopen weken zal ook niet helpen, denk ik.
  • Mijn groepsreis uitstellen: Was ik nét klaar met het samenstellen van mijn groepsreis naar Marokko voor Explorista Travel… brak de pleuris uit. Ik moest vol op de rem stappen en heb de lancering van de reis nu maar even uitgesteld. Dat komt later wel weer.
Credit: Netflix

Film of serie van de maand: Tiger King

Dat kan er natuurlijk maar één zijn: Tiger King. Geef mij een Netflix serie met een homoseksuele redneck die een tijgerdierentuin runt, al geweren schietend een poging doet om het presidentschap, die beschuldigd wordt van het inhuren van een huurmoordenaar en ik zit aan de buis gekluisterd. Deze serie heeft echt alles wat je wilt, en wordt met de minuut gekker. Zeven uur van je leven vliegen voorbij.

Andere tip: Fleabag seizoen 2. Ik vond seizoen één al geweldig, maar in seizoen twee speelde mijn celebrity crush Andrew Scott de hoofdrol als een sexy priester. Wat is deze serie toch prachtig geschreven.

Boek van de maand: Shoe Dog – Phil Knight

Nog zo’n ondernemer wiens verhaal ik super fascinerend vond om te horen was die van Phil Knight, de oprichter van Nike. Op zich ben ik geen heel groot fan van Nike, het is voor mij gewoon één van de vele sportmerken. Maar ik vind het altijd leuk om meer te horen over hoe de grootste bedrijven begonnen zijn, en welke keuzes de oprichters hebben moeten maken.

Dit boek is GE-WEL-DIG. Heel erg goed geschreven, en een perfect inkijkje in hoe het bedrijf begonnen is, en dat Phil Knight ‘ook maar gewoon wat deed’. Hij had geen ervaring in de schoenenwereld en kon daar een miljardenbedrijf mee opbouwen. Inspirerend.

Vorig jaar rond deze tijd:

Was ik ook in Berlijn! Ik ging voor het eerst naar ITB in Berlijn, en dat bleek een geweldige week voor me. Het was leuk om de stad weer eens te zien, maar het was ook echt een week waarin ik echt in connectie kwam met mezelf. Dat klinkt vaag, maar het was een belangrijke ervaring voor me.

In Maart 2018 was ik in Australië en Maleisië. Eerst waren mijn vriend en ik bij zijn familie in de buurt van Melbourne, waarna we nog twee of drie dagen in Bali waren, en daarna ging ik op soloreis in Maleisië. Het was de eerste keer dat ik solorewsde in Azië en de eerste keer dat ik zo láng alleen reisde en ook deze reis was life changing voor me.

Ik leerde meer op mezelf vertrouwen. Nieuwe mensen kennen. Ik vergrootte mijn comfort zone. Het was geweldig. Grappig trouwens dat veel van mijn betekenisvolle reizen zich blijkbaar in maart afspelen haha.

Omdat ik de komende tijd zelf niet op reis kan, kijk ik op Instagram terug op een aantal van mijn favoriete vorige reizen. Als je dat leuk vindt om te zien, volg me dan op Instagram en check mijn stories!

Lees alle blogposts uit Maart:

Hoe was afgelopen maand voor jou? Hoe ga jij met deze situatie om?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Charlote 1 april, 2020 - 09:24

Damn, 90%, echt leip… Ik lees dat bij meerdere travelbloggers :( De horror X_X Ik hoop dat je er heelhuids uit komt…

Plaats een reactie
Explorista 1 april, 2020 - 11:14

Dankjewel! Ik heb gelukkig een goede buffer, dus ik overleef de komende maanden wel. Maar voor mijn bedrijf is het wel heel schraal :-(

Plaats een reactie

Laat een reactie achter