Jaaroverzicht: dit waren alle reizen van 2018

door Explorista

Wow, wat heb ik een fantastisch jaar gehad. Dat ik dit type in de trein naar België zegt wel genoeg, denk ik, haha. Ik ben eigenlijk constant onderweg, en heb ook dit jaar weer een groot deel van het jaar als digital nomad in het buitenland gezeten. Wat een geluk. Mocht je benieuwd zijn waar ik in het afgelopen jaar allemaal geweest ben, kijk mee naar dit jaaroverzicht! Pak er lekker een kop thee bij, want het is een flink overzicht :-).

2018 in cijfers:

 • Hoeveel landen bezocht: 11
 • Hoeveel nieuwe landen bezocht: 5
 • Totaal aantal landen bezocht tot nu toe: 43
 • Hoeveel (enkele) vluchten: 26
Na het snorkelen met Manta Rays, kijk mijn smile!

Hoogtepunt van het jaar:

 • Zwemmen met Manta Rays bij Nusa Penida
 • Mijn tijd in Georgetown & Langkawi
 • Een beer zien in Roemenië
 • Kayakken naar een lagune met de meest zeldzame apensoort van Azië.

Grappig om te zien dat zoveel van mijn hoogtepunten dit jaar te maken hadden met het zien van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving. Ik denk dat dat is omdat er een grote portie geluk bij komt kijken, die je niet echt af kan dwingen. Je moet maar net het geluk hebben dat je die dieren tegenkomt, en dat maakt het zo’n speciale ervaring. Een ander hoogtepunt dit jaar zijn de vriendschappen die ik gemaakt en verdiept heb dit jaar.

Dieptepunt van het jaar:

 • Verbranden tijdens surfen
 • Paniekaanval in Langkawi
 • Stranden tijdens een typhoon in China (en op de terugweg bijna onze vlucht missen haha)

Ik kon echt niet meer dieptepunten verzinnen! Tuurlijk, er zijn wel meer dingen gebeurd, maar om heel eerlijk te zijn zie ik die niet als “dieptepunten”. Ik sta überhaupt ook niet zo stil bij alles wat mis gaat. Het gaat meestal glad langs me heen. Misschien dat dat de reden is dat ik altijd zo vrolijk ben, haha.

Het verbranden was een bijproduct van mijn benen niet insmeren. Ik dacht dat dat niet nodig zou zijn, omdat ik toch veel in het water zou zijn. Maar ik lag juist een uur lang op mijn surfplank te verbranden! De vellen gingen aan mijn benen, en ik heb echt gehuild zoveel zeer deed het. Mijn paniekaanval had te maken met mijn vuurwerkfobie en het feit dat mijn emoties die dag überhaupt al hoog opliepen. En onze vluchten van en naar China waren ook echt rampen, maar dat kwam in beide gevallen omdat we zelf niet goed voorbereid waren, anders hadden we de ervaringen makkelijker kunnen maken voor onszelf.

Januari: Indonesië

Nadat ik het jaar gewoon in Nederland begonnen ben, stapte ik halverwege januari op het vliegtuig naar Bali. Daar had ik ontzettend zin in, want ik wist dat een aantal van mijn vrienden op dat moment ook op Bali zouden zijn, en dat we in een heel leuke villa vol andere digital nomads zouden verblijven.

Tijdens de maand in Indonesië deden we niet eens zo heel erg veel. We ontdekten de omgeving van Canggu, maakten een romantisch tripje naar Ubud, en ik leerde scooterrijden.

Lees hier mijn maandoverzicht van januari

Februari: Indonesië & Australië

In Februari bracht ik het merendeel van de maand door in dezelfde villa, maar deden we iets vaker uitstapjes, aangezien het einde van onze twee maanden in Indonesië alweer in zicht kwam. Zo gingen we een dagje naar Nusa Penida, en nam Joris me voor Valentijnsdag een weekendje mee naar Nusa Lembongan.

“Thuis” spendeerde ik veel tijd met werken, rondscooteren, eten in cafeetjes met vriendinnetjes, en ik deed op de valreep ook nog een poging om te leren surfen, wat niet echt lukte en leidde tot de ergste verbranding die ik ooit heb gehad. Dat was wel ongeveer de samenvatting van alles wat we in Bali gezien hebben. Een heerlijke tijd, en terugkijkend de meest relaxte periode van het jaar!

Daarna was het tijd voor een spontaan bezoekje aan Australië, dat we eigenlijk pas heel last minute besloten hadden. De broer van Joris woont in de omgeving van Melbourne, dus we besloten hem en zijn gezin op te zoeken voor een dag of tien. Mijn eerste keer in Australië! Eigenlijk bewaarde ik Australië voor als ik er eens langer naartoe kon gaan, maar ik besloot dat dat een heel slechte reden was om familie NIET te zien, en dus hopten we met een vlucht de oceaan over. We reden langs de Great Ocean Road, doken twee dagen Melbourne in, en brachten verder veel tijd door rondom huis met ons nichtje en neefje.

Lees hier mijn maandoverzicht van Februari

Maart: Australië & Maleisië

Na een paar dagen in Australië, was het tijd om nog even twee dagen terug te keren naar Indonesië, voordat we allebei door moesten. Joris ging terug naar Nederland voor zijn werk, en ik vloog door naar Kuala Lumpur in Maleisië. Op het moment dat ik er heen ging, had ik geen idee hoe lang ik zou blijven. Misschien zou ik maar een paar dagen blijven, en uiteindelijk weer naar Nederland vliegen als ik Joris te erg zou missen. Maar ja… Nederland in Maart is een treurige boel.

De eerste paar dagen in Kuala Lumpur waren een beetje eenzaam, maar daarna sprak ik een aantal keer af met online kennissen, en bekenden die toevallig ook in de stad waren, en had ik het ineens heel leuk. Ik besloot om ruim drie weken in Maleisië te blijven. Dan had ik genoeg tijd om een groot deel van het land te zien, was ik niet ál te lang zonder Joris, en als ik het absoluut niet naar mijn zin had…. Nou ja, dan was het maar drie weken.

Ik reisde in die drie weken met een Belgische jongen uit een Facebookgroep naar de Cameron Highlands, trok in mijn eentje door naar Georgetown op Penang en daarna nog een paar dagen zon-zee-strand op Langkawi, alvorens ik weer naar huis vloog. Vooral Georgetown was geweldig. Daar deed ik een aantal vrienden op, uit allerlei plekken, en als een mengelmoesje van vreemdelingen hadden we uiteindelijk de meest fantastische dag samen. Zo bijzonder.

Twee dagen later zag ik het merendeel van mijn vrienden terug, die waren ook naar Langkawi gekomen. Ik was van plan nog wat te werken, maar het internet in mijn hostel werkte echt niet, dus dat was verplicht vier dagen vakantie vieren met vrienden op een tropisch eiland… vervélend was dat zeg!!!

Ik heb echt de meest fantastische drie weken gehad in Maleisië, en ik heb er vrienden aan overgehouden die ik nog steeds zie.

Lees hier mijn maandoverzicht over Maart

April: Nederland

Terug naar Nederland was dus ook een zware dobber. Ik zat zo op een roze wolk van mijn tijd in Maleisië dat Nederland in contrast maar saai en grijs was. Ik realiseerde me tijdens mijn maand in Nederland dat er een te groot contrast zat tussen mijn reisleven en mijn thuisleven. Voor een deel zoek ik dat contrast wel op: ik heb na mijn reizen altijd wel een klein beetje behoefte aan een kluizenaarsleven waarbij ik lekker in mijn pyjama kan werken en rustig kan bijkomen van de indrukken.

Maar ik realiseerde me ook wel dat A) ik in de plaats waar ik ben opgegroeid werkelijk niets te zoeken heb, en B) dat ik in Nederland meer mijn best moet doen een sociaal leven te hebben. Zodat ik niet alleen maar binnen zit te werken, en dagenlang niemand anders zie dan mijn vriend of mijn ouders. Dat is echt de sneltrein naar depressie voor mij. Een les die ik dit jaar echt geleerd heb!

Lees hier mijn maandoverzicht van April

Mei: Zweden & Finland

En toen was het dan eindelijk weer tijd om het land te ontsnappen! Niet ver dit keer, maar wel een reisje waar ik enorm naar uitkeek: Finland en Zweden, om mijn beste vriendinnetje weer te zien. Toen ik aankwam stond er een container voor de deur van haar flatgebouw, vanwege de verbouwingen die er gebeurden, en zagen we daar mijn gastenmatras inliggen. Hadden de verbouwers gewoon weggegooid!! Haha. Ik sliep een week lang op een dun matje op de grond bij haar, en het maakt me echt helemaal niets uit.

Om haar dertigste verjaardag te vieren ontsnapten we naar Stockholm, een stad waar ik nog nooit geweest was, en waar zij gewoond heeft. Ik ontmoette er een aantal van haar vrienden, en we hebben eigenlijk drie heel relaxte dagen gehad, met veel restaurantjes uitproberen, musea bezoeken, dobberen in de spa, en heel wat werken ’s avonds in bed met een jazz playlistje op. Ik heb niet bijzonder veel van de stad gezien, maar heb het wel enorm naar mijn zin gehad.

Daarna keerden we terug naar Finland voor een conferentie die ik bezocht, genaamd PING Helsinki. Na afloop van de conferentie zat er nog een persreis aan vast, waarbij ik ging naar een prachtig natuurpark in Finland, Koli National Park. Ik wandelde er door de natuur, hervond mijn liefde voor yoga, dobberde nogmaals in de spa (wat een leven), en genoot van de Finse rust.

Eenmaal terug moest ik flink aan de bak, want het was tijd voor mijn presentatie bij Traverse in Rotterdam. Zo leuk om al mijn Nederlandse en Engelse vrienden op één plek te zien bij de conferentie waar ik ieder jaar naartoe ga. Het was zo spannend om een presentatie te doen voor 200 man, over een onderwerp waar ik nog nooit eerder over had gesproken, maar ik vond het echt heel leuk om te doen. Daarna mocht ik ook nog spreken in het eindpanel. Het allerleukste vond ik dat ik ook op deze conferentie weer vrienden heb gemaakt met wie ik nog steeds contact heb!

Lees hier mijn maandoverzicht van Mei

Juni: Roemenië

In Juni was het weer tijd voor een groot avontuur: een echte digital nomad reis waarbij we een maand lang kamp zouden opslaan in een ander land. Vanwege een aantal factoren (geld, weer, wifi, locatie), viel de keuze op Roemenië, een opkomend land in de Digital Nomad-scene. We huurden een Airbnb in Boekarest voor een maand. Een superleuk appartementje met prachtige houten vloeren, originele details en in een wijk vol toffe restaurants.

Terugkijkend vond ik Boekarest…. Prima. Niet meer en niet minder. De stad heeft heel veel leuke en hippe restaurants, bars en mooie bezienswaardigheden, maar het heeft ook mindere aspecten. Bijvoorbeeld de grote hoeveelheid auto’s, zodat eigenlijk overal waar je loopt wel auto’s staan geparkeerd, file is, of luchtvervuiling. Jammer!

Richting het einde van onze tijd besloten we een auto te huren en een rondreis te maken door Roemenië. En dat was LEUK! Ik heb altijd al eens naar Transsylvanië gewild, en het kasteel van Dracula willen zien. We reden een week lang door (voornamelijk) Transsylvanië, en bezochten inderdaad kastelen (het kasteel van Peles was VEEL mooier), natuurparken, leuke dorpjes, en gezellige steden. Op het eind reden we over de prachtige Transfagarasan weg en zagen we zelfs nog een bruine beer in het wild! AAAHHH.

Ik vond Roemenië dus echt een heel leuk land, zeker nu ik er zo op terugkijk. Het is mooi qua natuur, heeft een aantal relaxte steden, en is natuurlijk goed betaalbaar voor Nederlanders. We vonden normale Roemenen trouwens ook heel aardig en behulpzaam (serveerders waren gek genoeg meestal best nors), en we hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Ik zou zeker nog eens teruggaan naar Roemenië.

Lees hier mijn maandoverzicht van Juni

Juli: Nederland

Naar Juli keek ik al een heel tijdje tegenop, aangezien ik wist dat ik de hele maand in Nederland zou zijn om op het huis van mijn ouders te passen die op vakantie waren in Italië. Ik heb er het beste van gemaakt, en heb lekker veel sportzomer gekeken, genoten van het heerlijke weer en maakte heel wat leuke uitjes naar Maastricht, Utrecht, Breda, Nijmegen en de Efteling. Ik heb me uiteindelijk best goed vermaakt dus! En we hebben ook enorm geluk gehad met het goede weer. Maar eerlijk is eerlijk, ik keek ook best wel weer uit naar de volgende maand waarin ik het land wèl zou verlaten!

Lees hier mijn maandoverzicht van Juli

Augustus: Engeland & Frankrijk

Augustus was een fijne maand voor me. Niet alleen kwam mijn nieuwe design online (ik ben er nog steeds zo blij mee), ik kon ook weer lekker naar het buitenland. Allereerst ging ik drie dagen naar Leeds. Drie dagen lang zwierf ik door de stad, van restaurant naar restaurant, en toen ik uiteindelijk in mijn eentje een afternoon tea met champagne verorberde in een rooftopbar, moest ik mezelf echt even in mijn arm knijpen.

Nadat mijn nieuwe site design online kwam, was het tijd voor een welverdiende vakantie (want daar ging zoveel werk in zitten!). Joris en ik trokken naar Parijs, waar we een heerlijke Airbnb boekten in Montmartre, en vijf dagen lang niets anders deden dan door de verlaten stad struinen, restaurantjes uitproberen en vooral… heel veel relaxen. Ik vond Montmartre zo leuk, en dit was eigenlijk de eerste keer dat ik daar zoveel tijd doorbracht. Echt een van mijn nieuwe favoriete plekjes!

Omdat ik al zo vaak in Parijs ben geweest, voelde ik helemaal geen stress om bepaalde dingen te zien en doen, en doordat het zomervakantie was voor de Fransen was de stad echt heel lekker rustig. Joris en ik hebben echt enorm genoten, en kwamen opgeladen weer terug.

Lees hier mijn maandoverzicht van Augustus

September: Vietnam

Na een lente en zomer die in Europa plaatsvond, was het eind September eindelijk weer tijd om terug te keren naar Azië. Onze keuze was gevallen op Vietnam, en we hadden er superveel zin in. We misten allebei Azië, het lekkere warme weer, de relaxtere levensstijl, en de bijzondere dingen om je heen. Dat je na het werken nog gewoon een of andere oude tempel kunt gaan zien, locals in een park feng shui ziet doen, en allerlei nieuwe gerechten kunt eten.

De reden dat we Vietnam kozen, was dat het ons een perfect land leek voor de twee maanden die we beschikbaar hadden, en bovendien hoorden we veel goede dingen van onze vrienden over het land. We zouden September in Hanoi doorbrengen, onze eerste bestemming.

Maar daar kwamen we niet zonder horten en stoten. Want net op de dag dat wij naar Vietnam zouden vliegen, was er een grote typhoon aan de gang. Op zich niet heel erg, ik heb gehoord dat er zo’n 200 per jaar voorkomen in Zuidoost-Azië. Maar het betekende wel dat Hanoi airport dicht zou gaan, en we dus niet naar Hanoi konden vliegen.

Onze vlucht zou een overstap hebben in Guangzhou in China. Het tweede deel van onze vlucht werd gecanceld, en we zouden in China wel horen wanneer we door konden naar Hanoi. We besloten onze bagage slechts tot in Guangzhou te laten labelen, zodat we die in ieder geval konden ophalen. Uiteindeljik had onze vlucht naar China een uurtje vertraging, omdat het vliegveld daar ook dicht zou gaan, en als we zouden landen zou het vliegveld dan net weer open zijn. Heel raar om te vliegen terwijl je weet dat het vliegveld waar je gaat landen op dit moment gesloten is.

Afijn, jullie zullen het verhaal wel meegekregen hebben. Uiteindelijk strandden we in Guangzhou, en hebben daar dertig uur doorgebracht, waarvan een groot deel op het vliegveld, waarbij we geen idee hadden op welke vlucht we nu precies mee mochten. En toen we eenmaal aankwamen in Hanoi konden we ons appartement niet vinden, haha. Nog eindeloos met onze koffers door de kronkelstraatjes van Hanoi gewandeld. Topdag.

Anyway: Hanoi zelf was heel erg leuk, en nadat we een paar dagen moesten wennen (en ik een van de eerste dagen bijna tegen een man met een slang in zijn handen aanliep), vonden we de stad allebei heel leuk. Traditioneel, authentiek, charmant, en vol leuke restaurantjes en bezienswaardigheden. We vonden snel een leuke coworking space, en hadden het naar ons zin. Hanoi is echt een van de leukste Aziatische steden, vind ik.

Lees hier mijn maandoverzicht van September

Oktober: Vietnam

De hele maand oktober brachten we door in Vietnam. Nadat we het in September qua reizen best rustig aan hadden gedaan en eigenlijk een beetje bleven hangen in Hanoi, was het nu tijd om meer van Vietnam te zien. Hoewel we gewoon werkten, bezochten we die maand zes verschillende plekken (waar ik ook allemaal over schreef), en was de energie even op. Aan het eind van de maand zat ik er echt even helemaal doorheen.

De plekken die we bezochten waren trouwens wel heel bijzonder. Van hiken in de rijstvelden van Sapa, tot scooter rijden in het landschap van Tam Coc, en van de keizerlijke tempels in Hue tot kajakken in een verborgen lagune in Cat Ba waar we de meest zeldzame apensoort van Azië op drie meter van onze neus in hun natuur habitat zagen!

Ik realiseerde me deze maand hoe hoog de druk is die ik mezelf opleg. Ik wil niet alleen zes verschillende plekken zien, ik wil er ook meteen over schrijven én nog gewoon alles op mijn normale werk to do-list doen. Nou… dat gaat dus niet. In Hoi An kwam ik langzaam weer een beetje bij mijn positieven en deden we het lekker rustig aan.

Lees hier mijn maandoverzicht van Oktober

November: Vietnam

Toen was het tijd voor de laatste drie weken in Vietnam. Die begonnen in Hoi An, en brachten ons vervolgens naar Ho Chi Minhstad. Daar zou ik mijn Belgische reisvriend weer terugzien, maar helaas kwam dat er niet van. Wel brachten we er tien dagen door met een beetje sightseeing en heel veel werken. Prima vond ik dat, want ik wist dat ik daarna weer een paar dagen écht zon-zee-strand vakantie zou hebben.

Ho Chi Minh City vond ik uiteindelijk niet zo denderend. Het is een beetje een Aziatische stad zoals alle andere. Weinig authentiek, en bovendien ook wat onveiliger dan Hanoi is. Ik voelde me er minder prettig, en ik vond de mensen ook wat minder vriendelijk dan in het Noorden. Ik vond het allemaal wel goed geweest. Ik begon inmiddels Europa toch wel erg te missen. Was ik even klaar met Digital Nomad zijn?

De laatste nieuwe bestemming in Vietnam waren vier heerlijke dagen op het fijne Phu Quoc. Een eilandje vlak voor de Cambodiaanse kust, waar niet veel meer te doen is dan vakantievieren en snorkelen. Niets doen, dus. Exactly what the doctor ordered. En dat deden we dan ook: helemaal niets. Ik spendeerde uren dobberend in het zwembad, lezend aan het strand, en genietend van de zon die langzaam in de zee zakte. Ik kwam even helemaal tot rust en de ideeën kwamen mijn hoofd weer binnenstromen. Fijn.

Omdat we een retourvlucht van Nederland naar Hanoi hadden geboekt, moesten we onze vlucht naar Nederland vanaf Hanoi pakken. We vlogen een paar dagen van te voren terug naar Hanoi, maar dat was eigenlijk niet zo slim. We dachten dat we door vier dagen van te voren naar Hanoi te gaan niet dat “we zijn alleen maar aan het wachten op onze vlucht”-gevoel te krijgen. Maar dat kregen we dus wèl, en dan vier dagen lang. Stom.

Ik denk dat eerlijk gezegd dat we gewoon allebei even enorm klaar waren met Azië. Na zoveel maanden in 2017/2018 in Azië te hebben doorgebracht, waren we gewoon even toe aan thuis. Waar alles makkelijk gaat, het lekker koud is, ik niet iedere dag voordat ik de deur uitga mezelf hoef in te smeren met een laag zonnebrand en dan een laag muggenspray, en we onze vrienden en familie om ons heen hadden. Bij terugkomst in Nederland bezochten we meteen een bruiloft van vrienden (dat was de voornaamste reden waarom we terugkwamen), en dat was echt superleuk. We waren weer terug.

Lees hier mijn maandoverzicht over November

December: Nederland & België

En dan nu December! Ik heb de maand eigenlijk in zijn geheel in Nederland doorgebracht. Ik wilde zoveel mogelijk werk gedaan krijgen voor de feestdagen, zodat ik lekker een week vrij kon nemen. En dat heb ik nu!

Ik ben op zaterdag nog een dagje naar Leuven in België geweest om vriendinnetje Sofie te bezoeken, en dat was echt enorm leuk. Leuven is zo’n leuke stad. We hebben allerlei gezellige hotspots bezocht, van hippe koffiezaakjes, tot een toffe pizzeria, en een bijzonder zaakje dat allerlei opgezette dieren, plantjes en andere vreemde maar toffe dingen verkocht. En de hele stad was helemaal versierd voor Kerst, met een kerstmarkt, en een kerstdorp en lichtshows enzo! Echt een leuke stad, en hoewel ik er maar een dagje was, was het de perfecte rustige afsluiting van een druk en hectisch jaar.

Dat was het dan. 2018 was… druk, maar genieten! Dat volgend jaar maar net zo’n mooi reisjaar mag worden. Je leest in Januari wat de reisplannen zijn voor 2019!

Benieuwd naar hoe mijn vorige reisjaren eruit zagen? Lees mijn jaarverslagen hier:

Hoe was jouw 2018? Laat het me weten in de comments!

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Denise 6 januari, 2019 - 19:43

Wauw, superleuk om te lezen Milou! Ik heb echt een heleboel gemist merkte ik toen ik het allemaal las. Wat heb je veel gezien en gedaan.
Wat je over april schrijft snap ik goed.
Wat de typhoon betreft: mijn moeder had dat precies andersom: die moest op dat moment van Vietnam via Guangzhou terug naar Nederland en dat kon niet.
Hoe dan ook, je hebt er een onvergetelijk jaar op zitten. Mooi allemaal!
Zie ik je op de beurs?

Plaats een reactie
Explorista 8 januari, 2019 - 12:41

Hi! Nee ik ben in Londen :) Wat grappig dat je moeder eigenlijk exact hetzelfde had maar dan andersom!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter